-
-
Re: Au Pair 2014
Klodi > 23-07-2014, 14:18
Cześć! Jestem nowa i w sumie do tej pory dość biernie przeglądałam forum. Jestem w Agencji APiA, trochę się niecierpliwie bo już dość długo czekam na otwarcie roomu, trochę moja kordynatorka ze wszystkim zwleka-co nie ukrywam trochę mnie to wkurza! Ogólnie czytam wasze posty i wszystkie tak długo szukacie perfect match aż się boję, bo ja daję sobie czas tak do końca października a jeszcze nie zaczęłam szukać :unsure: Myślicie, że jest to możliwe, żeby udało mi się w tak krótkim czasie poszukać perfect match? Czym się kierowałyście wybierając perfect match? -
mishika > 23-07-2014, 15:20
Cześć ;-) też póki co bardziej przeglądam forum i przeraziło mnie ile dziewczyny szukają perfekcyjnej rodzinki ;-) mam nadzieję, że się uda, bo też chciałabym wyruszyć na koniec września/początek października. Na razie złożyłam całą aplikacje i jestem w Prowork/InterExchange. Trochę z filmem mam problem ;/ Wymarzone miejsce to oczywiście California. Fajnie by było gdybyście podzieliły się czym się kierowałyście i jaki wiek dzieci najlepiej wybrać [myślę o obowiązkach, może ktoś już był wcześniej i wie jak to wygląda ;-)]. Pozdrawiam -
nutella > 23-07-2014, 15:38
Wydaje mi się, że żeby zdążyć wyjechać pod koniec września/ początek października to należy znaleźć perfect match najdalej do końca sierpnia. A i tak to nie oznacza, że będą chcieli przyjazdu Au Pair w tym terminie. Wiec łatwo nie jestTrzeba też wziąć pod uwagę, że orientation camp zaczyna sie raz na tydzień.
Jestem w CC I mimo najgorszej opcji (1 rodzina na roomie i dodatkowo jak już sie matchuje z tobą, to blokuje ci konto na 48h) miałam średnio jeden match na tydzień. Więc napewno macie szanse zeby znaleźć szybko rodzine. Gorzej jesli zależy komuś bardzo na lokajizacji. Poprzeglądajcie blogi. Są osoby, ktore miały po 20 matchy i żadnego z Californi. Ba, nawet żadnego z jakiegoś większego miasta. Więc z czasem oczekiwania i miejscem, to jest prawdziwa loteria.
Chyba najważniejsze kryteria- czy dzieciaki wydają się do zniesienia, miejsce, grafik.
Ja usłyszałam bardzo fajne rady. Duzo nie skorzystasz z dobrej lokalizacji jesli pracujesz od rana do nocy. Ważne jest zeby miejsce, gdzie mieszkamy nie było na kompletnym koncu swiata. Najdalej 2 godziny od wiekszego miasta. Dzieciaki to jedno, ale hosci to zupelnie co innego. Nie wybierałabym się do rodziny, gdzie nie jestem w stanie znaleźć porozumienia z rodzicami. Moja koleżanka wyjechała do californi. Zdecydowała sie z powodu lokalizacji. I jaki jest skutek? Dzieciaki spoko, hosci tragedia. Ucieka z domu tak szybko, jak tylko skończy prace. Wiec moje drogie. Be awareGrunt to super rodzinka. Zwiedzac mozna zawsze. -
mishika > 23-07-2014, 15:43
A mogłabyś przytoczyć tą sprawę z hostami tzn. jakie Twoja koleżanka ma kłopoty ;-) ? -
Klodi > 23-07-2014, 15:46
Szczerze to nie zależy mi na lokalizacji. Najbardziej boje się, że właśnie nie znajde porozumienia z rodzicami no i z dziećmi. Wiadomo, że trochę inaczej jest pisząc z sobą @ no i rozmowa na skype, a co innego rzeczywistość. -
nutella > 24-07-2014, 1:56
U niej kwestia polega na tym,że raczej zbytnio się nie przykładała do tego jaka jest rodzina. Dlatego teraz całe komplikacje, więc w rezultacie pracuje maksymalną liczbę godzin, samochód to grat i ogólnie to co było w aplikacji mało pokrywa się z faktycznym stanem rzeczy. Ale żeby być szczerą: jeśli au pair nie chce się przywiązać do rodziny i cały czas spędza poza domem, bo ma innych znajomych to nie dziwie się,że rodzina będzie ją traktować jak pracownika a nie jak kogoś bliskiego. -
klaudyyna > 24-07-2014, 23:10
Cześć dziewczyny,
Jestem nowa na forum , do tej pory tylko podglądałam wątkiwłaśnie w tym tygodniu znalazłam idealną rodzinę. Poszło mi bardzo szybko , bo room miałam otwarty 3 lipca a już teraz załatwiam wszystkie papiery związane z wizą . Nie skupiałam się na miejscu , lecz na tym by rodzina była " spoko ".
Mam pytanie do osób , które są w agencji APiA. Zastanawiam się nad ubezpieczeniem i nie wiem , którą opcję wybrać... Są dostępne 3 opcje Travel & Sports Package ( 515 zł )
Medical Upgrade ( 875 zł ) i Travel & Sports + Medical ( 1280 zł ). Jak myślicie, na które ubezpieczenie najlepiej jest się zdecydować? Kwoty nie są małe , dlatego sama nie wiem co zrobić . -
yamisouls > 25-07-2014, 1:08
bierz największe, "chytry płaci dwa razy" w porównaniu do tego co będziesz musiała zapłacić w stanach jeżeli coś by się stało te kwoty są niczym
Jaka rodzinka i skąd? Masz już wize? -
mafcik > 25-07-2014, 1:12
Tak jak mówi Karolina, na tym lepiej nie oszczędzać. Za jedną wizytę u lekarza tam z zapaleniem ucha czy czymkolwiek + leki możesz zapłacić równowartość ubezpieczenia rozszerzonego jak nie więcej.. -
nutella > 25-07-2014, 1:30
Teraz to w sumie się cieszę,że CC ma obowiązkowe rozszerzone. Choć nadal będę twierdzić,że niekoniecznie AŻ tak rozszerzone,żeby płacić 2 tys. Jest tam tona niepotrzebnych dodatków.