• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Zostać.

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• USA

• Zostać.

• Zostać.
  • Re: Zostać.

sikorkaxx > 13-01-2012, 3:14

po 2 latach malzenstwa dostaje sie 10cioletnia GC, i wtedy mozna sie rozwiesc..a zreszta to nie jest takie proste jak sie wydaje, ummm a skonczenie studiow w USA nie gwarantuje GC! to by wtedy byloby zbyt proste. Mozna liczyc jedynie na to ze sie wyjdzie za obywatela USA lub znalezienie sponsora co do pracy...

sikorkaxx > 13-01-2012, 3:15

[quote name="marvellous"]Mysle ze dobrym pomyslem bylaby proba osiedlenia sie w Wielkiej Brytani np, oczywiscie legalnie, znalezienia tam pracy itd i po 6 latach otrzymac obywatelstwo i wtedy z bagazem zyciowym ( zycia w zachodnim kraju) z doswiadczeniem wyjechac legalnie do USA [/quote]

Anglicy nie moga sobie tez od tak wyjechac do USA...jedynie na wakacje MAX 3 miesiace..tak samo czesi moga....anglicy rowniez sie musza starac o wize jak i my...

takze obywateltwo brytyjskie/irlandzkie nic nie daje, tez kiedys tak myslalam ze oni moga sobei wyjezdzac i osiedlac sie w USA kiedy im sie podoba

sikorkaxx > 13-01-2012, 3:19

community college to rowniez spoosb na obciecie kosztow nauki - po 2 latach mozna sie przeniesc na uniwersytet...czyli daje to 4 lata nauki - oczywiscie jesli ktos chce te studia ukonczyc, trzeba byc aprawde twardym zeby polaczyc prace nauke, i mysl ze tyle to kosztuje!

Piotr > 13-01-2012, 11:49

[quote name="sikorkaxx"]community college to rowniez spoosb na obciecie kosztow nauki - po 2 latach mozna sie przeniesc na uniwersytet...czyli daje to 4 lata nauki - oczywiscie jesli ktos chce te studia ukonczyc, trzeba byc aprawde twardym zeby polaczyc prace nauke, i mysl ze tyle to kosztuje![/quote]

Maja ale jak praca w czasie studiow nie da sie,chyba ze na kampusie ale jest more o less 30 miejsc na jedno.Tak czytalem.

Jezeli skonczysz studia to nie gwarantuje ci pozostania tam,skora tak bardzo chcesz?? moze sie myle.

Dobrze ze dodalas wpis na bloga juz zagladalem i nic nie bylo przez dlugi czas.

Mam pytanie wlasie do ciebie.Tez doswiadczam tego ze bycie au-pair to liczenie tylko na siebie,mam rodzine niby mila a pozery na maxa.

Mam dylemat(ty wiesz jak jest w stanach w angli tez bylas z tego co pamietam z bloga)

W czerwcu koncze w UK au-pair w sierpniu chyba USA.Rozczarowany jestem byciem au-pair tu i nie wiem czy USA pozbawi mnie kolejnego roku zycia.Fajna przygoda USA ale juz mam tu i jestem rozczarowany z roziny z hostow nie z dzeciaka,ustawilem go i czesto slysze I love you.Hosci sa pieprznieci.

Obawe mam ze tam tez tak moze byc,nie wiem co lepsze zrezygnowac czy mimo obawy pojechac.

Mam mozliwosc zostania w UK,ale tez moge tu przyjechac niema zawsze nawet jak sie nie uda w USA??

Co mi doradzisz wiele zeczy mnie tu rozczarowalo niemal wszystko,z wyjatkiem zwiedzania Londynu.

Nie podjecie wyzwania jest gorsze niz przegrana.Zycie wkracza w etam decyzji ktore bede odczuwal w przyszlosci wiec zle wybory bede zweryfikowane przez zycie.

Piotr > 13-01-2012, 11:49

[quote name="sikorkaxx"]community college to rowniez spoosb na obciecie kosztow nauki - po 2 latach mozna sie przeniesc na uniwersytet...czyli daje to 4 lata nauki - oczywiscie jesli ktos chce te studia ukonczyc, trzeba byc aprawde twardym zeby polaczyc prace nauke, i mysl ze tyle to kosztuje![/quote]

Maja ale jak praca w czasie studiow nie da sie,chyba ze na kampusie ale jest more o less 30 miejsc na jedno.Tak czytalem.

Jezeli skonczysz studia to nie gwarantuje ci pozostania tam,skora tak bardzo chcesz?? moze sie myle.

Dobrze ze dodalas wpis na bloga juz zagladalem i nic nie bylo przez dlugi czas.

Mam pytanie wlasie do ciebie.Tez doswiadczam tego ze bycie au-pair to liczenie tylko na siebie,mam rodzine niby mila a pozery na maxa.

Mam dylemat(ty wiesz jak jest w stanach w angli tez bylas z tego co pamietam z bloga)

W czerwcu koncze w UK au-pair w sierpniu chyba USA.Rozczarowany jestem byciem au-pair tu i nie wiem czy USA pozbawi mnie kolejnego roku zycia.Fajna przygoda USA ale juz mam tu i jestem rozczarowany z roziny z hostow nie z dzeciaka,ustawilem go i czesto slysze I love you.Hosci sa pieprznieci.

Obawe mam ze tam tez tak moze byc,nie wiem co lepsze zrezygnowac czy mimo obawy pojechac.

Mam mozliwosc zostania w UK,ale tez moge tu przyjechac niema zawsze nawet jak sie nie uda w USA??

Co mi doradzisz wiele zeczy mnie tu rozczarowalo niemal wszystko,z wyjatkiem zwiedzania Londynu.

Nie podjecie wyzwania jest gorsze niz przegrana.Zycie wkracza w etam decyzji ktore bede odczuwal w przyszlosci wiec zle wybory bede zweryfikowane przez zycie.

Insula > 13-01-2012, 17:02

Tak to prawda CC są tanie 5 tysięcy za rok słyszałam, więc jest możliwość utrzymywania się to prawda ale:

a) nielegalnie, gdyż na wizie studenckiej można pracować 20h i to w miejscu wyznaczonym przez szkołę

b) jak kiepska musi być uczelnia skoro nie wymaga SAT?

Najlepsze uczelnie w kraju wymagają SAT i SAT Subject test

Średnie i dobre SAT

c) można przenieść do Uniwersytetu, już nie taki już tani np. Montclaire State University, który nie jest wcale popularnym uniwersytetem kosztuje dla nas (czyli osób nie z NJ) 20.000$ rocznie + nie zawsze transfer odnosi się do wszystkich kredytów i uwaga w czasie przenoszenia się mogą wymagać SAT więc koło się zamyka (nie mogę znaleźć linku, w którym to odnalazłam)

d) Polska oferuje studia w języku angielskim z możliwością studiowania przez rok w innym kraju (Europa)

e) Nie ma żadnej gwarancji, że będziesz miała możliwość pozostania w kraju. ba nie ma gwarancji, że dostaniesz wizę gdy skończysz tam licencjat i będziesz chciała zrobić magisterkę ( jedna z koleżanek nie dostała ;o)

Insula > 13-01-2012, 17:10

[quote name="Kitens"]
    [quote name="Insula"]można iść do wojska, ale wtedy automatycznie traci się polskie obywatelstwo z tego co mi wiadomo?

[/quote]

nie prawda, ja jestem w wojsku i posiadam dwa obywatelstwa [/quote]

przepraszam, mam przestarzałe informacje, sądziłam, że jest to karane więzieniem itp. ale znalazłam informacje, że się to zmieniło:

http://www.infor.pl/prawo/artykuly/3287 ... wojsku.htm

jeszcze raz przepraszam za wprowadzenie w błąd

Insula > 13-01-2012, 17:15

A może by tak na studia w Kanadzie, reklamują się że mają jedne z najtańszych? Po 3 latach można starać się o obywatelstwo i mają łatwiej z pracą w US.

38. Czy obywatel kanadyjski ma prawo na prace w USA?

Majac na uwadze umowe o wolnej wymianie z Ameryka Polnocna, obywatele kanadyjscy odpowiadajacy okreslonym kategoriom zawodowym moga otrzymac amerykanskie zezwolenie na podjecie pracy dla nieemigrantow. Ten rodzaj wizy wydawany jest na granicy przez biuro INS Office bez potrzeby wczesniejszej zgody biura "Local Department of Labor Authorities". Taka wize przedluza sie raz w roku, co w efekcie upowaznia do otrzymania Zielonej Karty.[/b]

35. Jak przebiega selekcja na otrzymanie obywatelstwa kanadyjskiego?

Podania zlozone w biurach lokalnych sa rozpatrywane w celu ustanowienia, czy warunek o trzyletnim ciaglym zamieszkiwaniu jest spelniony. Nastepnie kandydaci spotykaja sie z agentem i razem rozpatruja najwazniejsze pozycje podania ustanawiajac ich wiarygodnosc. 12- 15 miesiecy po zlozeniu podania kandydat moze sie stawic przed Sadem Obywatelskim, aby przedstawic znajomosc jednego z dwoch oficjalnych jezykow w Kanadzie i ogolny zarys politycznego systemu kraju.

sikorkaxx > 13-01-2012, 19:49

Piotrze, jesli marzy ci sie USA moze i warto sprobowac moze akurat trafusz na normalnych ludzi...zawsze mozesz wrocic.,,jak juz kiedys wspominalam to jest loteria...

co do studiow - SAT wymagaja 4letnie college i uniwersytety! a jak mowie z community college mozna sie przeniesc o ile wykaze sie ze ma sie z czego oplacic nauke. kazda uczelnia ma inne wymagania, tak samo jak i nie zawsze TOEFL trzeba zdawac, bo w wielu collegach sa testy jezykowe i to styknie. Tak samo jak pewnie was zdziwi fakt ze ile tu nielegalnych emigrantow w CUNY ( uniwersytet NEw York ) studiuje. Co do kolezanki nie dostala pewnei wizy bo nie umiala wykazac ze ma srodki na pokrycie nauki i utrzymanie sie..niestety, aby dostac wize/zmienic status trzeba to udowodonic, co do Polski, wiadomo, sa z jezykiem angielskim studia ale powrot do polskiej rzeczywistosci tez mi sie jakos nie widzi. Mianowicie - juz w POlsce nigdy nie bede mieszkala, poza Stanami, mam na oku Kanade, Anglie lub Australie

co do tej pracy 20 godzin na kompusie tyg, kto tak robi? Malo kto bo trudno sie na to zalapac ! Niestety rzeczywistosc jest taka, ze studenci z zagranicy pracuja "na lewo", wiekszosc, bo kto sra taka kasa? heh no nie kaZDY.

Au pair tez czasem pracuja na lewo ( mowie tu o babysittingach u innych host rodzin ). czyzby to nie to samo? To samo ! I raczej malo ktora dziewczyna sie bala ze ktos sie kapnie i BYE AMERYKO. Zycie jest tu troche inne niz pisza w gazetach...

marvellous > 13-01-2012, 20:06

[quote name="sikorkaxx"] powrot do polskiej rzeczywistosci tez mi sie jakos nie widzi. Mianowicie - juz w POlsce nigdy nie bede mieszkala, poza Stanami, mam na oku Kanade, Anglie lub Australie[/quote]

kiedy to czytam czuje sie gdyby te slowa plynely z wnetrza mnie ;p serio i podziwiam Cie za Twoj zapal! Jestes dla mnie takim wzorem, mi sie od zawsze marzyla ameryka i a tez nie zamierzam mieszkac w Polsce!

ciagle to powtarzam, wole byc kelnerka w kraju zachodu typu anflia francja niz pracowac w urzedzie msiata w rybniku!

A apropo tematu studiow , pytam apropo ameryki - osoba bez studiow jakie ma szanse na podjecie pracy w USA tzn jakiej pracy? takie bylejakie w sensie wlasnie wspomnianej kelnerki itd? A np bez studiow a znajaca 3 jezyki biegle? zastanawiam sie ciagle czy konczyc studia w Polsce czy nie ..

sadzicie ze polski tytul magstra w UE czy USA jest cos wart? warto konczyc przedmiioty typu socjologia, poli8toglgoia, pedagogika itd?
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia