-
-
Re: Au Pair 2013!
effy > 19-06-2012, 17:31
[quote name="kapsi"]skoro potrafisz zajmować się niepełnosprawnymi, to chyba z pełnosprawnymi nie miałabyś problemu, co?[/quote]
oczywiście, że tak. zastanawiałam się tylko, czy takie referencje są dopuszczalne -
fly > 19-06-2012, 17:44
u nas w LO można zapisać się na kurs który robisz po maturze, a później wyjeżdża się z dzieciakami jako opiekun na kolonie nad morze
Myślę, że takie referencje powinny wystarczyć, bo od rodziny wiadomo - mało wiarygodne. -
merti > 19-06-2012, 18:00
Ej, dziewczyny, nie wiecie jak to jest z tą premią za przedłużenie programu? Bo czytałam, że jakaś jest i ciekawa jestem ile wynosi -
kapsi > 19-06-2012, 18:18
@merti pierwsze słysze! ale zaciekawiłaś mnie! czekam na odpowiedź :mrgreen:
[quote name="fly"]Myślę, że takie referencje powinny wystarczyć, bo od rodziny wiadomo - mało wiarygodne.[/quote]
tak cały czas sobie myślę: mam inne nazwisko niż większość rodziny, których dziećmi się zajmuję, to przecież nikt nie musi wiedzieć, że to moja rodzina, co nie? tak jak powiedziała wcześniej @agnieszka89 jeśli rzeczywiście mam doświadczenie, tylko nie w przedszkolu, a z kuzynostwem i siostrą, więc skoro wiem, że dam sobie radę to mogę dać jakieś 'sfałszowane' referencję. -
Astrid > 19-06-2012, 21:17
Jeśli mają inne nazwisko to agencja się nie dowie że to rodzina. Sprawdzanie wygląda tak, że dzwonią, pytają czy znają taką a taką osobę i czy ta osoba zajmowała się ich dziećmi. I tyle. -
ScarletVine > 19-06-2012, 22:09
A kto jest mistrzem i załatwił sobie 'pracę' w przedszkolu i bibliotece? ;D mówiłam o rekomendacjach, oczywiście napiszą, od poniedziałku w przedszkolu i od września w bibliotece, będę pomagać dzieciakom w lekcjach, czytać im książki itp. Myśle, że takie rekomendację będą jak najbardziej ok. Warto za czymś takim rozejrzeć, bo jak wszystkie opinię od znajomych, mogą wyglądać na jakis przekręt... -
kapsi > 19-06-2012, 22:19
[quote name="ScarletVine"]Warto za czymś takim rozejrzeć, bo jak wszystkie opinię od znajomych, mogą wyglądać na jakis przekręt...[/quote]
myślę, że oni raczej nie zastanawiają się czy to przekręt czy nie, tylko po prostu dzwonią i pytają; poza tym po co z góry zakładać, że ktoś oszukuje? -
ScarletVine > 19-06-2012, 22:46
rozmawiałam z tą babką z Prowork, że takie opinie jakby 'oficjalne' są lepiej 'bardziej' brane pod uwagę -
kapsi > 19-06-2012, 23:16
[quote name="ScarletVine"]rozmawiałam z tą babką z Prowork, że takie opinie jakby 'oficjalne' są lepiej 'bardziej' brane pod uwagę[/quote]
no wiadomo, ale przecież dziewczyny bez referencji z przedszkola czy innego źródła też znalazły rodzin i też były szczęśliwe w USA; nie dajmy się zwariować :roll: -
emka88 > 20-06-2012, 0:58
Ja może nie z tego wątku, ale temat mnie zaciekawił to piszęNp. w CC są różne rodzaje referencji do wyboru jak: od bliskiej rodziny, dalekiej rodziny, osoby niespokrewnionej, z pracy np. w przedszkolu, na koloniach czy inny rodzaj. Doświadczenia możesz wpisywać tyle ile masz i wszystko opisać, ale referencje nie koniecznie muszą być do każdego, byle spełnić to minimum. Ja pracowałam jako opiekunka do dzieci, ale do pierwszych rodziców nie mam już kontaktu i nie miałam jak zdobyć referencji więc wpisałam to w doświadczenie, ale nie są potwierdzone referencjami. Wiem, że w CC sprawdzają referencje, ale jak miałam dodatkowo od siostry bo opiekuję się siostrzenicą od urodzenia to do niej nie dzwonili, myślę, że to z powodu bliskich relacji, albo sprawdzili inne i to im wystarczyło. Czytałam kiedyś, że jestjakieś biuro gdzie referencji nie sprawdzają. Ważna jest ilość godzin w CC to min. 200 w APiA też. Liczy się każde doświadczenie w opiece nad dziećmi a potwierdzone referencje w opiece nad dziećmi niepełnosprawnymi to wg mnie duży plus. W CC zaznacza się wiek dzieci, którymi chcesz się opiekować i dodatkowo jest możliwość wyboru pracy z dziećmi niepełnosprawnymi czy ze specjalnymi potrzebami. Jeśli masz takie doświadczenie i chcesz się podjąć opieki nad takimi dziećmi to duży atut bo pewnie niewiele jest takich au pair. Pozdrawiam