• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Czy jedzie ktoś do USA bez prawka??

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• Czy jedzie ktoś do USA bez prawka??

• Czy jedzie ktoś do USA bez prawka??
  • Re: Czy jedzie ktoś do USA bez prawka??

Johnson > 20-04-2009, 13:53

kamysia no akurat jestem na tyle dojrzały ,ze jestem swiadom tego iz popelniam przestepstwo. Przeciez to logiczne ,ze nie jezdze po glownych drogach gdzie sa samochody. Jezdze po drogach gdzie na drodze samochod pojawia sie raz na ruski rok ( np u mnie pod domem ) co do mojej dojrzałosci...nie znasz mnie wiec nie oceniaj. Jednak ja osobiscie uwazam ,ze jestem zdecydowanie bardziej dojrzaly i doswiadczony przez zycie niz wielu moich kolegow czy kolezanek w moim jak i starszym wieku

dominikan@ > 20-04-2009, 21:02

He he wątpię żeby było tam co poczytać na komisariacie

Johnson skoro ty jako osoba ucząca się jezdzić uwazasz że kodeks drogowy jest rzeczą zbędną to ja już na serio się nie wypowiadam w tym temacie.

Bon voyage!

Johnson > 20-04-2009, 21:19

wyobraz sobie ,ze kodeks drogowy w wersji papierowej nie jest mi niezbedny do zycia.

ja sie juz nie wypowiadam

kamildzianka > 13-08-2009, 4:33

Znalazlam przydatna informacje dla tych, ktorzy jada bez prawka do USA.

Jesli sie wyrobi amerykanskie prawko, mozna je pozniej wymienic na polskie w PL. Jednakze traci sie to amerykanskie.

Tutaj info:

Warszawa ( http://www.wom.warszawa.pl/index_karta. ... 213&kat=30 )

Wymagane dokumenty:

Wniosek o wymianę prawa jazdy wydanego za granicą przez państwo-stronę Konwencji o ruchu drogowym.

Dowód uiszczenia opłaty za wymianę prawa jazdy wydanego za granicą przez państwo-stronę Konwencji o ruchu drogowym.

Wyraźna fotografia o wymiarach 3,5 x 4,5 cm, przedstawiająca osobę bez nakrycia głowy i okularów z ciemnymi szkłami w taki sposób, aby ukazywała głowę w pozycji lewego półprofilu z widocznym lewym uchem, z zachowaniem równomiernego oświetlenia twarzy.

Kserokopia posiadanego prawa jazdy.

Tłumaczenie na język polski, przez tłumacza przysięgłego zagranicznego prawa jazdy.

Świadectwo lekarskie, w przypadku upływu terminu ważności zagranicznego prawa jazdy.

Do wglądu:

Dokument tożsamości: dowód osobisty lub inny dokument ze zdjęciem potwierdzający tożsamość wraz z zaświadczeniem o zameldowaniu na pobyt stały w Warszawie.

Zagraniczne prawo jazdy do depozytu przy odbiorze dokumentu.

Opłaty:

70 zł za wymianę prawa jazdy wydanego za granicą przez państwo-stronę Konwencji o ruchu drogowym.

Opłat można dokonać w kasie lub na konto Urzędu.

Znaki opłaty skarbowej:

a. 5 zł za wniosek.

b. 0,50 zł za każdy załącznik do wniosku.

1 zł opłata ewidencyjna za wydanie dokumentu stwierdzającego uprawnienie do kierowania pojazdem.

Uwagi:

Kierujący może posiadać tylko jedno ważne prawo jazdy.

Jeżeli prawo jazdy wydane za granicą zawiera ograniczenia terminu ważności, ograniczenie ze względu na stan zdrowia lub inne należy to ograniczenie uwzględnić w wydanym prawie jazdy.

Wymagane dokumenty należy również przedstawić w przypadku ubiegania się o wymianę prawa jazdy wydanego za granicą, jeżeli z umów międzynarodowych wynika wzajemna wymiana prawa jazdy bez wymogu sprawdzenia kwalifikacji.

Zielona Gora ( http://www.umzielonagora.bip.doc.pl/ind ... ad=630&t=2 )

Wymagane dokumenty:

Wniosek o wymianę prawa jazdy.

