• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Couchsurfing - jak poznac nowych ludzi za granicą:)

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• Couchsurfing - jak poznac nowych ludzi za granicą:)

• Couchsurfing - jak poznac nowych ludzi za granicą:)
  • Re: Couchsurfing - jak poznac nowych ludzi za granicą:)

blondi > 16-05-2011, 21:17

wiadomo,że trzeba wszystko z głową przemyśleć i że czasami pomimo wszystko można trafić na debili... :| ja do tej pory 2 razy nocowałam u kolesi i 1 u dziewczyny, to jedyną różnicą było to, że u dziewczyny w mieszkaniu było czyściej , chociaż z drugiej strony to koledzy-hości dla mnie coś ugotowali w ten weekend znowu skorzystam z Cs i znowu wybrałam faceta ....obym się nie zawiodła

Gobarakago > 25-05-2011, 13:08

Nie chcę zaśmiecać i dodawać nowego wątku więc pytam tutaj ... Jak Wy poradziliście sobie ( albo dopiero macie zamiar poradzić sobie) z readaptacją towarzyską na terenie nowego kraju. Jak poznaliście nowych przyjaciół albo jak zamierzacie to zrobić. Temat jest niby błahy, ale tak naprawdę mega istotny. Po tym jak w parę tygodni au-pair czuje się w miarę stabilnie w roli pracownika zaczyna myśleć intensywnie o tym by znowu żyć jak normalna 'wczesna dwudziestka' , bo tyle ma przeciętna au-pair. A do tego niezbędne jest towarzystwo.

W jednym z wątków padła wypowiedz Nathalie : 'Ja jeszcze nie wyjechałam, ale moja kochana host rodzinka kazała mi wejść na facebooka i znaleźć "Au pair in Zurich". Poznałam pare osób, które mi opowiadają co i jak. I założyłam badoo, ale to kompletna porażka. Faceci są hmm... dziwni. Nie, żebym liczyła na jakiś romans, ale chciałabym poznać kogoś nie au-pair'

No i co o tym myślicie ? Jakie są wasze pomysły ?

julita883 > 25-05-2011, 13:24

Ja także szukam znajomych w okolicy min przez facebook. Wpisuje różne nazwy grup i tam już patrze min na odległosc nas dzielącą nawet jedna z Niemek podesłała mi to http://aupaircircle.com/map/ więc także fajna kwestia.

dosiunia > 25-05-2011, 14:15

ja tutaj na forum, ale raczej nikogo w mojej bliskiej okolicy nie będzie. Moja nowa hostka mowiła, że ktoś tam niby jest w pobliżu, ale nie pamiętam w sumie. Rok temu po drugiej stronie ulicy miałam operkę, więc ona mnie poznała z ludźmi i było miło, kawki, piwka, rozmówki Szukałam też na Cs własnie, ale chyba sami starsi byli ode mnie...

gonka91 > 25-05-2011, 23:20

Czesc ! Jest tu ktos kto mieszka w Waszynton DC i moglby mnie przenocowac 19 czerwca ? Ja mieszkam w Seattle i wybieram sie na wschodnie wybrzeze na tygodniowa wyprawe, ale mialam pewne nieporozumienie z moja rodzina i musze wczesniej wrocic do domu, co krzyzuje moje plany i zmusza mnie do przyjazdu do Waszyngtonu wczesniej niz to do tej pory planowalam.... !

Rosalinne > 07-06-2011, 0:01

Witam wszystkich forumowiczów!

Mam do was kilka pytań jeżeli chodzi o couchsurfing. Moją wielką pasją jest poznawanie obcych kultur. Chciałabym zacząć podróżować po świecie. Niedawno skończyłam 18 lat i postanowiłam w te wakacje wybrać się w pierwszą samodzielną wyprawę. Niestety nie stać mnie na wycieczkę z prawdziwego zdarzenia, ponieważ sama sobie na wakacje muszę zarobić. Jestem też raczej typem szalonego poszukiwacza przygód, a nie panienki byczącej się w luksusowym hotelu, dlatego CS jest dla mnie idealny. Ok, do sedna, oto moje pytania:

1. Czy wielkim nietaktem jest zatrzymać się u kogoś na dłuższy termin niż jeden nocleg? Czy lepiej poszukać kilku c-surferów w danym państwie.

2. Czy dobrym pomysłem jest podróżowanie samemu? Nikt z moich znajomych nie jest takim zapaleńcem jak ja więc trudno u mnie z towarzyszem wypraw. Czy ktoś z was wyruszył w jakąś podróż sam?

3. Jak wygląda sprawa z odszukaniem miejsca zamieszkania gospodarza? Samemu trzeba błądzić czy przeważnie odbierają z lotniska bądź umówionego miejsca.

Wiem, że pytania mogą wydawać się dziecinne i to zależy od człowieka jak nas przyjmie, ale chciałabym żeby ktoś podzielił się ze mną swoimi doświadczeniami. Przepraszam za tak długiego posta i z góry dziękuję za odpowiedź!

Sake > 07-06-2011, 0:33

Na wszystkie pytania najlepszą odpowiedzią jest "ZALEŻY". Zależy od gospodarza, od tego co napisze w swoim profilu, zależy ile ma czasu i jakie wcześniejsze doświadczenia. Zależy kto jest tym gospodarzem... Zazwyczaj są to pozytywni zapaleńcy jak ty, ale ludzie są różni...

Cytat:1. Czy wielkim nietaktem jest zatrzymać się u kogoś na dłuższy termin niż jeden nocleg? Czy lepiej poszukać kilku c-surferów w danym państwie.

Zazwyczaj CSi podają liczbę dni w zakładce "o kanapie". Dla niektórych 1 dzień to traktowanie ich jak prywatnego hotelu, dla innych 7 dni to za dużo. Jeśli miałabyś nocować u mnie, prawdopodobnie "wyrzuciłabym" cię po 3 dniach, chociaż, gdybyś dobrze gotowała to kto wie... :lol: Moi dotychczasowi hości podawali granice 3-4dni.

Cytat: 2.Czy dobrym pomysłem jest podróżowanie samemu? Nikt z moich znajomych nie jest takim zapaleńcem jak ja więc trudno u mnie z towarzyszem wypraw. Czy ktoś z was wyruszył w jakąś podróż sam?

Gaz pieprzowy i w drogę. Cs jest oparte na zaufaniu. Jeśli nie zaufasz i całą noc masz nie spać bo się będziesz bała to chyba nie warto jechać. Tak jak napisałam wcześniej. Jeśli cokolwiek cię niepokoi wybierz inną osobę lub wydaj kasę na hostel. Z bezpieczeństwem lepiej nie ryzykować.

Cytat:3. Jak wygląda sprawa z odszukaniem miejsca zamieszkania gospodarza? Samemu trzeba błądzić czy przeważnie odbierają z lotniska bądź umówionego miejsca.

Widziałam opinie, że gospodarz wyjechał po swoich gości na lotnisko. Czasami odbierają z dworca, ale zazwyczaj to ty musisz ich znaleźć, dostać się na miejsce we własnym zakresie. Znowu, wszystko zależy od możliwości i chęci gospodarza. W moim wypadku zostałam odebrana 2 razy z dworca (centrum miasta, lotniska z reguły są na obrzeżach - więcej km do przejechania, a benzyna droga ;p ), raz błądziłam w poszukiwaniu wlasciwego mieszkania. We wszystkich przypadkach dostalismy mape miasta od gospodarzy. :mrgreen:

Rosalinne > 07-06-2011, 0:55

Dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze pytanie dotyczące przyjmowania u siebie "CSów". Mam duży dom jednak posiada on pewną znaczną wadę- jest na wsi. Moja miejscowość jest bardzo malownicza (17 stawów, lasy, zagroda ze zwierzętami leśnymi, bar i niezła restauracyjka, a w sąsiedniej wiosce to nawet kręgielnia, klub i centrum handlowe;p no i świetne zabytki) i często odwiedzają nas osoby z polskich miast a także z zagranicy (prosperują u nas agroturystyki) Więc nie jest typowym (przepraszam za kolokwializm;p) "zadupiem", ale obawiam się, że moja oferta nie będzie atrakcyjna dla cudzoziemców którzy chcą spędzić wakacje jak najtaniej. Myślę, że raczej szukają noclegu w miastach gdzie są lotniska i nie mają czasu ani ochoty zatrzymywać się na obrzeżach. A co wy o tym sądzicie?;D

hellomaurice > 07-06-2011, 9:00

Zaproponować nigdy nie zaszkodzi, jesli masz możliwość kogoś przenocować :wink: Po prostu opisz, jak wygląda twoja okolica dojazdy itd w "couch availability".

kingulath > 11-07-2011, 16:46

cześć. ja właśnie chciałam się tam zarejestrować i każą mi płacić! wpisałam adres hostów, do których jeszcze nie pojechałam, mam nadzieje, że nie wyślą do nich żadnego listu! ??
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna