• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Ubezpieczenie EKUZ i nie tylko

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• Byłam Au Pair

• Ubezpieczenie EKUZ i nie tylko

• Ubezpieczenie EKUZ i nie tylko
  • Re: Ubezpieczenie EKUZ i nie tylko

PolishGirl > 07-06-2012, 16:36

przeczytałam cały wątek i dalej nie wiem nic nt ubezpieczenia Au-pair.

ja mam aktualnie 26 lat. Studia skończyłam 2 lata temu. od roku pracuję, ale zamierzam zrezygnować (marne grosze płacą, mobbing i zero szans na rozwój)i chcę wyjechać jako Au Pair do UK na 1 rok. O żadnym statusie studenta ani ubezpieczeniu "pod" rodziców nie ma mowy. Zastanawiam się właśnie co z tym ubezpieczeniem. Jeśli ktoś był w podobnej sytuacji proszę o poradę jak wy załatwiliście tę kwestię.

Yoanna > 07-06-2012, 21:45

mozesz wyrobic planete mlodych. ale do uk nic nie trzeba, normalnie sie zarejestrujesz w przychodni z paszportem. i potem mozesz sobie wyrobic angielski ekuz jakbys gdzies poza uk jezdzila

Saiisuke > 08-06-2012, 15:47

Dzisiaj wyrobiłam EKUZ na wakacje, poszło szybko i sprawnie.

Tak na świeżo dla tych co się chcą ubiegać:

-potrzebne: legitymacja szkolna/studencka, wypełniony na miejscu wniosek, zaświadczenia o ubezpieczeniu (jeżeli składki płacą za nas rodzice): zus zcna i rmua.

-otrzymana karta maksymalnie ważna 6 m-cy lub do daty ważności legitymacji, wygasa z momentem podjęcia legalnej pracy w danym kraju,

-kartę otrzymuje się od ręki w urzędzie (można zażyczyć sobie pocztą).

Euro26 chyba też sobie jeszcze zrobię przed wyjazdem, ale na razie się waham.

dina39 > 20-06-2012, 12:23

Ja dzisiaj dostałam kartę EKUZ. We wniosku wpisywałam że chce mieć ważną do końca ważności legitymacji szkolnej (tj. 30 września) a oni mi dali do 18 grudnia Czyli dziewczyny jak składacie wniosek listownie to dadzą Wam kartę na 6 m-cy (wychodzi na to że niezależnie od ważności legitymacji), potem musicie wysłać wniosek jeszcze raz.

fdotka > 30-06-2012, 20:58

Potwierdzam, w UK nie trzeba nic, w przychodni tylko dowód a w szpitalu na pogotowiu to nawet o to nie prosili. poprosili tylko o przeliterowanie imienia i nazwiska, adresu i tyle

mejka > 05-07-2012, 12:46

Ok, dziewczyny mam ekuz ale tylko do października, może zakombinuje z jakąś szkołą żeby mieć legitke to przedłuże sobie to do marca. Ale co polecacie dodatkowo? co jest lepsze? euro26 czy planetę młodych? co jest bardziej uznawane i lepsze w Szwajcarii/Francji?

Będę wdzięczna za pomoc,

Pozdrawiam!

kasiulek91 > 05-07-2012, 20:08

Nie wiem która karta lepiej uznawana we Francji/Szwajcarii, ale wiem, że na euro26 masz większe ubezpieczenie dla siebie i ubezpieczenie cywilne (baaardzo przydatne przy pracy z dziećmi w razie gdyby coś się dzieciakom stało pod Twoją opieką i rodzice chcieliby kasę od Ciebie)

Kami > 11-07-2012, 14:37

Hej

Wyjeżdżam do Anglii jako Au Pair. Chciałam wykupić ubezpieczenie euro<26. tylko,że w tym roku obroniłam licencjat czyli status studenta kończy się końcem października. czy jeżeli wykupie to ubezpieczenie to po nieważności legitymacji ono będzie ważne?

Z góry dziękuję za odp

PolishGirl > 15-07-2012, 20:27

No właśnie dołączam się do powyższego pytania, bo też już nie jestem studentką. w grudniu stuknie mi 27 to czy mogę mieć euro 26? korzystał już ktoś w UK z tej karty u lekarza? bo każdy kupuje a czytałam i tak że to o kant dupci potłuc. Jak to jest?

PolishGirl > 15-07-2012, 20:31

[quote name="fdotka"]Potwierdzam, w UK nie trzeba nic, w przychodni tylko dowód a w szpitalu na pogotowiu to nawet o to nie prosili. poprosili tylko o przeliterowanie imienia i nazwiska, adresu i tyle[/quote]

napisz proszę skąd wiesz? bo jeśli tak to git. to Twoje źródło jest pewne?
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna