-
-
Re: Ile jestescie w stanie zaoszczędzić?
suzanna > 10-07-2012, 16:05
czescmoje pytania brzmią tak jak w tytule; ile można zarobić/ zaoszczedzić na au pair i jak długo zajmuje załatwienie wszystkiego przez agencje? -
Astrid > 10-07-2012, 16:08
Ile załatwianie to zależy od Ciebie... Ja np wyrobiłam się 2 tygodnie (chyba nawet nie całe). Papierów jest dużo ale większości z nich nie wypełniasz Ty, więc jak się zepniesz i pochodzisz po ludziach w dość szybkim czasie to leci.
A ile się da zaoszczędzić? Zależy ile zarabiasz i gdzie mieszkasz, czy musisz wydawać na dojazdy itp. -
suzanna > 10-07-2012, 16:16
astrid, a ty jesteś już po czy w trakcie au pair? -
marika1 > 10-07-2012, 17:08
trudno powiedzieć ile można zaoszczędzić - to zależy ile będziesz zarabiać, ile wydawać na przyjemności.. -
Astrid > 10-07-2012, 18:54
W trakcie... z tym że ja nie nastawiałam się na oszczędzanie będąc Au Pair. Ale to się da, jeśli nie musisz tracić kasy na dojazdy i tym podobne sprawy -
Piotr > 10-07-2012, 22:13
Podstawowe wydatki au-pair to zeczy codziennego uzytku,oplacic telefon raz w miesiacu(chyba ze rodzina to robi) oplaic jakiej dojazdy do miasta(chyba ze rodzina placi za bilet miesieczny,lub mieszkasz w miescie)
Wiec za 10£ na tydzien mozesz przezyc,ale tym samym sie zanudzic i nie miec zycia towarzyskiego.
Jesli chcesz wyjsc i sie zabawic to kosztuje i to dosyc sporo,impreza, alkohol wiecej alkoholu itp. dojazd (zaplacic za taxi)
Mozesz sobie jakis limit ustalic ile mozesz wydac na tydzien,powiedzmy 25£ a masz 100£.
Zalezy gdzie mieszkasz za 25£ mozesz miec w miare towarzyskie zycie(mam na mysli kawa lub wino z innymi au-pair wieczorem,lub w weekend.
Mozna w jakims stopniu pogodzic oszczedzanie,a jednoczesnie nie rezygnowac z przyjemnosci i poznawania nowych osob.
Jesli chcesz cos pozwiedzac to caly tydzien nic nie wydajesz,a w weekend jakas wyprawa, za te 25£ a za 25£ mozesz kupic bilet na poacig jakis lunch,jakas wejsciowke chyba ze zwiedzasz cos co jest za free.(sniadanie w domu jak rowniez kolacja) masz caly dzien po za domem nie nudzisz sie no i zwiedzasz.Znam au-pair ktora zabieralo kanapki z domu i jechala zwiedzac,serio zawsze miala minimum te 5£ na plus.
Mozesz tez starac sie o prace w weekendy w barze,prace jako babysitter lub housekeeper(ale to juz troche po za tematem poniewaz to nie kieszonkowe au-pair)
Ja jestem facet ale dorabialem jako babysitterbo lubie to,no i mialem 8£ za godz ktore przeznaczalem na glupoty
Znam jedna czeszke au-pair ktora jest housekeeper chyba sprzata domy na calej ulicy. -
LadyInRed > 11-07-2012, 15:21
Ja mieszkam w wiosce, dorabiam na sprzątaniu, a od miesiąca wydałam hmm, może z 5 funtów (?). Nie ma tu ani gdzie iść, ani na co wydawać, mimo, że znam kilka Polek. Jedzenie i wszystko mam przecież w domu, a wydałam kasę na wit. C i tabletki przeciw przeziębieniu. -
marvellous > 23-07-2012, 22:22
ja oszczedzlaam na aparat to w ciagu 2 tygodni wydalam 20 funtow
teraz trocjhe wioecej bo wyjazdy do Londynu czy obiady na miescie ale zalozylam sobie ze nie wydam w tydzioen wiecej niz 30 funtow i sie udaje a nawet starcza -restza odkladam i zbieram( czyli 70 funtow tygodniowo odkladam) -
angelaa > 23-07-2012, 22:30
[quote name="marvellous"]ja oszczedzlaam na aparat to w ciagu 2 tygodni wydalam 20 funtow [/quote]
OMG, ja bym chyba zbierała przez 3 miechy zeby ten aparat kupić ;P w ciągu tygodnia wydałam 70 euro ;xxxx NIE WIEM NA CO! -
marika1 > 24-07-2012, 0:32
ja coraz bardziej się załamuje, moja ilość oszczędności stoi w miejscu już nie wiem od kiedy.... nic nie przybywa.... a chce kupić laptopa... powodzenia dla mnie, NIE MAM POJĄCIA jak to zrobię