-
-
Re: Au Pair 2013!
azja > 29-05-2012, 22:36
Czesć jestem nowa na forum, ale pewna w planach o USA. To niesamowite jak bardzo podobne osoby się tu spotyka 8O merti, też jestem rocznik 94 i planuję wyjechać na przełomie sierpnia/września. Co więcej chcę studiować dietetykę na UŚ, a ty? Ale się cieszę, że tu trafiłam -
merti > 29-05-2012, 22:55
Ja myślałam o UP w Poznaniu, bo na Śląsk strasznie daleko u z tego co czytałam to nawet nie w głównej siedzibie tylko jakoś w innym mieście jest dietetyka ... także.
No ale ogółem to chcę studiować w Kanadzie a jak się uda do w US
Powiedz coś o sobie, do jakich stanów chcesz trafić itp -
xoxomila > 29-05-2012, 23:45
[quote name="azja"]Czesć jestem nowa na forum, ale pewna w planach o USA. To niesamowite jak bardzo podobne osoby się tu spotyka 8O merti, też jestem rocznik 94 i planuję wyjechać na przełomie sierpnia/września. Co więcej chcę studiować dietetykę na UŚ, a ty? Ale się cieszę, że tu trafiłam[/quote]
ja też chcę dietetykęi USA xD -
azja > 30-05-2012, 14:53
Pomysł o wyjeździe wpadł mi do głowy stosunkowo niedawno. Przeglądałam strony o studiach w USA i trafiłam na au pair właśnie. Początkowo EUFORIA nie do opisania, pewnie jak u każdej z Was ale od kilku dni mam masę wątpliwości. Czytałam wiele opinii dziewczyn, które przeżyły piekło. Jest mi ciężko usnąć, budzę się wcześnie, lub w środku nocy i do rana nie mogę zasnąć już. Boję się, że nie poradzę sobie z dziećmi, że nikt mnie tam nie zaakceptuje, albo po prostu nie będę mogła odnaleźć się w tamtejszej kulturzeMam urodziny 3 listopada i postanowiłam, że w wakacje nagram filmik, ułożę pytania i... oswoję się z tą myślą, bo pomimo wszystko Stany to moje marzenie. Na poważnie się zastanowię po tym jak zdam prawko, bo też ważna sprawa. Chcę zrobić część rzeczy w wakacje, żeby nie robić nic na ostatnią chwilę i to równolegle z maturą Co do stanów to Floryda, California, NY ... wybrzeże ogólnie super i łatwy dojazd do większych miast Choć najważniejsza rodzina, wiadomo -
DaisyyUSA > 30-05-2012, 17:26
Watpliwości i strach są normalne, nawet ja to wszystko czasem odczuwam, ale tak to właśnie jest. Trzeba się przyzwyczaić. Co rusz mnie to wszystko zaskakuje, kiedyś, jak byłam mała myślałam, że pójde na studia w Polsce. I dzis nagle powiedziałam sobie " Przeciez ja narazie wogóle nie ide na studia. " Napewno to będzie dla mnie dziwne uczucie, gdy znajomi i przyjaciele będą składali papiery na różnego rodzaje uczelnie a ja nie, ale to jest właśnie cena tego wyjazdu. I jeżeli taką mam zapłacić, to okej - ja to kupuje. Równie dobrze mogła bym zostać tutaj, mieć dalej udane zycie, wlasne mieszkanie w Gdyni lub Sopocie, rodzine i przyjaciół na miejscu ale jeżeli teraz nie wyjade to nie zrobie tego już nigdy. Dlatego naprawde radze wszystkim, przemyślcie to sobie jeszcze raz na spokojnie, każdy pojedyńczy aspekt, bo być może u niektórych z nas ta decyzja zaważy na całym naszym przyszłym życiu. Przeciez żadna z nas nie chce wracać z tamtąd z płaczem, prawda ?. Więc gdy będziecie wsiadały na pokład samolotu musicie sobie powiedziec z czystym sercem " tak, podjęłam tą właściwą decyzje. "
Ale sie rozpisałam...
Co do filmiku, to właśnie tego najbardziej nie chce robić. Niewiem, jakoś sie boje/ wstydze. xD Dlatego będe to odkładać w czasie jak najpóźniej. Może na koniec sierpnia.
A NA PRAWKO IDE ZA MIESIĄC YEAH ;D<3 -
azja > 30-05-2012, 18:35
Też tak uważam. Albo ta przygoda zacznie się zaraz po maturze jako nasz pierwszy, poważny krok w życiu, albo nic z tego. Wątpliwości mam górę, ale tyle samo marzeń o innym, lepszym życiu. Chcę w końcu coś przeżyć, zaryzykować postawić wszystko na 1 kartę. Sprawdzić siebie z dala od rodziny i przyjaciół. Fajnie, że tu trafiłam, miło Was poznać -
kapsi > 30-05-2012, 19:10
ja jestem zdania, że 'jeśli nie spróbujesz, nie dowiesz się czy było warto'nie wiem co musiałoby się stać, żebym zrezygnowała z wyjazdu, za bardzo to wszystko mnie wciągnęło, za bardzo to uwielbiam :mrgreen:
by the way: cześć azjanick wzięty z zamiłowania do kontynentu, czy jak? haha miło Cię przyjąć do naszego grona -
azja > 30-05-2012, 19:44
Asia- po ang. wymawiana jak azja
Masz rację. Myślę, że zostając w PL stracimy coś bardzo ważnego- marzenia. Wyjeżdżając, nawet jeśli ten wyjazd to będzie nieporozumienie to zyskamy coś bardzo ważnego. Będziemy mogły z czystym sumieniem powiedzieć sobie "ok, spróbowałam. Dałam sobie szansę na realizację samej siebie" Poza tym to cenne doświadczenie, nieocenione w dalszym życiu. Dobrze, że mamy tyle czasu do wyjazdu. Myślę o USA codziennie, a to da mi szansę, na rozpatrzenie wszystkich za i przeciw. -
kapsi > 30-05-2012, 19:48
[quote name="azja"]Asia- po ang. wymawiana jak azja[/quote]
haha, nie sądziłam, że właśnie od tego to się wzięło, a był czas, że do mojej przyjaciółki mówiłam 'ejżja'
[quote name="azja"]Masz rację. Myślę, że zostając w PL stracimy coś bardzo ważnego- marzenia. Wyjeżdżając, nawet jeśli ten wyjazd to będzie nieporozumienie to zyskamy coś bardzo ważnego. Będziemy mogły z czystym sumieniem powiedzieć sobie "ok, spróbowałam. Dałam sobie szansę na realizację samej siebie" Poza tym to cenne doświadczenie, nieocenione w dalszym życiu. Dobrze, że mamy tyle czasu do wyjazdu. Myślę o USA codziennie, a to da mi szansę, na rozpatrzenie wszystkich za i przeciw.[/quote]
wiadomo: marzenia są na pierwszym miejscu (bynajmniej u mnie) i zrobimy wszystko aby je realizować; USA jest im od nie tak dawna, ale jest wielkie, jest szansa aby je spełnić, więc... czemu nie?'co ma być to będzie', o! -
azja > 30-05-2012, 19:53
Jesteście super!Jestem pewna, że rozmawiając właśnie tu, na forum utwierdzę, się w przekonaniu, że wyjazd to dobra decyzja, bo te wątpliwości..