-
-
Re: Język angielski
Anek89 > 06-05-2012, 19:08
Witam wszystkich! prosze o delikatne przyblizenie mi sytuacji kursow jezykowych podczas bycia au pairka. chcialabym pojechac jako au pairka, ale zalezy mi na tym, by nauczyc sie troche jezyka. jak wyglada sprawa kursow - musze sobie to sama oplacic, czy moge liczyc na rodzine hostujsca? czy to prawda, ze koszt takiego kursu wynosi ok. 50 funtow mies.? bardzo prosze o pomoc, to dla mnie wazne. -
WhiteDove > 08-05-2012, 16:31
Powiem tak: Ja wyjeżdżałam i też nie rozumiałam dialogów w filmach... Tzn wyłapywałam czasem sens, ale było ciężko, no i jechałam do UK do typowych Brytyjczyków, więc tak jak ktoś napisał: było ciężej ze zrozumieniem, bo my jesteśmy oswojeni na co dzień z amerykańskim angielskim (filmy, większość piosenek itp.).
Myślę, ze na początku będzie Ci ciężko, ale każdemu jest. Plus jest taki, ze ci z podstawowymi umiejętnościami robią postępy bardzo szybko, codziennie uczą się wielu nowych słów i nie wydaje mi się, żeby był problem jak dziecko będzie chore i źle podamy lekarstwo, czy coś w ten deseń...W filmach nikt nie powtórzy jeśli czegoś nie zrozumiesz i nikt nie mówi wolno i najprostszym językiem, a hości na samym początku mówią wolno, wyraźnie i jak czegoś nie rozumiesz to ubierają w inne słowaGłowa do góry, na pewno znajdziesz wyrozumiałą rodzinkę. Dzieci mogą być bardzo pomocne, np moja ośmiolatka świetnie potrafiła tłumaczyć jak czegoś nie zrozumiałam, gorzej było z czteroletnim brzdącem, ale jakoś dałam rade Dlatego radzę Ci wybrać dzieci tak od 6 w zwyż, albo całkiem malutkie bo z tymi od 2 do 6 moze być problem one nie potrafią pojać, że ktoś może nie umieć tak oczywistej i prostej rzeczy jak mówienie i rozumienie
A jeśli na prawdę nie czujesz się na siłach to pojedź jako summer au pair, oswoisz się z językiem i zobaczysz, ze tu nie ma czego się bać -
andzia22aa > 09-07-2012, 21:02
Ja również mam problem z językiem, boję się że nie umiem go wystarczająco dobrze. Jak ktoś do mnie mówi po angielsku - to praktycznie całkowicie go rozumiem, tylko niektórych słów nie rozumiem. Gorzej jest z mówieniem, bo mam lekką tremę przed mówieniem - bo uważam źle powiem i co wtedy. Chociaż jak byłam za granicą przez miesiąc - to porozumiewałam się po angielsku i jakoś dało rade
A co wy o tym myślicie -
kusia2 > 13-07-2012, 13:53
jJa lece za równiutki miesiąc i jest to moja najwieksza obawa, że sie nie dogadamy i z tego powodu będą problemy. Rozmawiałam oczywiście z moją hostką na Skypie wiec wie jaki jest moj angielski, ale i tak sie obawiam -
Baskah > 13-07-2012, 14:07
Ja też mam tą blokadę językową. Jedna dziewczyna pisała tu że poprzednią au pair zwolnili bo nie potrafiła dobrze gadać po angielsku. Jejku. wiadomo że trema jest na początku. cholera boję się że tam pojadę, dobrze będe się czuła a oni mi powiedzą że a musimy zmienić au pair bo ty nie gadasz tak jakbyśmy chcielizałamałabym sie! -
LadyInRed > 13-07-2012, 15:55
Jak dla mnie to od tego są rozmowy telefoniczne i Skype - rodzina powinna się w ten sposób zorientować, czy język kandydatki jest na odpowiednim poziomie, i zakładając, że po rozmowie się nie wycofują, to wszystko jest OK. I wtedy jeśli się na miejscu rozmyślają, to coś jest z nimi nie halo, ja w takim wypadku bym domagała się chociaż zwrotu za bilety. -
prettyvisitors > 14-07-2012, 19:40
Ja też obawiałam się o swój angielski i jak się okazało niepotrzebnie. Na początku trudno było mi się przestawić i czasem musieli powtarzać, bałam się trochę mówić, ale po dwóch dniach było już dobrze. Rozkręciłam się i rozgadałam jak nigdy. Z czasem zaczęłam nawet myśleć po angielsku. -
kasiulek91 > 14-07-2012, 20:36
Ja Wam powiem, że nie ma się czego obawiać - jak popełnimy jakiś błąd gramatyczny czy nie będziemy wiedzieli jak coś powiedzieć to naprawdę nic się nie stanie! w końcu jedziemy tam między innymi po to, żeby się nauczyć języka i hości to rozumieją -
andzia22aa > 18-07-2012, 17:03
Hej!
Mam pytanie, do dziewczyn które przeszły już interview, jak to wygląda, jakie mniej więcej pytania zadają. A wiecie jak może wygląda to w APIA, bo ja w tą niedziele mam interview i się stresuję -
Baskah > 18-07-2012, 20:14
U kogo masz ten wywiad? Nie ma się czego stresować. Zadaje pytanie takie jakie były w aplikacji. Przynajmniej w moim przypadku tak było. Ja miałam wywiad 3.07 w gdańsku