-
-
Re: Au Pair 2014
Prudence > 23-04-2013, 21:58
HejJa mam zamiar wyjechać summer au pair do UK w 2014 (to już za rok!), a po maturze w 2015 do USA<3 Co do rodziców - moi rodzice wiedzą, że bardzo chcę wyjechać do Stanów, tacie mówiłam niecały rok temu o au pair, ale on nic nie rozumie...twierdzi, że to niebezpieczne i te pe i te de... ale zabronić też mi nie zabroni. Za dwa miesiące będę pełnoletnia, za dwa lata to już w ogóle Załatwiam papiery, kupuję bilet i lecę w świat! Jeśli rodzice będą mieć jakieś "ale" to powiem im, że jeśli nie chcą stracić ze mną kontaktu niech się nie sprzeciwiają. Brzmi groźnie, ale cóż...ja jestem uparciuch i dobrze o tym wiedzą -
Lennyk905 > 19-05-2013, 0:06
Nawet nie sądziłam, że jest taki wątek :O
Również piszę maturę za rok i powoli, powoli myślę o programie au pair.
Jak na razie to ogranicza się do przeglądania blogów i zbierania szczęki z podłogi, ale plany sąNajbardziej boję się
1. Problem ze znalezieniem rodziny, bo wiek, wciąż małe doświadczenie (jak myślicie, co robi największe wrażenie na rodzinkach?)
2. Za młoda na wszystko, jakieś 'godziny policyjne' czy coś, bo to w końcu nawet 19 lat nie będę mieć. A przez to problem z... jakąkolwiek rozrywką, poznaniem innych ludzi.
3. Prawo jazdy - ledwo nauczę się jeździć na naszych drogach a nagle spadnie na mnie pełno nowych zasad i reguł
A jak jest z tym u was? -
Anjaa > 19-05-2013, 14:33
[quote name="Lennyk905"]
1. Problem ze znalezieniem rodziny, bo wiek, wciąż małe doświadczenie (jak myślicie, co robi największe wrażenie na rodzinkach?[/quote]
Doświadczenie - jakiś wolontariat w przedszkolu, czy coś, pełno jest tegoI godziny łatwo wlatują, ja już się na szczeście o to nie musze martwić. Mam już dość sporo godzin, ale im więcej tym lepiej - nie zaszkodzi, a wręcz nawet pomoże. Filmik jakiś dobry, który dajesz do aplikacji i główny punkt: Dlaczego chcesz być ich Au pair, dlaczego Ty
[quote name="Lennyk905"]2. Za młoda na wszystko, jakieś 'godziny policyjne' czy coś, bo to w końcu nawet 19 lat nie będę mieć. A przez to problem z... jakąkolwiek rozrywką, poznaniem innych ludzi.[/quote]
Hej! Wcale tak nie musi być, ja akurat jestem w 2 LO (wyjechałam już jako au pair w zeszłym roku), ale też wyjeżdżając w przyszłym roku będę mieć 19 lat. Jeżeli rodzinka będzię w porządku - nie powinno być z tym problemu, nie na darmo nazywa się to PERFECT MATCH, nie sugerują się czasem lokalizacją, bo czasami to bywa mylne. Nie bój się pytać o wszystko, jak będziesz mieć match. A lokalizacja, raz świetna, raz gorsza - jeżeli duże miasto albo obrzeża, czemu nie
[quote name="Lennyk905"] 3. Prawo jazdy - ledwo nauczę się jeździć na naszych drogach a nagle spadnie na mnie pełno nowych zasad i reguł[/quote]
Ja kolejny raz podchodzę do egzaminu i jakoś nie mogę tych nowych zasad zdać (teoria), istna loteria. Ale nie powinno być tak źle. Jeżdżenie w USA, podobno jest banalne + samochody to głównie automaty, rzadko kiedy zdarza sie manual, jest tutaj taki wątek na forum, na którym dziewczyny, które są już w stanach się wypowiadają, niestety ja nie mogę i opieram się ich wypowiedziach. -
Ronie > 19-05-2013, 19:52
[quote name="Anjaa"]
[quote name="Lennyk905"] I godziny łatwo wlatują, ja już się na szczeście o to nie musze martwić. Mam już dość sporo godzin, ale im więcej tym lepiej[/quote][/quote]
Włączę się do tematu, bo mnie to zainteresowało - mówisz o godzinach już spędzonych na operkowaniu? Pytam się, bo gdzieś czytałam, że liczą się tylko godziny z ostatniego roku, więc teraz się pogubiłam. -
Jarzebinka > 19-05-2013, 20:19
Liczą się referencje z 3 ostanich lat, ale np w APiA liczą sie z całego życia -
madz > 19-05-2013, 20:56
W CC trzeba mieć referencje jakieś z ostatnich 2 lat. -
merti > 19-05-2013, 22:41
Dziewczyny, jako ta, która dalej nie ma 19 lat i wyjeżdza w lipcu do Stanów, spróbuję Wam dać trochę rad, bo byłam rok temu w tej samej sytuacji
Po pierwsze godziny-ja miałam 3500 i szału zbytniego nie było na mnie, więc czy 1000 czy 5000 nie ma różnicy. Tylko rozłóżcie to sobie w latach, żeby nie wyglądało podejrzanie. I najlepiej jakby były jakieś z 2-3 dzieci, a nie z jednym (ja miałam 3x jedno dziecko, dwójka ma orzeczenia o niepełnosprawności, ale...)
Filmik-możecie u mnie na blogu zobaczyć, podobno fajny, przebierałam się w nim za różne dziwne rzeczy itp.. generalnie nie wydaje mi się, że to pomogło mi znaleźć rodzinę. Gdybym miała teraz kręcić swój filmik jeszcze inazcej bym to zrobiła. Fajne są filmiki dynamiczne, gdzie dużo się dzieje i niezbyt dużo się mówi (ale więcej niż 2 zdania). Długie sceny z dziećmi np. jak się tańczy zcy coś też są nudne. Powinny być jakieś fajne ujęcia, mówiąca skarpeta czy coś takiegoTeraz tak bym to zrobiła
Ja nie mam tych 19 lat nawet a i tak nie będę miała żadnego curfew ani nicwięc to nie zasada.
Co do jazdy-odkąd zaczęłam prowadzić kocham jazdę samochodem i tą w Stanach się jaram <3 więc wg. mnie nie ma strachu
Generalnie to polecam Wam robienie jak najwięcej fajnych zdjęć z dziećmi, takich dobrej jakości, nie sweet fociJa miałam słabe zdjęcia robione na szybko, a te kilka , które miałam z wakacji były najfajniejsze, więc myślcie o tym już teraz .
No i skupcie się na angielskim, mnie rodziny bardzo chwaliły za mój angielski i myślę, że to pomogło. Teraz jadę do Londynu na 5 tygodni jako au-pair (chyba) i wybrali mnie z 92 kandydatek na APW
Aa ! I najważniejsze. Nie polecam Wam Gawo, ja miałam z nimi spore problemy i generalnie to się czepiają mocno. Ale to co Was będzie interesowało to to, że 18-latki prawie nie mają matchów ( a ja miałam full service, czyli dzieci special needs i maluszki). Jakbym miała jeszcze raz wybierać agencję to poszłabym do APiA , bo dziewczyny są zadowoloneA jak już do Gawo to lepiej do APC , bo to większa agencja niż IE więc w razie rematchu większe szanse są -
ttankian > 20-05-2013, 11:34
Merti, a z jakiej agencji w końcu wyjeżdżasz? -
olusz > 20-05-2013, 18:06
odpowiem za Merti - APC -
merti > 21-05-2013, 2:16
Tak, APC.
Ale JA miałam tam 2 matche przez 1.5 miesiąca chyba ( z czego 1 rodzina była na roomie na tyle krótko, ze ich nie zobaczylam nawet) , więc słabiutko. w IE miałam 5 , ale z żadną rodziną nie gadałam nawet. W ogóle moi geje byli pierwszą rodzinką ze stanow, z ktora gadalam