-
-
Re: Zostać.
marvellous > 13-01-2012, 20:14
[quote name="sikorkaxx"]
Anglicy nie moga sobie tez od tak wyjechac do USA...jedynie na wakacje MAX 3 miesiace..tak samo czesi moga....anglicy rowniez sie musza starac o wize jak i my...
takze obywateltwo brytyjskie/irlandzkie nic nie daje, tez kiedys tak myslalam ze oni moga sobei wyjezdzac i osiedlac sie w USA kiedy im sie podoba[/quote]
racja - doczytalam o tym , 90 dni w celach turystycznychlece robic to prawko i jade jako au pair za rok bo pozniej moze byc juz za pozno :evil: -
balbina > 13-01-2012, 22:09
xbebe18 na youtube ( mieszka w Calirofni) mówiła, że Polski magister jest traktowany jakby był po licencjacie.
Tak sobie myślę, patrząc na kase to może rzeczywiście najlepiej skończyć studia gdzieś gdzie są darmowe np Polska a potem wyjechać... Tylko wiem, że ja nie wytrzymam dłużej w tym kraju. Źle mi tu i tak samo chcę wyjechać. Nawet 'biedny' Egipt byłby dla mnie lepszy. Po prostu nie tu -
adziszkowa > 13-01-2012, 23:14
Dziewczyny, a ktoras myslala zeby skonczyc licencjat w PL, a magisterke np. w UK tam nie ma problemu z dalsza edukacja po polskim licencjacie nie wiem jednak jak to wygląda w USA. Niestety z tego co wiem w Anglii studia maja podrozec trzykrotnie od wrzesnia na chwile obecna na zwyklym kierunku, na ktorym nie ma sie jakichs labolatoriow itp to koszt okolo 350 funtow miesiecznie (mowie o magisterce). Nie wiem jakie ceny beda, ani jakie sa na prestizowych uniwersytetach, ale mysle (mam w sumie nadzieje), ze Angielski dyplom na jakas wartosc w USA. -
marvellous > 14-01-2012, 0:34
[quote name="aguta"]Tylko wiem, że ja nie wytrzymam dłużej w tym kraju. Źle mi tu i tak samo chcę wyjechać. Nawet 'biedny' Egipt byłby dla mnie lepszy. Po prostu nie tu[/quote]
mam to samo :/ odliczam czas do lipca ( planuje na ten czas wyjazd jako au pair) nie dam ady tu dluzej po prostu nie jestem szczesliwa. Wiem ze to nie moje miejsce.Mam tu kochajaca rodzine i ... to wszystko
znajomi mowia ze nianczyc dzieci w usa czy innym kraju - " co to za filozofia. co Ci to da"
wiele bym dala zeby sie stad wyrwac dlatego rozumiem dziewczyny ktore za wszelka cene chca np zostac w usa staraja sie o studia itd , doceniam to -
Insula > 14-01-2012, 5:33
Każdy ma inny plan na swoje życie i w innym miejscu na ziemi planuje zamieszkać, ja wcale nie jestem taka pewna gdzie zostanę na dłużej, chcę tylko zwrócić uwagę, że warto zwracać uwagę na jakiego typu uczelnie składamy papiery, nie tylko, żeby zostać w USA dłużej, ale i się czegoś nauczyć a do USA zawsze można wrócić na magisterkę.
Uważam, że w Polsce w Azerbejdżanie i w Iranie można być szczęśliwym tak samo jak i w USA Niemczech i Irlandii klepać biedę.
W każdym razie wszystkim życzę powodzenia. -
Piotr > 15-01-2012, 21:19
Pytanie do osob ktore bardzo mocno chca zostac w USA.Czy skladaliscie podanie do loterij GC :?:
Szanse sa minimalne,ale sa.Rozwiazalo by to wasz broblem. -
ania.ania > 15-01-2012, 22:22
[quote name="Insula"]A może by tak na studia w Kanadzie, reklamują się że mają jedne z najtańszych? Po 3 latach można starać się o obywatelstwo i mają łatwiej z pracą w US.
38. Czy obywatel kanadyjski ma prawo na prace w USA?
Majac na uwadze umowe o wolnej wymianie z Ameryka Polnocna, obywatele kanadyjscy odpowiadajacy okreslonym kategoriom zawodowym moga otrzymac amerykanskie zezwolenie na podjecie pracy dla nieemigrantow. Ten rodzaj wizy wydawany jest na granicy przez biuro INS Office bez potrzeby wczesniejszej zgody biura "Local Department of Labor Authorities". Taka wize przedluza sie raz w roku, co w efekcie upowaznia do otrzymania Zielonej Karty.[/b]
35. Jak przebiega selekcja na otrzymanie obywatelstwa kanadyjskiego?
Podania zlozone w biurach lokalnych sa rozpatrywane w celu ustanowienia, czy warunek o trzyletnim ciaglym zamieszkiwaniu jest spelniony. Nastepnie kandydaci spotykaja sie z agentem i razem rozpatruja najwazniejsze pozycje podania ustanawiajac ich wiarygodnosc. 12- 15 miesiecy po zlozeniu podania kandydat moze sie stawic przed Sadem Obywatelskim, aby przedstawic znajomosc jednego z dwoch oficjalnych jezykow w Kanadzie i ogolny zarys politycznego systemu kraju.[/quote]
wiesz może coś więcej, ile kosztują studia, czy można dostać zapomogę, pracować podczas studiów ? -
ania.ania > 15-01-2012, 22:22
czy dla osoby która nie ma wsparcia pieniężnego nikogo jest to możliwe? -
angelaa > 15-01-2012, 23:53
-
ania.ania > 16-01-2012, 17:50
ale jak to załatwić przez 2 lata w stanach nie wracajac do polski ?