(Druk jest tylko wzorem do zapoznania. Ze względu na przekaz dokumentów drogą satelitarną, oryginalny wniosek należy pobrać w Wydziale Komunikacji)

Zagraniczne prawo jazdy wraz z tłumaczeniem na język polski przez tłumacza przysięgłego (tłumaczenie prawa jazdy tylko w przypadku, gdy prawo jazdy wydane za granicą nie jest określone w konwencjach o ruchu drogowym).

Zdjęcie o wymiarach 3,5 x 4,5 cm bez nakrycia głowy i ciemnych okularów, lewy półprofil z widocznym uchem.

Dowód opłaty za wydanie prawa jazdy.

Dowód uiszczenia opłaty ewidencyjnej w wysokości 1 zł.

Dowód osobisty, karta stałego lub czasowego pobytu.

Opłaty:

5 zł - znaczek skarbowy za podanie.

50 gr - znaczki skarbowe za każdy załącznik.

70 zł - za prawo jazdy

1 zł - opłata ewidencyjna za wydanie prawa jazdy

Uwaga: zdjęcie do dokumentu można wykonać nieodpłatnie na miejscu w Wydziale Komunikacji.

Uwagi:

Zagraniczne prawo jazdy jest ważne na terenie RP przez sześć miesięcy od rozpoczęcia stałego lub czasowego pobytu w Polsce.

Jeżeli prawo jazdy wydane za granicą nie jest określone w konwencjach o ruchu drogowym, dodatkowym warunkiem otrzymania polskiego prawa jazdy jest zdanie części teoretycznej egzaminu państwowego.

Wykaz państw, których krajowe prawa jazdy są ważne na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej i mogą być wymienione bez sprawdzania kwalifikacji: Albania, Austria, Bahamy, Bahrajn, Białoruś, Belgia, Bośnia i Hercegowina, Brazylia, Estonia, Federacja Rosyjska, Filipiny, Finlandia, Francja, Grecja, Gruzja, Gujana, Iran, Izrael, Jugosławia, Macedonia, Kazachstan, Kuba, Kuwejt, Litwa, Luksemburg, Łotwa, Maroko, Monako, Mongolia, Niemcy, Niger, Norwegia, Pakistan, Republika Czeska, Republika Korei, Republika Mołdowy, Republika Południowej Afryki, Republika Środkowoafrykańska, Rumunia, San Marino, Senegal, Seszele, Słowacja, Słowenia, Szwajcaria, Szwecja, Tadżykistan, Turkmenistan, Ukraina, Urugwaj, Uzbekistan, Węgry, Włochy, Wybrzeże Kości Słoniowej, Zair, Zimbabwe.

No i teraz:

"Jeżeli prawo jazdy wydane za granicą zawiera ograniczenia terminu ważności, ograniczenie ze względu na stan zdrowia lub inne należy to ograniczenie uwzględnić w wydanym prawie jazdy" - przydaloby sie to sprawdzic w 'swoim' Wydziale Komunikacji - ale pewnie to zasada ogolna, stosowana w calej Polsce.

"Wykaz państw, których krajowe prawa jazdy są ważne na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej i mogą być wymienione bez sprawdzania kwalifikacji: ...." - kurde, jest Zair, Zimbabwe, Uzbekistan, Urugwaj, Mongolia, Korea - a nie ma USA i trzeba zdawac teorie

cailet > 13-08-2009, 13:22

Super !!! Bo ja właśnie mam zamiar taki myk zrobić

PawelAuPair > 13-08-2009, 16:33

Wiadomość świetna dla tych co nie mają. A ktoś mi mówił, że kilka lat temu nie można było zrobić takiego numeru... Jak widać "rozwijamy się"

kamildzianka > 13-08-2009, 16:40

Tak, tylko problem polega na tym, ze:

1. prawko amerykanskie musi byc wciaz wazne, gdy wrocimy do PL, a prawko ma waznosc na czas waznosci wizy (moznaby wrocic w polowie roku do PL na dwa tyg. wakacji i wtedy wymienic),

2. zabieraja amerykanskie prawko, niszcza, a wyrabiaja polskie (w takim wypadku moznaby po tych 2 tyg. wakacji wrocic do USA i w DMV poprosic o wyrobienie wtornika, bo sie zgubilo, czy cos; odplatne).
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia