-
-
Re: Au Pair 2013 UK
kunegunda > 01-06-2013, 16:38
Szczęściary z was!
Ja szukam od dobrych kilku miesięcy na aupair-world i greataupair, a nawet kilku innych. Chciałam jechać zaraz po maturze, ale wciąż siedzę w domu bez żadnych planów na wakacje, bo nikt mnie nie chce
Przez ostatnie kilka dni zgadałam się z jedną afroamerykańską rodziną, która mieszka koło Birmingham. Gadaliśmy już nawet na Skypie i pomimo stresu, było całkiem dobrze, dzieciaki były wspaniałe. W ogóle zasadniczo wszystko szło dobrze, już się cieszyłam, że dwa miesiące spędzę w UK! Umówiliśmy się na wczoraj wieczór na podjęcie decyzji. Wcześniej jeszcze przeglądałam forum, jakieś blogi w poszukiwaniu typowych pytań aupair do host rodziny, żebym nie dała się zrobić w konia i żeby potem nie było jakichś niedopowiedzeń. Więc wysłałam im maila z takimi pytaniami:
1. What do your children like doing, what are their interests and favourite way to spend time? Do they have allergies or any special needs?
2. What do you like to do in your spare time, what are your hobbies?
3. What are your expectations concerning me taking care of your children?
4. Am I obliged to cook meals for children or just reheat it?
5. Will I have weekends and evenings off?
6. Can I invite any friends to visit me in your family? Also, am I obliged to return to your home until some excact time (I mean if there is a curfew)
7. What are the possibilities of spending free time in your town (whether there are any cinemas, theatres, local attracions, etc.)
Czekałam cały dzień aż mi odpowie, a jak już dostałam od niej maila to mnie wmurowało w ziemię dosłownie. Odpowiedziała mi mniej więcej coś takiego, że jeszcze dzień wcześniej po rozmowie na Skypie była w 99% przekonana, że będę jej aupair, ale po mojej ostatniej wiadomości już tak nie myśli, gdyż odnosi wrażenie, że tak naprawdę szukam bardziej miejsca na wakacje niż do pracy jako au pair! I że to nie jest typ osoby, jakiej ona szuka.
I w ten właśnie sposób moja przygoda z au pair znów stoi pod wielkim znakiem zapytania... ;c
Ale w sumie może i dobrze, że takie nieporozumienie teraz wyszło. Bo jeśli ta kobieta wyobrażała sobie, że będę od rana do nocy siedzieć z jej dziećmi, a w dni wolne nigdzie nie wychodzić, to stanowczo byśmy się nie dogadały... -
iwona1991 > 01-06-2013, 20:57
Tak naprawdę pytania nie są jakieś straszne, dlatego zdziwiło mnie troszeczkę... Trzy pierwsze pytania na pewno nie spowodowały że zmieniła decyzję bo przecież są to ważne kwestie. Lecz jeśli chodzi i pozostałe to może źle to odebrała, chociaż powiem Ci mam także listę pytań do mojej host family i także mam w nich zapytania dotyczące gotowania, sprzatania, wolnego czasu itp. przecież jako au pair nie jesteśmy zobowiązane do całodobowego mieszkania i niewychodzenia z domu, także potrzebujemy rozrywki.
Życzę Ci powodzenia w dalszych poszukiwaniachJa także poszukuję jak na razie przez agencję Gawo (jestem z niej zadowolona)
Myślę że w końcu nam się uda
a i jeszcze mam pytanie do wcześniejszej dziewczynyjak przez facebooka szukałaś ?
Pozdrawiam -
Ronie > 02-06-2013, 14:15
Grupy takie jak np. Au Pair in UK. W sumie ktoś z tego forum wskazał mi tę drogę. -
TheElizabethAuPair > 02-06-2013, 22:25
Drogie Panie,
Poszukujemy Au Pair na okres od 8 miesiecy i dluzszy.
Prosimy o rejestracje na naszej http://www.theelizabethaupair.com/#!aupair/c8k2
Nie marnujcie czasu, to jest najlepszy okres na znalezienie rodziny.!!!
Pozdrawiam -
Monika_ > 03-06-2013, 15:36
Hej wszystkim. Kolejna przyszła au pair wita się z wami! Planuję wyjazd we wrześniu, jadę z Gawo. Najprawdopodobniej dzisiaj będę miała moją pierwszą rozmowę z potencjalną host rodzinką, strasznie się stresuję... -
iwona1991 > 03-06-2013, 22:29
HejPowiedz mi jak wyglądało załatwienie papierów i przejście przez początek rekrutacji z Gawo ? Ja także jadę z tej agencji rozmawiałam z agentką i właśnie kończę wypisywać dokumenty a czy rozmowę z konsultantka miałaś też po angielsku i o co pytała? a i jak długo na rodzinę czekałaś ? Pozdrawiam -
Agnieszka1989 > 04-06-2013, 0:17
[quote name="kunegunda"]Czekałam cały dzień aż mi odpowie, a jak już dostałam od niej maila to mnie wmurowało w ziemię dosłownie. Odpowiedziała mi mniej więcej coś takiego, że jeszcze dzień wcześniej po rozmowie na Skypie była w 99% przekonana, że będę jej aupair, ale po mojej ostatniej wiadomości już tak nie myśli, gdyż odnosi wrażenie, że tak naprawdę szukam bardziej miejsca na wakacje niż do pracy jako au pair! I że to nie jest typ osoby, jakiej ona szuka.
