-
-
Re: Niska wypłata, dużo godzin
hellomaurice > 04-08-2011, 20:02
Właśnie, zwróćcie uwagę, że jako aupairki mamy OGROMNY komfort niemartwienia się o wyżywienie i dach nad głową. Zero stresu. Pieniądze są w całości dla nas, czy ktoś pójdzie na imprezę, czy opłaci kurs, czy schowa wszystko do skarpety, to już jego wybór. Skoro dziewczyna sama zgadza się na takie a nie inne warunki, to nikt jej nie wyzyskuje. -
Yoanna > 04-08-2011, 20:16
[quote name="Ash"]
[quote name="Yoanna"]biorac pod uwage, ze pracujesz za nmw i pracujesz 40 godz, zarobisz mniej niz 200f na reke. oplac pokoj (ponizej 80 naprawde ciezko cos fajnego znalezc a i tak to bedzie w jakiejs nieciekawej dzielnicy, w lepszej moja kol placi 150), travelka (40 funtow na tydzien, chyba ze masz prace blisko albo lubisz jezdzic niewiadomo ile busami), jedzenie (30 chyba ze na tesco value bedziesz jechac caly czas.. a jako au pair chyba kazdy zywi sie normalnie..). wiec juz jest 170f. czyli z 200 zostaje.. 30? to faktycznie duzo mozna odlozyc, zwlaszcza, ze jeszcze o zadnych rozrywkach nie bylo mowy..[/quote]
No chyba nieSama obecnie wysłałam cv do firmy gdzie na rękę ma się 6,5 na godzinę= 6,5*8h=52x5=260 (opieka przy osobach starszych, nocki z tego co miałam za 7,30, weekendy też wyżej płatne, nadgodziny również) Jeszcze zależy od pracy bo w restauracjach, barach itp są napiwki. I mówię tu o 8godzinach pracy, gdzie pracujesz od rana do np. 17, albo od południa do wieczoru. A nie jak au pair masz rozbity dzień i nic nie możesz zrobić.
Jeśli chodzi o pokoje na londonku znalazłam kilka pokoi za 65F z rachunkami, ale całkiem sporo za 75-80.
Co do tesco sugerujesz, że to nienormalne jedzenie?Moja rodzinka z reguły robi zakupy w sainsburym lub w tesco, więc specjalnej różnicy nie widzę.
Poza tym wile plusów, po pracy wracasz do siebie gdzie możesz odpocząć, bo jednak nawet będąc au pair gdy jesteś po pracy to i tak w tym wszystkim siedzisz. No i jak dla mnie praca au pair jest już po prostu męcząca. Jeśli ktoś jedzie by nauczyć się języka itp to jak najbardziej, polecam, ale jeśli zarobić... to eee.[/quote]
tak jak pisalam - mowilam o pracy za minimum wage. to, ze mozna pracowac za 6,50 to normalne, sama pracuje za wiecej, ale nie o tym byla mowa. bo jako au pair tez mozna zarobic duzo wiecej niz 80 funtow - moja kolezanka ma 300.
jako au pair masz rozbity dzien, ale pracujac w restauracjach na zmiany tez masz wszystko rozbite bo nigdy nie wiesz na jaka zmiane akurat bedziesz w danym tygodniu pracowac. wiec tez bez rewelacji (kurs jezyka np odpada). w dodatku konczenie pracy pozno w nocy tez najfajniejsze nie jest.
pokoj za 65f.. chcialabym zobaczyc. zazwyczaj to sa box roomy. obejrzalam w zyciu troche z tych tanszych ofert i niestety rece opadaja..
pokaz mi gdzie sugeruje, ze tesco to nienormalne jedzenie? sama tam kupuje czesto, bo to moj ulubiony supermarket. pisalam o produktach tesco value. sa osoby, ktore kupuje tylko i wylacznie takie produkty a niestety ich jakosc jest gorsza niz normalnych produktow tesco. ale za to sa bardzo tanie. ale jaka to radosc nie moc nigdy kupic normalnego jedzenia? dlatego podalam te 30f na tydz na wyzywienie zeby jako tako zjesc.
poza tym, mieszkajac na swoim tez nie zawsze jest rozowo - nie wiesz na kogo trafisz. mozesz np w domu miec wieczna impreze albo ktos moze cie okrasc. o tym jak niektorych wspollokatorow nie bedziesz mogla zniesc lepiej nie pisaci jeszcze dodam, ze w normalnej pracy tez bedziesz miala dosc wsolpracownikow, szefostwa czy tez klientow. takie zycie. czy au pair czy nie, wszystko ma swoje plusy i minusy. -
Ash > 04-08-2011, 20:23
Mówiąc wyzysk chodziło mi o to, że rodzina np. mówi potrzebujemy cie 40h w tygodniu a praktyce różnie to bywa(bo to, że sprzątasz dom w 3, a nie w h jak oni ustalili to już Twój problem). No i z reguły za dodatkowe godziny nie płacą, bo nikt ze stoperem nie siedzi nad głową i mówi ok teraz zaczynasz, teraz kończysz(mi np. płacili jak ewidetnie dłużej siedziałam z dziećmi, ale ile to razy zamiast5h siedziałam 6h, za free)
Ja np. mam 120F za 25h tygodniowo ale co z tego skoro muszę być flexible i w domu cały dzień kisić. Wolę zarobić głupie 20 funtów więcej w tygodniu ale mieć plan dnia stabilny
Oczywiście u każdego inaczej to wygląda.
Poza tym jeśli chodzi o dach nad głową wynajmujesz pokój i masz umowę, nikt od tak Cie nie wywali, a hości? Jeśli jesteś a aupair world nie muszą się pieprzyć, w rematch czy coś. Więc nie wiem gdzie jest pewniejszy dach nad głową ;p
Oczywiście, że wszystko ma swoje plusy i minusy, ale dla mnie wyjazd jako au pair by się dorobić jest nieprzemyślanym pomysłem. Prócz takich ewenementów jak Twoja koleżanka która ma 300F(?) tygodniowoTyko czytajac forum raczej naczytałam się że laski w Londynie mają DO 100F za 30-40h pracy, a Hiszpania itp po 80E.
Przeglądając oferty, nie znalazłam stawki niższej niż 6,50. BTW jaka jest najniższa?
Ale w restauracji to masz chociaż to tygodniowo rozpisane, a nie czekasz na kaprys hotki "ok wychodzę". -
Glenda > 04-08-2011, 20:24
Ja osobiście wolałabym pobyć rok u host rodziny, poobserwować dany kraj/miasto i jeżeli po jakimś czasie stwierdzę, że stać mnie na życie tam, bądź są perspektywy pracy, wtedy zostanę...Ja osobiście do restauracji NIGDY bym pracować nie poszłaUważam, że bądź co bądź, au pair to sposób na poznanie kraju - dosłownie - i po tych obserwacjach wyciągasz wnioski, czy odpowiada, czy nie. Co do mieszkania z innymi lokatorami..lepiej nie mówć! Jak byłam w Londynie na święta, to znajomi wynajęli mi mieszkanie które dzieliłam ze Sudańczykiem. Facet dobierał się do mnie,...Musiałam mu przyłożyć...całe szczęście pokój był na klucz! -
Ash > 04-08-2011, 20:28
[quote name="Glenda"]Ja osobiście wolałabym pobyć rok u host rodziny, poobserwować dany kraj/miasto i jeżeli po jakimś czasie stwierdzę, że stać mnie na życie tam, bądź są perspektywy pracy, wtedy zostanę...Ja osobiście do restauracji NIGDY bym pracować nie poszłaUważam, że bądź co bądź, au pair to sposób na poznanie kraju - dosłownie - i po tych obserwacjach wyciągasz wnioski, czy odpowiada, czy nie. Co do mieszkania z innymi lokatorami..lepiej nie mówć! Jak byłam w Londynie na święta, to znajomi wynajęli mi mieszkanie które dzieliłam ze Sudańczykiem. Facet dobierał się do mnie,...Musiałam mu przyłożyć...całe szczęście pokój był na klucz![/quote]
Zgadzam się
Sama najpierw byłam au pair. Wiele moich znajomych zaczynało jako au pair, a obecnie mają prace i normalnie żyją w UK. Nie oszczędzają nie wiadomo jak, nie odkładają na kupę z zamiarem powrotu do kraju po prostu żyją tam.
Najlepiej wynająć mieszkanko z grupką znajomychJeśli oczywiście jest możliwość... -
Yoanna > 04-08-2011, 20:30
Ash, to info z directgov:
Current NMW rates
There are different levels of NMW, depending on your age and whether you are an apprentice. The current rates are:
£5.93 - the main rate for workers aged 21 and over
£4.92 - the 18-20 rate
£3.64 - the 16-17 rate for workers above school leaving age but under 18
£2.50 - the apprentice rate, for apprentices under 19 or 19 or over and in the first year of their apprenticeship