• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Prawo jazdy /transport

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• USA

• Prawo jazdy /transport

• Prawo jazdy /transport
  • Re: Prawo jazdy /transport

Astrid > 24-03-2012, 21:29

Tak, nie chciałabym nie mieć tam prawka, więc wzięłam się porządnie za robienie Ale w razie czego, jeśli nie zdążę, to zdam tam. Będzie łatwiej, bo na automacie.

Tośka > 11-04-2012, 21:58

dziewczyny to co w koncu z thym prawkiem ... i z agencja GAWO bo juz sie pogubilam a przeczyrtalama co nieco u aguty na blogu ..

kalciaa > 12-04-2012, 11:25

Proponuję zadzwonić do Gawo- informacje z pierwszej ręki i bardzo miła obsługa.

Ja chcąc wyjechać z CC musiałam mieć prawko i nie było opcji, że publikują moją aplikację na stronie a ja w międzyczasie zdaje do skutku. Aplikacja była wstrzymana przez ponad 2 miesiące jeśli dobrze pamiętam bo czekały panie, aż zadzwonię i powiem, że zdałam.

Poza tym nie wyobrażam sobie, jakbym miała jeździć tam nie jeżdżąc tu (i nie mam na myśli wyłącznie lekcji w szkole jazdy, bo prowadzenie samochodu bez osoby siedzącej obok i nadzorującej co się dzieje, mając świadomość że to ONA jest odpowiedzialna w razie W bo ma dodatkowy hamulec).

Tym bardziej nie oddałabym swojego dziecka osobie, która zupełnie nie ma doświadczenia w samodzielnej jeździe.

Tak więc proponuję zebrać się w sobie i zdać to draństwo, chociaż wiem jak ciężko może być, szczególnie po jednym czy dwóch egzaminach, gdzie po 50 min na mieście i powrocie na plac egzaminator mówi Ci "Technicznie wszystko bardzo dobrze, ale bardzo mi przykro". )

Insula > 19-04-2012, 21:34

Trochę informacji ode mnie (dotyczą one NJ)

1. W NJ wszystkie formalności związane z prawem jazdy można załatwić w około 5-6h

2. Prawo jazdy polskie ważne jest tylko z prawem jazdy międzynarodowym (60 dni od postawienia nogi w USA) potem musimy mieć prawko z NJ

- czasem firmy ubezpieczeniowe nie uznają naszego prawka więc Hości mogą wymagać od Was szybciej zdania prawka

3. Musimy przejść 2(3) testy

a) Test, który sprawdza czy widzisz

b) Test teoretyczny składający się z 50 pytań (musisz uzyskać minimum 40 poprawnych odpowiedzi)

c) Jeśli nie masz prawa jazy polskiego minimum 1 rok musisz przejść również test praktyczny (chyba, że będziesz miała szczęście i ktoś się nie dopatrzy jak w moim przypadku

- Zdawania we własnym aucie nie zawsze jest możliwe, egzaminator musi mieć dostęp do hamulca awaryjnego (tego który generalnie znajduje się między siedzeniami w polskich autach) lecz spora część amerykańskich samochodów ma go zamontowanego w miejscu naszego sprzęgła, więc nie nadają się takie samochody do przeprowadzenia egzaminu.

4. Zdjęcie robione jest przed podejściem do egzaminu, więc bądźcie przygotowane , po zdaniu egzaminu teoretycznego czekałam do 20min. na wydrukowanie mojego prawka

Więcej informacji w tym poście:

http://rysunkowa.blogspot.com/2011/08/dmv-nj.html

Tośka > 19-04-2012, 21:53

ooooo przydatne informacje bardzo dziekuję :*

Cukrova > 21-04-2012, 0:39

Ja również dziękuje A że lece do NJ to już wszytsko wiem

Nimell > 10-05-2012, 21:55

Zdałam dzisiaj prawko! Słupski WORDzie żegnaj!

Cukrova > 10-05-2012, 22:02

[quote name="Nimell"]Zdałam dzisiaj prawko! Słupski WORDzie żegnaj! [/quote]

Gratki ! U mnie w Krakowie jest MORD

balbina > 11-05-2012, 9:57

[quote name="Insula"]Trochę informacji ode mnie (dotyczą one NJ)

1. W NJ wszystkie formalności związane z prawem jazdy można załatwić w około 5-6h

2. Prawo jazdy polskie ważne jest tylko z prawem jazdy międzynarodowym (60 dni od postawienia nogi w USA) potem musimy mieć prawko z NJ

- czasem firmy ubezpieczeniowe nie uznają naszego prawka więc Hości mogą wymagać od Was szybciej zdania prawka

3. Musimy przejść 2(3) testy

a) Test, który sprawdza czy widzisz

[/quote]

Test który sprawdza czy widzisz?;<

A jak mam małą wadę wzroku i noszę soczewki to pewnie dostanę jakieś terminowe prawo jazdy a jak minie ten termin to na badanie wzroku będę musiała iść ;x

chyba że da się jakoś ich oszukać właśnie przez soczewki haha

ThEveline > 11-05-2012, 11:48

Nie można jechać bez prawka do US bo jest to wymagane przez rząd US a nie daną agencję.
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia