• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Choroby, problemy zdrowotne a bycie au pair

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• Choroby, problemy zdrowotne a bycie au pair

• Choroby, problemy zdrowotne a bycie au pair
  • Re: Choroby, problemy zdrowotne a bycie au pair

Anjaa > 26-05-2012, 14:49

[quote name="kallan0"]

soczewki dostpne są jedynie na Rp. lekarską[/quote]

Czyli i tak bym się musiała udać do lekarza? A mam pytanie jak to wygląda tzn. idziesz do niego, on Cię bada i wypisuje, czy mówisz mu jaką masz "wadę na soczewkach" i on wypisuje?

agnieszka89 > 26-05-2012, 16:34

Dzięki bardzo kallan0

kallan0 > 03-06-2012, 13:10

[quote name="Anjaa"]
    [quote name="kallan0"]

soczewki dostpne są jedynie na Rp. lekarską[/quote]

Czyli i tak bym się musiała udać do lekarza? A mam pytanie jak to wygląda tzn. idziesz do niego, on Cię bada i wypisuje, czy mówisz mu jaką masz "wadę na soczewkach" i on wypisuje?[/quote]

Nie wiem jak to wygląda bo nie byłam u lekarza. Napewno taka wizyta jest ekstra płatna. Znajomej która mieszka w USA co jakiś czas rodzina z PL wysyła soczewki. Sama tak zrobiłam za pierwszym razem kiedy nie zabrałam zapasu soczewek ze sobą. Mama mi dosyłała.

marrrtynian > 26-06-2012, 22:01

Ja również mam problemy ze wzrokiem, i to dosyć duże niestety. Jedno oko jest krótkowzroczne, a drugie w wyniku wypadku widzi bardzo, bardzo słabo (jaskra, blizna na rogówce). Ogólnie rzecz biorąc do okulisty chodzę tylko po receptę na owe okulary, oko po urazie jest spokojne i od lat nic się z nim nie dzieje. Według prawa jestem osobą niepełnosprawną - mam status osoby niewidomej. Tak naprawdę jednak te ograniczenia nie są dla mnie wielkim problemem, nauczyłam się z tym żyć. Nie zauważam czasem szczególików np. niedokładnie zetrę kurz z półki albo zdarzy mi się nie trafić w szklankę przy nalewaniu napoju. Na co dzień zachowuje się jak normalny, zdrowy człowiek. I tutaj moje pytanie: myślicie że ta niepełnosprawność będzie problemem? Bardzo chcę być au pair, i nie byłoby fajnie gdyby to miało zniweczyć moje plany i marzenia...

Saiisuke > 27-06-2012, 15:16

Powinnaś skontaktować się z jakąś agencją aupair i tam najlepiej Ci odpowiedzą.

Tak czy inaczej pewnie będzie Ci trudno znaleźć host rodzinę, bo zwykle są poszukiwane zdrowe, pełnosprawne aupair. Ale się nie zniechęcaj, skoro radzisz sobie na co dzień to i jako opiekunka byś sobie poradziła.

LadyInRed > 27-06-2012, 19:16

Niedokładne starcie kurzu zdarza się każdemu, ale jak dla mnie nietrafienie w szklankę to poważny problem.

dosiunia > 28-06-2012, 20:12

To podchodzi pod dyskryminację, ale to zrozumiałe, że mogą rodzinki mieć opory, bo będą sie bały, że coś Ci się stanie etc...

agnieszka89 > 28-06-2012, 21:12

A w ogóle gdzie byś chciała wyjechać? I czy w związku z tym możesz prowadzić samochód?

marrrtynian > 30-06-2012, 18:34

Żyję z tą wadą 13 lat i jak dotąd nic mi się nie stało. Chciałabym wyjechać do UK. Co do prowadzenia auta to nie wiem, jeszcze nie zaczęłam robić prawa jazdy, nie wiem czy w ogóle będę mogła je zrobić, no ale mam wielką nadzieję, że tak.

fdotka > 30-06-2012, 21:02

o ile nie masz -13 na oboje oczu to będziesz mogła spokojnie.

Co do soczewek to ja w UK zamawiałam przez internet. Nie było problemu, recepty nie miałam.
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna