-
-
Re: Formalności przed wyjazdem
kamildzianka > 15-08-2009, 21:20
Tzn DS i SEVIS nie byly w kopercie, tylko tak przypiete do okladki? Te dokumenty powinny byc w ZAKLEJONEJ kopercie, zeby nie mozna bylo naniesc zadnych zmian. Nie byly w kopercie, tylko luzem? Calosc w woreczku?
I ty otworzylas tylko ten woreczek, nie odpielas DSu? -
cailet > 15-08-2009, 21:22
Tak. A teraz rozmawiałam z jeszcze jedną dziewczyną i ona mówi, że miała tak samo jak ja, tylko bez żadnego woreczka, tylko normalnie paszport i dokumenty do niego wpięte.
Kur***, co mnie podkusiło!! -
kamildzianka > 15-08-2009, 21:24
Skoro nie mialas tego w kopercie, a w woreczku, no to przeciez musisz miec paszport wyjety z woreczka, zeby sie nim poslugiwac na lotnisku. Gdyby DS byl w kopercie zapieczetowanej, wpiety do paszportu, to za otwarcie mogliby cie zawrocic. Ale skoro to tylko przezroczysty woreczek, to nic sie nie stanie.
Ciezko mi sobie wyobrazic to w woreczku.
Zrob zdjecie. Paszport + dokumenty w woreczku? Wszystko w woreczku?
Ale dziwne... :O -
cailet > 15-08-2009, 21:30
No właśnie. Też tak myślę, że muszę go pokazać, a ja po prostu chciałam wizę zobaczyć! Ja pierniczę, jak coś, to kurna o takich rzeczach powinni instruować, a nie tak... No to mam powód do stresu teraz. -
kamildzianka > 15-08-2009, 21:31
A ty chcialas zwyczajnie zobaczyc do paszportu na te naklejke ze zdjeciem? To promesa wizowa, nie wiza. Twoja wiza to DS, te wpiete kartki, ktore powinny byc w kopercie, zeby nikt nie mogl nic dopisac. -
cailet > 15-08-2009, 21:35
no tak, bo byłam ciekawa, jak to wygląda. Wiem, że to nie wiza, tylko promesa... ale kurczę, zawsze przecież mogło się coś pochrzanić i mogli mi przysłać paszport kogoś innego... To chyba normalne, że sprawdziłam... przynajmniej dla mnie. I nic nie ma w kopercie. Ale ta druga dziewczyna, co jedzie, to teżnie ma nic w kopercie, więc się pocieszam, że może nic się nie stanie...
Chociaż już mnie brzuch boli ze strachu... -
kamildzianka > 15-08-2009, 21:37
Haha, ja dalej nie rozumiem.
Ty w ogole nie masz koperty, tak?
Zagladnac do paszportu mozesz, obejrzec sobie promese to nie grzech. Obejrzec DS to grzech. -
cailet > 15-08-2009, 21:44
ale nie ma żadnej koperty. Co ja na to poradzę? Ta druga dziewczyna nie ma ani koperty ani woreczka, to mnie pociesza! -
kamildzianka > 15-08-2009, 22:31
Sorry, ze dopiero teraz pisze, ale Kevin wlazl na kompa i nie chcial zejsc.
Ja bym zrobila tak:
1. porobila zdjecia, jak paszport wygladal, jak go dostalas, ze w woreczku, a calosc w DHLu. Zdjecie paszportu wraz z wpietym DSem, ktory nie jest w kopercie. Zdjecia wywolac i trzymac przy sobie do kontroli, zebys mogla w razie czego pokazac, ze w takim stanie otrzymalas przesylke.
2. zadzwonilabym do ambasady (wiem, ze w poniedzialek lecisz, ale moze zdazysz) z zapytaniem, co zrobic, skoro twoja wiza nie jest w kopercie. MUSISZ zapisac czas rozmowy, dokladny czas oraz zapytac o nazwisko osoby, z ktora rozmawialas (oni nie beda chcieli podac nazwiska, sugerujac sie tym, ze pracuja dla placowki rzadowej, ale powiedzia, ze wystarczy dokladna godzina rozmowy). Jesli oficer na lotnisku zapyta cie, mozesz udowodnic, ze w tej sprawie dzwonilas do ambasady i ze nie udzielono ci pomocy, twierdzac, ze nie powinnac miec problemow. Wtedy podajesz dokladny czas rozmowy (wraz z minutami i sekundami oraz opis glosu, plec), oni moga to sprawdzic, bo kazda rozmowa jest nagrywana. Wtedy masz czarno na bialym, ze sie staralas, ze probowalas, ale mialas wylot juz w poniedzialek i nie pomogli ci.
3. Oficerowi (jesli by sie pytal) powiesz szczerze i bez zdenerwowania, ze tak dostalas paszport. Musisz wygladac przekonujaco, nie tlumaczyc sie za bardzo. Oni sa bardzo wyczuleni na klamstwo, moze pomyslec, ze otworzylas koperte i pozniej wpielas DS do paszportu. Mow zwyczajnie, patrz w oczy, nie krec, nie jakaj sie, pokaz dowody, zdjecia i godzine rozmowy z pracownikiem ambasady. Powiedz zwyczajnie, ze calosc byla w woreczku, a ze potrzebowalas paszportu na lotnisko, musialas go wyciagnac z woreczka. Do DSu nie zagladalas. -
nina15 > 15-08-2009, 22:44
może napisz jeszcze do dziewczyn które teraz niedawno lecialy do usa najlepiej na gadu jak to u nich było może to jest normalne teraz ze tak to wyglada, i jeszcze do babki z proworku moze ona Cie uspokoi bo tak czekac w nerwach do wyjazdu to nie jest za fajnie.