-
-
Re: Summer au pair
Saiisuke > 11-04-2012, 21:43
Rok temu też miałam do wypełnienia po angielsku papiery od lekarza. Zrobiłam tak: poszłam do zwykłego internisty na nfz, powiedziałam po co mi to, miałam przygotowane tłumaczenie całości tego papierka. Przygotowałam też większość odpowiedzi po angielsku, (np. jak jest po ang, że mam astygmatyzm), bo nigdy nie wiadomo czy lekarz umie angielski. Lekarka była miła, zaciekawiło ją całe aupairkowanie i bez problemu uzupełniła to wszystko. Zanim zapłacisz za wizytę prywatnie spróbuj zwyczajnie iść na nfz, pogadasz, pouśmiechasz się i powinno się udać -
blackcar > 11-04-2012, 23:11
Sprobuje, ale wiesz, to jest badz co badz Polska -
anngie > 27-04-2012, 1:20
Hej dziewczyny, nie znamy sięale jadę od lipca prawdopodobnie na SAP do Hiszpanii do Cabrils w Kataloni 100 km od Barcelony.
Może mogłabym sie was poradzić co myslicie o tej rodzince? Ja za duzo chyba sie filmów naoglądałam o handlu ludzmi wiec mam obawy ale moze je rozwiejecie
-wiec proponują 60 e za tydzien, opieka nad letnim chlopcem, opieka 6 h dziennie weekendy wolne tylko czasami pare godzin pracy w sobotę
-miasteczko to w sumie wiocha ale 100 km od Barcelony i mieszkają 90 m od morza wiec spoko
Zastanawiam mnie tylko to bo oni sie do mnie odezwali a nie ja do nich. Znalezli mnie na aupair . com ogólnie nie zadaja za duzo pytan tylko czy lubie dzieci, czy jestem dobrym człowiekiem, czy palę... wczesnije inne rodziny mnie wiec lustrowały wiec mnie to zastanawia.
Poza tym po kilku maialach zapytalam ich co dalej z nami to napisali mi ze juz jestem ich au pair.
Pisza mi o swoim miasteczku jakie jest fajne a nie o sobie.
Gadałam z nimi wczoraj na skype i niby wszystko ok. Dzisiaj wysłali mi fotki okolicy, domu i pokoju. Mają domek skromny ale z basenem i moj pokój tez dosyc mały (wyglada na to ze nie ma drzwi tylko zasłonę) - dziwne musze dopytać.
Zastanaiwm sie czemu sie na mnie tak szybko zdecydowali? Fakt jezdziłam na kolonie z dzieciakami jako wychowawca i jestem spokoale nie znam np hiszpanskiego prawie a host pisze ze ok bo dziecko sie nauczy i pozatym ludzie sa wazni a nie jezyk. Kurde- wygladaja na aniołów a moze to przykrywka?
Na skype pytali sie mnie czy chce dokumenty ich wiec chyba nie maja nic do ukrycia. Ale strasznie szybko sie na mnie zdecydowali i nie zadaja za duzo pytan, to normalne?
Wiem , panikuje ale moze ktos mi doradzić?
Proszę -
rosario > 27-04-2012, 10:44
[quote name="anngie"]Hej dziewczyny, nie znamy sięale jadę od lipca prawdopodobnie na SAP do Hiszpanii do Cabrils w Kataloni 100 km od Barcelony.
Może mogłabym sie was poradzić co myslicie o tej rodzince? Ja za duzo chyba sie filmów naoglądałam o handlu ludzmi wiec mam obawy ale moze je rozwiejecie
-wiec proponują 60 e za tydzien, opieka nad letnim chlopcem, opieka 6 h dziennie weekendy wolne tylko czasami pare godzin pracy w sobotę
-miasteczko to w sumie wiocha ale 100 km od Barcelony i mieszkają 90 m od morza wiec spoko
Zastanawiam mnie tylko to bo oni sie do mnie odezwali a nie ja do nich. Znalezli mnie na aupair . com ogólnie nie zadaja za duzo pytan tylko czy lubie dzieci, czy jestem dobrym człowiekiem, czy palę... wczesnije inne rodziny mnie wiec lustrowały wiec mnie to zastanawia.
Poza tym po kilku maialach zapytalam ich co dalej z nami to napisali mi ze juz jestem ich au pair.
Pisza mi o swoim miasteczku jakie jest fajne a nie o sobie.
Gadałam z nimi wczoraj na skype i niby wszystko ok. Dzisiaj wysłali mi fotki okolicy, domu i pokoju. Mają domek skromny ale z basenem i moj pokój tez dosyc mały (wyglada na to ze nie ma drzwi tylko zasłonę) - dziwne musze dopytać.
Zastanaiwm sie czemu sie na mnie tak szybko zdecydowali? Fakt jezdziłam na kolonie z dzieciakami jako wychowawca i jestem spokoale nie znam np hiszpanskiego prawie a host pisze ze ok bo dziecko sie nauczy i pozatym ludzie sa wazni a nie jezyk. Kurde- wygladaja na aniołów a moze to przykrywka?
Na skype pytali sie mnie czy chce dokumenty ich wiec chyba nie maja nic do ukrycia. Ale strasznie szybko sie na mnie zdecydowali i nie zadaja za duzo pytan, to normalne?
Proszę[/quote]
nie szukaj dziury w całym...
może się szybko zdecydowali bo uznali, że jesteś dla nich odpowiednią kandydatką a lato już za moment
jedyne co by mnie zaniepokoiło 'weekendy wolne,ale czasem parę godzin pracy w sobotę' ... -
anngie > 27-04-2012, 12:25
rosario, dziękuje za odpowiedz, z tymi weekendami to wiem właśnie musze to z nimi jeszce dokądnie ustalić,ale z tego co sie orientuje mieszkaja w turystycznej miejscowosci i maja sklep z ciuszkami dla dzieci i czasem maja mega sajgon, ale ustale dokładnie -
Aisling > 27-04-2012, 14:43
Jesli ta wioska Ci pasuje, to wszystko inne zdaje się byc ok. Właśnie za wyjątkiem tych weekendow. Bo kilka godzin to wlasnie moze byc 6. Co znaczy, ze masz tylko jeden dzien wolny a pracujesz 6 dni po 6 godzin. Wiec dopytaj o kazdy szczegol. Powiedz, ze ogolnie podobaja Ci sie, ale zanim sie ostatecznie zdecydujesz musisz sie dowiedziec jeszcze kilak rzeczy. I wymagaj konkretnego planu i wiecej informacji co do soboty. Ah no i upewnij się jak wyglada sprawa biletu, bo moze sie okazac, ze sie na nich zdecydujesz, a nie bedzie Cie stac aby pokryc kosztow, bo z tego co zauwazylam na polnoc te bilety sa strasznie drogie. Sprawdz to sobie wszystko zanim podejmiesz ostateczna decyzje
I powodzenia!
W ogole Ros, u Ciebie wszystko w porządku i bez zmian jak rozumiem? -
Yoanna > 27-04-2012, 14:53
[quote name="anngie"]Zastanaiwm sie czemu sie na mnie tak szybko zdecydowali? Fakt jezdziłam na kolonie z dzieciakami jako wychowawca i jestem spokoale nie znam np hiszpanskiego prawie a host pisze ze ok bo dziecko sie nauczy i pozatym ludzie sa wazni a nie jezyk. Kurde- wygladaja na aniołów a moze to przykrywka?
Proszę[/quote]
czasami tak juz jest. ja moim wyslalam aplikacje, oni odpowiedzieli pozytywnie i napisali troche wiecej o sobie, potem jeden krotki skype i juz. i od wczoraj tu jestem i zyje heheh -
rosario > 27-04-2012, 17:34
[quote name="Aisling"]
W ogole Ros, u Ciebie wszystko w porządku i bez zmian jak rozumiem?[/quote]
Tak, tak, w porządeczku
Za miesiąc z kawałeczkiem widzimy się w Madrycie -
blackcar > 28-04-2012, 13:37
a ja wziaz nie mam rodziny boooo
Mam sie spotkac z dwoma rodzinkami we wloszech jak bede odwiedzala swoja byla host family , ale oni potrzebuja kogos na 3 mies, a ja prawdopodobnie bede zaczyna wczesniej studia bo na ersmusa jade.. .
A juz nawet przestalam byc wybredna, ale w gory juz nie pojade( interesuja mnie tylko wlochy) -
anngie > 29-04-2012, 1:16
[quote name="blackcar"]a ja wziaz nie mam rodziny boooo
Mam sie spotkac z dwoma rodzinkami we wloszech jak bede odwiedzala swoja byla host family , ale oni potrzebuja kogos na 3 mies, a ja prawdopodobnie bede zaczyna wczesniej studia bo na ersmusa jade.. .
A juz nawet przestalam byc wybredna, ale w gory juz nie pojade( interesuja mnie tylko wlochy)[/quote]
nie poddawaj się tylko szukaj, duzo rodzin jest teraz na etapie dogadywania i wiele bedzie jeszcze szukało au pair, a tak w ogóle tez jade na Erasusa po powrocie z aupairingu