[/quote]
Jak dla mnie miałaś pełne prawo zadać takie pytania- to oczywiste, że chcesz wiedzieć czy np. będziesz miała wolne wieczory/ weekendy. Nie daj sobie wmówić, że to coś złego.A reakcja tej Pani najlepiej świadczy o niej samej; lepiej dla Ciebie, że tak to się skończyło. Powodzenia w dalszych poszukiwaniach
[quote name="Monika_"]Hej wszystkim. Kolejna przyszła au pair wita się z wami! Planuję wyjazd we wrześniu, jadę z Gawo. Najprawdopodobniej dzisiaj będę miała moją pierwszą rozmowę z potencjalną host rodzinką, strasznie się stresuję...[/quote]
Hej hej MonikaJak będziesz mieć ochotę to podziel się wrażeniami po rozmowie. Mam nadzieję, że było ok -
Monika_ > 04-06-2013, 14:00
No niestety, nie było ok. Ale to dlatego, że rozmowa w ogóle się nie odbyła. Czekałam, czekałam i nic, dostałam tylko od nich maila że jednak nie są zainteresowani, dzisiaj napisali do mnie z Gawo, że jednak szukają kogoś starszego, no trudno! Za to dzisiaj o 20 mam następną rodzinkę, jedyne co mnie martwi to to, że mieszkają na wsi, a ja to tak jednak chyba wolałabym miasto, albo miasteczko chociaż... No nic, zobaczymy!
edit: nie wiem czy to wina rodziny, czy biura, ale już drugi raz zostałam wystawiona. I znów czekałam, czekałam i co? I nic! Jutro pewnie dostanę maila, że rodzina jednak się rozmyśliła, ale jestem mega wściekła. Boże, było nie słuchać rodziców i szukać na własną rękę, a nie przez biuro... -
Agnieszka1989 > 06-06-2013, 17:03
[quote name="Monika_"]edit: nie wiem czy to wina rodziny, czy biura, ale już drugi raz zostałam wystawiona. I znów czekałam, czekałam i co? I nic! Jutro pewnie dostanę maila, że rodzina jednak się rozmyśliła, ale jestem mega wściekła. Boże, było nie słuchać rodziców i szukać na własną rękę, a nie przez biuro...[/quote]
Kurde, aż mnie zatkało! Do takich sytuacji w ogóle nie powinno dochodzić- przecież agencja powinna dawać aupairce znać tylko wtedy, gdy rodzina faktycznie jest zainteresowana daną kandydaturą... Co do wyjazdu przez agencję/ na własną rękę, to ja się zdecydowałam na to pierwsze (HappyAuPair), i akurat nie żałuję; chociaż wiem, że niektóre z dziewczyn mają problem ze znalezieniem rodzinki. W każdym bądź razie trzymam kciuki za Ciebie; jak będziesz chciała się podzielić info to pisz, na forum albo na priva -
Monika_ > 06-06-2013, 21:33
Chyba jednak niepotrzebnie siałam zamęt xd. Po prostu okazało się, że rodzinie wypadło coś ważnego, zadzwonili na drugi dzień. Więc pierwszą rozmowę mam już za sobą! Nie było źle ( a przynajmniej nie aż tak źle, jak się obawiałam), przede wszystkim bardzo krótko, bo jakieś niecałe 15 minut, no i rodzinka wydała mi się naprawdę fajna... Dzisiaj dowiedziałam się, że są mną bardzo zainteresowani i chcieliby mnie jako swoją au pair. Mimo wszystko, zdecydowałam się odrzucić ofertę, bo rodzina mieszka na takiej prawdziwej, zabitej dechami wsi. Nie chcę wyjść na wybredną, bo przecież to fajna rodzina i dzieci są najważniejsze, ale kurczę, z drugiej strony co z wolnym czasem? Żeby gdziekolwiek wyjść, coś zobaczyć, kupić, musiałabym dojeżdżać, a to niestety kosztuje. Rozmawiałam już z konsultantką z Gawo (przesympatyczna kobieta swoją drogą!) i wyjaśniłam, że jednak wolałabym ofertę z miasta, miasteczka nawet, bo jednak życie na wsi, choćby i przeuroczej, chyba nie jest dla mnie...