• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Rzeczy, które zadziwiły was w USA

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• USA

• Rzeczy, które zadziwiły was w USA

• Rzeczy, które zadziwiły was w USA
  • Re: Rzeczy, które zadziwiły was w USA

Insula > 23-05-2012, 20:21

Akurat moi Hości nie mają zaawansowanej pralki i trzeba naprawdę chcieć, żeby nie zrozumieć jak się nią obsługiwać o odkurzaczu nie wspomnę, tego typu odkurzacz to był w moim domu jak uczyłam się chodzić

Imprezy w NYC kończą się koło 4, ale niestety nie mogę za często na nich bywac bo ostatni pociąg o 1:19 najdziwniejsze jest to, że na zadupiu nie mieszkam i ost. pociąg odjeżdżający do NJ (nie moja linia) jest o 2:15? zawsze można też wziąć taxi z Manhattanu do mojego domu (15mil) $150 - Hostka ost. wracała

balbina > 24-05-2012, 10:21

Eh..

A nie ma czegoś takiego jak nocne?

Dziwne, że tak szybko zamykają transport...

usaok > 26-05-2012, 1:39

A można wiedzieć co to znaczy dla Ciebie "tanie wysyłki" mam na myśli jak tanie

Insula > 28-05-2012, 5:36

aguta niestety niczego nie ma, ja byłabym w stanie zapłacić podwójną cenę, jakby były, ale nic nie jeździ po 2 w nocy

Insula > 28-05-2012, 5:42

[quote name="usaok"]A można wiedzieć co to znaczy dla Ciebie "tanie wysyłki" mam na myśli jak tanie[/quote]

Nie do mnie to pytanie, ale mimo wszystko odpowiem

ja korzystałam z tej firmy http://www.polamerusa.com/,

Oferta samolotem (morska jest dużo tańsza, ale wiadomo 6tyg.)

Moja paczka dotarła w niecałe 2 tygodnie, ( okres przedświąteczny) w biurze na wstępie powiedziano mi "do świąt nie dojdzie" a jednak mięli małą wiarę w swoich pracowników, gdyż moi rodzice odebrali paczkę 23 grudnia

aivie > 29-05-2012, 21:42

Ja za paczke morska (polonez parcel service) placilam 25$ za paczke wazaca 20 funtow. w 3 tyg doszla

dreamlike > 03-10-2012, 16:44

jestem tu od miesiąca a czuję, ze mogłabym napisac książkę o różnicach pomiędzy Polakami a Amerykanami. Pierwsza rzecz która mnie zdziwiła to ich brak dbałości o wygląd, tu gdzie mieszkam ( a są to bogate przedmieścia) ludzie potrafią chodzić w brudnych ciuchach, kobiety sie nie malują, czuję przy nich jak jakaś pudernica chociaż wcale nie spedzam nadmiernie duzo czasu przed lustrem. Druga dziwna dla mnie rzecz- nikt tutaj nie chodzi, tu sie jeździ samochodem. I żeby było zabawniej, najpierw sie jedzie samochodem 200 metrów do sklepu, żeby potem spędzić 2 godziny na siłowni. Tutaj się nie gotuje, a jak już sie gotuje to z półproduktów, naprawdę jest niewiele ludzi tutaj którzy sami przygotowują posiłki od podstaw. Jeżeli bedziecie jeździc samochodem to sie przygotujcie na brak znaków drogowych, tutaj liczą się tylko światła i znaki stopu, inne znaki są rzadkością. Ludzie zmieniają pas już 2 skrzyżowania wczesniej jeżeli chcą skręcić, ale w sumie już wiem czemu to robią- tutaj nikt cię nie wpuści, nie zwolni żebyś mogła zmienić pas. Ogólnie Amerykanie wydaja mi się mniej cywilizowani niż eurpoejczycy, mniej świadomi, ale to może dlatego ze większość z nich nigdy nie wyjechała poza granice kraju.

braxii000 > 04-10-2012, 5:26

mnie dziś moja koordynatorka powiedziała, że ona dzwoni do biblioteki mówi jaką książkę chce wypożyczyć, podjeżdża pod bibliotekę i przynoszą jej książkę do auta albo jest tam jakieś okienko jak w macdonaldzie dokłądnie nie zrozumiałam

cien_wiatru > 04-10-2012, 6:03

mnie bardzo zdziwił fakt, że przynajmniej w NJ podatek dodają Ci dopiero przy kasie, więc myślisz, ze coś kosztuje $2, masz dwa dolce w kieszeni, idziesz do kasy a tam się okazuje, że musisz zapłacić więcej, bo doliczają podatek, nie jest to dużo wiadomo, ale mimo wszystko było to dla mnie dziwnie

balbina > 04-10-2012, 16:24

a no z tym podatkiem to musi być uporczywe ;/

Gorzej jak kupujesz jakiś sprzęcior o myślisz, że to 600$ a wychodzi dużo droższy! ;d

albo jak zmieniasz stan, kupujesz coś a się okazuje, że tam już inny podatek obowiązuje ;x
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna