-
-
Re: Formalności przed wyjazdem
cailet > 15-08-2009, 22:50
Wiesz, ten paszport nadal jest w tym samym woreczku, tylko nie zaklejonym, więc jak coś, to powiem prawdę.
Ale apropos tej koperty... To ja rozmawiałam właśnie z drugą osobą, która leci w poniedziałek i obie nie mają ds2019 w kopercie. Nic nie mają w kopercie.
Przyznaję, że trochę spanikowałam, w tym mailu miałam napisane, żeby KOPERTY nie otwierać, bo ds2019 "najczęściej jest w kopercie". O woreczku z całym paszportem nic nie było. Więc myślę, że będzie dobrze. Dziewczyny też nie mają nic w kopercie, więc jak coś, to nie ja jedna. Choć woreczka to one też nie miały... No ale... i tak w PL by musieli go otworzyć, a ja sobie nie wyobrażam, że mogłabym nie sprawdzić czy to mój paszport i z takim, nie wiadomo czym i czy w ogóle moim, pojechać na lotnisku z biletem do USA. Na woreczku też nie było nic napisane, żeby go nie otwierać. Więc jakby coś to, tak jak mówisz, po prostu powiem prawdę. Teraz już nic nie zrobię. Do konsulatu też nie mam jak zadzwonić, bo ja wyjeżdżam w poniedziałek ok. 7 rano z domu. Konsulat o tej porze nawet nie jest otwarty.
Zdjęcia mogę porobić, ale będą obrazowały tylko jak paszport wygląda teraz. A i tak nie mam ich jak wywołać, bo za wcześnie wyjeżdżam.
Nic, będę się modlić i tyle. Wygląda na to, że teraz już nic nie zrobię.
Pocieszam się tylko tym, że dwie dziewczyny, które lecą w poniedziałek nie miały też żadnych kopert. Tylko paszport z przypiętymi dokumentami. -
NELTILIA > 15-08-2009, 23:08
dziewczyny spokojnie! nie panikujciecailet wszytsko jest OK!!!!!!!!!
Kiedy wylatywalam po raz pierwszy to mialam DS2019 i SEVIS w bialej kopercie, przypiete to bylo zszywaczem do paszportu i nie nalezalo tego otwierac! Tym razem dostalam paszport dostarczony przez DHL i formularze te nie byly juz w kopercie (widac kryzys odczuwalny na kazdym kroku lol). BYly one poskladane 'na 3 czesci' i spiete zszywaczem do paszportu. Bezposrednio nie mozna ich otworzyc, bo sa zlozone i nastepnie spiete.
Jesli zas chodzi o woreczek, to jaknajbardziej mozna, a nawet nalezalo rozpakowac, bo w innym przypadku zrobilby to ktos na lotnisku w PL, sprawdzajac nasze dane z danymi zawartymi w bilecie. Tak wiec bez obaw, woreczek jest zbedny i nie nalezy sie o niego martwic! Paszport byl w niego zawiniety tylko i wylacznie ze wzgledow 'bezpieczenstwa', gdyby np koperta tekturowa DHL przemokla, etc..
Spokojnego lotu zatem! Usmiech szeroki na twarzy i fruuuuuu -
cailet > 15-08-2009, 23:17
NELTILIA ----> a ty już masz widzę datę i miejsce? SuperTak, jak opisałaś, tak właśnie poskładane były te papiery i wpięte.
kamildzianka ----> dziękuję ci bardzo za pomoc
Przepraszam was za tą panikę. Postanowiłam się uspokoić. Jak mówię, nic nie zrobię, nie mogłabym pojechać na lotnisko nie mając pewności, że to mój paszport, a rentgena w oczach nie mam. Pozostaje mi tylko jechać i mówić prawdę, jak mnie zapytają.
Normalnie może bym tak nie spanikowała, ale wiadomo, jak jest przed takim wyjazdem... Może i wydaje mi się, że jestem spokojna, ale najwyraźniej wystarczy jakaś głupota, żeby wytrącić mnie z równowagi. Będzie jak będzie.a ja mogę tylko teraz mieć nadzieję, że nie schrzaniłam kompletnie -
Marta85 > 16-08-2009, 0:36
Cailet nie masz powodów zeby sie stresowacja mialam tak samo przypiete do paszportu te dokumenty bez koperty i koles we Frankfurcie przy sprawdzaniu biletów chcial zobaczyc wize i tak szukal strony w paszporcie z wizą ze lekko oderwal mi te dokumenty i tylko ups,I'm sorry...w Stanach celnik nic na to nie mowil tazke nie martw sie!! -
paullusia > 10-12-2011, 1:44
Mógłby ktos wymienić, co konkretnie nalezy zabrac za soba do ambasady? -
dzesii_91 > 25-12-2011, 18:57
Też z chęcią bym się dowiedziałarozmowę mam za 5 dni -
efffce > 25-12-2011, 22:05
Rany... jest caly dzial na ten temat :/ -
Margarida > 01-01-2012, 23:28
No to ja pomogę bo mam to za sobą
- Formularz DS2019 (zapewne dostaniesz go od biura),
- Formularz I-901 - dowód wpłaty za tzw. SEVIS FEE (również od biura),
- Ważny paszport - paszport powinien być ważny jeszcze 6 miesiecy po planowanym powrocie,
- Oryginał dowodu wniesienia opłaty wizowej
- Formularz DHL,
- Posiadane ważne wizy amerykańskie,
Dodatkowo (ja tych dokumentów nie miałam ale dostałam wizę, pewnie dlatego, ze miałam ważną jeszcze inną wizę amerykańską),
- Jeśli studiujesz - indeks i legitymację,
- Jeśli pracujesz - zaświadczenie z pracy, najlepiej z zapewnieniem zatrudnienia po powrocie,
- dokumenty, ze Ty lub rodzice są właścicielami domu, samochodu, działki,
- wyciąg z konta bankowego (swojego lub rodziców),
- zaświadczenie od rodziców z pracy,
no i pewnie jeszcze inne dokumenty, które wg. Ciebie pomogą Ci w dostaniu wizy.
Pozdrawiam -
skomplikowana > 15-05-2012, 14:13
Hej, a właściwie na czym polega to badanie do świadectwa zdrowia, które daje agencja? I czy to wypełnia lekarz rodzinny? Gdzieś czytałam, że w ambasadzie robi to badanie lekarz przed wydaniem wizy... I na czym ono polega? Czy sprawdzają wzrok/słuch? Chodzi o to, czy można wyjechać z wadą słuchu? -
angelaa > 15-05-2012, 14:29
[quote name="skomplikowana"]Hej, a właściwie na czym polega to badanie do świadectwa zdrowia, które daje agencja? I czy to wypełnia lekarz rodzinny? Gdzieś czytałam, że w ambasadzie robi to badanie lekarz przed wydaniem wizy... I na czym ono polega? Czy sprawdzają wzrok/słuch? Chodzi o to, czy można wyjechać z wadą słuchu?[/quote]
lekarz rodzinny Ci to wypełni, bądź każe Tobie to samej to wypelnić a on się podpisze. W ambasadzie nie ma żadnych badańjeśli masz wadę słuchu, to pewnie będzie to wspomniane w tym świadectwie. Wydaje mi się, że nie powinnaś mieć żadnych problemów, o ile ta wada nie sprawia Tobie żadnych problemów. Powinnas napisać do agencji i się zapytać.