-
-
Re: Au Pair 2013!
kapsi > 30-05-2012, 20:00
[quote name="azja"]bo te wątpliwości..[/quote]
obiecuję Ci, że będziesz miała je kilka razy w miesiącu do samego wyjazduale moim zdaniem nawet taka np. rozłąka z rodziną, przyjaciółmi (co może być wątpliwością) uświadomi nam jak Ci ludzie są dla nas ważni generalnie nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło, więc jedźmy do USA i bawmy się dobrze! -
paulaw > 31-05-2012, 15:50
Jestem zdania, że decyzja na taki wyjazd (która jest ogromną decyzją, która w dużym stopniu ukształtuje/zmieni nasze życie) wymaga tylko jednego pytania - co chcesz robić w przyszłości? Jeżeli odpowiedź jest łatwa i od razu odpowiadasz co chcesz robić, gdzie pracować, ile zarabiać, gdzie mieszkać - studiuj. Jeżeli natomiast odpowiedź nie jest jasna, bo "albo tutaj, albo tam" "sama nie wiem" "chyba, może, zobaczymy..." to znaczy, że potrzebujemy jakiegoś mega kopa i wyjazd jest bardzo potrzebny. Być może się mylę, ale w to własnie wierzę. Gdybym miała plany na studia i wiedziałabym co chcę robić, to studiowałabym, a wyjazd by nie uciekł. Ale nie wiem co chcę robić. Chcę podróżować, poznać świat, ludzi, zużyć młode lata, a później się zastanowić. Nie rozumiem jak w wieku 19 lat można zdecydować się co chce się studiować i jaki mieć zawód. Dla mnie to jest po prostu niewyobrażalne 8O Ale być może się mylę.
A co do wątpliwości -- rany ja ciągle je mam! Niejednokrotnie od tylu lat zdecydowałam, że jednak nie, nie jadę. A po kilku dniach znów mnie nachodziło i ta niecierpliwość do wyjazdu była tak męcząca, że nie chciało mi się wstawać z łóżka. Uh, dziewczyny. Już tak mało czasu zostało!
I uwaga -- mam aparat na zęby i zapomniałam zapytać jak to będzie, jeżeli chcę wyjechać =.= -
merti > 31-05-2012, 16:02
Ja wiem co chcę robić, ale wciąż chcę wyjechać
Aparat-mi na szczęscie 1 czerwca 2013 minie równo dwa lata, więc na pewno będzie zdjęty ;P A Ty Paula.. nie wiem, może wcześniej zdejmiesz a potem ruchomy? Moja koleżanka nosiła przez rok, a potem ruchomy -
kapsi > 31-05-2012, 17:06
tak to już niestety jest, że człowiek musi decydować o przyszłości za młodu, kiedy jest kretynem - sad, but true. w mojej rodzinie jest wiele osób, które mówi 'gdybym mógł zacząć od nowa, zrobiłbym zupełnie inaczej' i słuchając ich wiem, że mój cel w życiu to nie chcieć zmieniać nic; większość au pair nie żałuje w żadnym stopniu swojej decyzji i szczerze wierze, że ja również ją będę -
lucy01 > 31-05-2012, 18:52
DaisyyUSA ja też za jakiś miesiąc na prawko idę ;d
A myślę tak samo jak wy, nawet jeśli nie do końca wszystko się tak ułoży w Stanach jak bym tego chciała, czy czasem będę musiała wrócić z jakichś powodów , to nie będę żałowała, bo będę miała tą świadomość, ze spróbowałam i zawalczyłam o coś na czym mi zależy. No i wiem, że jeśli nie wyjadę od razu po maturze to już nie wyjadę prawdopodobnie nigdy, bo jak zacznę studia to potem praca, rodzina itd . -
paulaw > 31-05-2012, 23:31
Mark Twain powiedział: Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover. Te słowa otworzyły mi oczy już dawno dawno temu.
Nie ma czego żałować. Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Gdziekolwiek pójdziemy, wszędzie znajdziemy swoje miejsce. A to, co ma nadejść, szkoła, studia, miłość, wszystko nas znajdzie, czy w Polsce, czy w USA, czy w Kanadzie, czy gdziekolwiek na świecie. -
kapsi > 01-06-2012, 7:32
[quote name="paulaw"]Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.[/quote]
taktaktak :roll:
musiałam tutaj wejść od razu jak wstałam, bo miałam straszny sen! śniło mi się, że trafiłam do USA, nie mam pojęcia zielonego gdzie, co i jak, ale w rodzinie była dwójka dzieci; w domu było tak cholernie zimno, że nie mogłam wytrzymać, a dzieci mnie gryzły :lol: okazało się, że rodzice mówią po niemiecku (btw. nienawidzię!) i nie potrafiłam się z nimi dogadać, a do tego nie jedli mięsa (a Kasia kocha mięso) i z rykiem stamtąd uciekłam :mrgreen:
a tak nawiasem, to dzieci musiały być bardzo niegrzeczne (i nie mam na myśli mnie, która ma zachowanie naganne/nieodpowiednie), bo pogoda w tegoroczny dzień dziecka to taka nie za bardzo przyzwoita... bynajmniej w mojej części tegoż zacnego kraju -
shanga > 01-06-2012, 11:07
[quote name="ThEveline"]
[quote name="shanga"]Cześć dziewczynyNawet nie wiecie jak bardzo się ucieszyłam, że nie tylko ja już nie mogę się doczekać wyjazdu, mimo że to jeszcze sporo czasu.. :lol:[/quote]
Cześćskąd jesteś ? do jakiego stanu chciałabyś trafić ?
Napisz coś o sobie[/quote]
Przepraszam, że wcześniej się nie odzywałam, ale miałam masakre z prawkiem.. Egzamin.. Ale zdałam ! I to za pierwszymNazywam się Patrycja Jestem z okolic Lublina. Nie wiem jeszcze gdzie dokładnie chciałabym trafić, ale na pewno nie do Ohio czy Utah Bo tam to jakoś się nie odnajduje, za to marzy mi się Kalifornia, Floryda, ewentualnie NYC :mrgreen:
Tak samo jak wy mam co chwile wątpliwości, ale taka jestem nakręcona na ten wyjazd, że masakra. Ostatnio byłam na spotkaniu z CC, powoli zaczynam sobie uzupełniać tą cholerną aplikacje. A jak u was z nią? Te pytania są męczące.. I najgorzej z tym filmikiem. Ciężko mi będzie to zrobić, jakoś tak nie bardzo chce mi się robić z siebie głupka przed kamerą, ale z tego co się dowiedziałam 80% rodzin przeglądających aplikacje ogląda TYLKO te z filmikiem, reszte od razu odrzucając. Dowiedziałam się też, że bardzo, ale to bardzo trzeba uważać na swoje zdjęcia, i nie chodzi mi tutaj o przesadę w stroju, jakieś wyzywające dekolty czy ciuszki, ale np o to, żeby nie wyglądać.. za ładnie. Ta kobieta z CC na spotkaniu mówiła, że rodziny często odrzucają przyszłe au pairki za to, że są za ładne.. 8O :lol:
A jak u was? Byłyście na takim spotkaniu? Z jakiej firmy się wybieracie? Zaczęłyście już aplikacje?
Ale się rozpisałam.. -
merti > 01-06-2012, 14:15
Boże...toż to bezsensu z tym odrzucaniem xD
Ja filmik chcę nakręcic w wakacje, ale znając mnie to albo będzie idealny, albo zrobię jeszcze jeden
Już powoli muszę zbierać zdjęcia z dzieciakami itp
Wgl to praktyznie w kazdym filmiku aupair siedzi z dzieckiem i np. pomaga mu w lekcjach. Mi najprościej byłoby wziąć do tego mojego rodzonego brata, ale jest on otyły a chcę też powiedzieć, że w przyszlości mam zamiar być dietetykiem. I no.. czy to nie będzie jakoś źle odebrane? Co myślicie? -
kapsi > 01-06-2012, 16:17
[quote name="merti"]Wgl to praktyznie w kazdym filmiku aupair siedzi z dzieckiem i np. pomaga mu w lekcjach. Mi najprościej byłoby wziąć do tego mojego rodzonego brata, ale jest on otyły a chcę też powiedzieć, że w przyszlości mam zamiar być dietetykiem. I no.. czy to nie będzie jakoś źle odebrane? Co myślicie?[/quote]
jeśli powiedziałabyś w filmiku, że chcesz być dietetykiem i później przewijałby się w nim Twój brat to odebrałabym to jako, że chcesz nim zostać, bo chcesz pomóc bratu; bynajmniej wydaje mi się, że tak bym to odebrała :mrgreen:
[quote name="shanga"]Dowiedziałam się też, że bardzo, ale to bardzo trzeba uważać na swoje zdjęcia, i nie chodzi mi tutaj o przesadę w stroju, jakieś wyzywające dekolty czy ciuszki, ale np o to, żeby nie wyglądać.. za ładnie. Ta kobieta z CC na spotkaniu mówiła, że rodziny często odrzucają przyszłe au pairki za to, że są za ładne.. 8O :lol: [/quote]
W sumie... jeśli nie ufa się swojemu partnerowi i wybierze się jakąś ładną dziewczynę, to mogą być problemy, wiecie jakie są kobiety... zazdrość i te sprawy. Dlatego wcale im się nie dziwię (choć do zazdrosnych nie należę), że wolą te nie modeleczki z wybiegu, tylko zwykłe, skromne, ale również piękne dziewczyny
[quote name="shanga"]A jak u was? Byłyście na takim spotkaniu? Z jakiej firmy się wybieracie? Zaczęłyście już aplikacje?[/quote]
na żadnym spotkaniu nie byłam i jakoś żadnego nie planuję... wybieram GAWO i nie zaczęłam jeszcze aplikować; zacznę to robić na przełomie grudnia i stycznia