-
-
Re: kosmetyki, papki i kleiki:P...czyli au pair radza...
agulka > 23-04-2005, 16:58
15-20 minut, ale nie wiecej. Rozjasniajaca jest dobra na cienie..tez sie z tym zawsze mecze.
Nio a w tej chwili to wojuje z uczuleniem od maszynki...koszmarna sprawa grrrrrrr -
agulka > 23-04-2005, 18:59
a to dostalam dzis od kolezanki...probuje od jutra
MASECZKI
Dla cer tr?dzikowych doskonała będzie maseczka przygotowana z ugotowanej cebuli, roztartej na miazgę i wymieszanej z łyżk? m?ki kartoflanej. Tak? maseczkę kładziemy na twarz na 30-45 minut i zmywamy j? wywarem z rumianku
OCZYSZCZAJACE:
otreby
Nasyp 2 lyzeczki otrab do miseczki i rozgniec lub zmiel. Nastepnie dodaj kilka kropel oleju roslinnego i zmieszaj skladniki. Rozlóz maseczke na twarzy, odczekaj 2 minuty i zmyj letnia woda.
Z PORZECZEK
Zamyka rozszerzone pory przy tlustej cerze, usuwa z jej powierzchni nadmiar sebum. Potrzebne sa: 2-3 kiscie czerwonych i bialych porzeczek, lyzeczka maki ziemniaczanej. Rozgniec porzeczki, odsacz sok, zmieszaj go z maka. Papke nalóz na twarz, zmyj po 20 min.
MALINOWA
Leczy zmiany tradzikowe, oczyszcza cere z zaskórników i krost, zamyka rozszerzone pory, dziala sciagajaco. Umyj 10 malin i rozgniec na jednolita mase. Nalóz na twarz i zmyj po 15 minutach. Przemyj twarz lagodnym tonikiem.
DROZDZOWA
Dziala oczyszczajaco i wygladzajaco. Wskazana przy cerze z tradzikiem. Zweza pory. Na lyzeczce podgrzewa sie pare kropli miodu i uciera z 3 dag drozdzy. Przy cerze suchej warto dodac 3-4 krople oliwy. Papke naklada sie na twarz i szyje. Po 15 min. zmywa sie letnia woda (przegotowana).
JABLOWA
Obrane ze skórki srednie zielone jablko utrzyj na tarce o drobnych oczkach. Z cwiartki swiezej cytryny wycisnij sok i dodaj go do startego jablka. Wymieszaj drewniana lyzka.
Z SZALWII
Dwie lyzki suszonej szalwii zalej w miseczce trzema lyzkami goracej (nie wrzacej) wody, przykryj i odstaw w chlodne miejsce do przestygniecia. Kiedy listki napecznieja i beda mialy letnia temperature, maseczka jest gotowa.
JOGURTOWA LUB Z TWAROZKU
Nalóz twarozek lub jogurt na twarz jak maseczke (mozesz dodac lyzeczke miodu) i pozostaw na 10-15 minut. Nawilzy ona skóre i pomoze przy pryszczach.
POMIDOROWA
Nadaje sie do cery tlustej lub tradzikowej. Nalóz plasterki lub papke z pomidorów na twarz i odczekaj 15 minut.
Sparzony wrzatkiem pomidor obrany ze skórki rozgniataj az bedzie mial konsystencje papki. Jezeli masa jest zbyt rzadka dodaj plaska lyzeczke maki ziemniaczanej. Tej maseczki nie stosujemy na cere z pajaczkami !!!
ZIEMNIACZANA
Nawilzajaca i lagodzaca. Rozgniec widelcem ugotowanego ziemniaka. Zmieszaj z mlekiem i polóz na twarz. Zmyj po chwili ciepla woda.
BABANOWA
Odswieza i wygladza twarz. Rozgniec banana widelcem, dodaj 1 lyzke twarogu, kefiru lub smietany, wymieszaj i nalóz na twarz i dekolt. Gdy poczujesz, ze wyschla, zmyj ja ciepla woda.
Z BRZOSKWINI
Dziala sciagajaco, zamyka pory, wygladza cere, oczyszcza ja i odswieza, a takze nawilza i lekko natluszcza. Rozgniec duzy owoc lub pokrój w plasterki i nalóz na twarz.
OWOCOWA
Szybko wygladza odwodniona skóre, poprawia jej koloryt, usuwa oznaki zmeczenia. Skladniki: 2 truskawki, 4 maliny, 1 zóltko, 1/2 lyzeczki maki ziemniaczanej, lyzeczka miodu. Owoce utrzyj na jednolita mase. Dodaj zóltko, miód i make. Nalóz na twarz i szyje. Gdy maseczka zaschnie, zmyj ja ciepla woda. Stosuj ja 2-3 razy w tygodniu.
OGORKOWO-SMIETANOWA
Doskonale nawilza i nadaje sie jako kuracja przeciwzmarszczkowa - dla cery suchej. Sredni swiezy ogórek obierz dokladnie ze skórki. Zetrzyj go na tarce o drobnych otworach i wymieszaj z sokiem, który sie oddzielil. Do papki dodaj 2 lyzki 185 smietany UHT.
BANANOW0 - MLECZNA
Nawilzajaca do cery wrazliwej. Polówke obranego banana rozgniec widelcem na jednolita mase. Dodaj 2 lyzeczki mleka UHT (najlepiej o niskiej zawartosci tluszczu) i calosc wymieszaj drewniana lyzka
MASECZKA Z MARCHWI
Ucieramy 2 młode marchewki, mieszamy z łyżeczk? m?ki ziemniaczanej i z żółtkiem, kładziemy na starannie oczyszczon? skórę na 20 minut. Maseczka ta nadaje się dla każdej cery, działa od?wieżaj?co, wygładza skórę.
MASECZKA SEROWO-MIODOWA
Łyżkę ?wieżego twarogu mieszamy z łyżk? miodu. Nakładamy, zmywamy po 20 minutach letni? wod?. Maseczka ta działa odżywczo i od?wiezaj?co.
MASECZKA ŻÓŁTKOWO-MIODOWA
Żółtko i kilka kropli oliwy ucieramy, a gdy zgęstnieje, dodajemy pół łyżeczki miodu i dokładnie mieszamy. Maseczkę nakładamy na twarz szyję. Po 20 min. zmywamy letni? wod?, następnie spłukujemy skórę zimn? wod?. Maseczkę tę polecam szczególnie jesieni?.
MASECZKA TRUSKAWKOWA (poziomkowa)
Rozkrawamy na pół jedn? lub dwie truskawki i nacieramy sokiem twarz i szyję, zwilżaj?c również lekko powieki. Po 20 min zmywamy maseczkę zimn? wod?. Tak? maseczkę robimy takze z poziomek:rozgniatamy jagody na miazgę i nakł?damy. Obie maseczki odżywiaj? skórę, polecam je zwłaszcza dla cery suchej i zwiotczałej.
MASECZKA ZIOŁOWA OCHRANIAJˇCA DLA CERy SUCHEJ
Łyżka nasion lnu, łyżeczka li?ci rozmarynu, łyżeczka kwiatu rumianku (zmielonych). Zmieszane zioła zalewamy zimn? przegotowan? wod?, a uzyskan? papkę nakł?damy na twarz. Maseczkę zmywamy również chłodn? przegotowan? wod?.
MASECZKA OCZYSZCZAJˇCA DLA CERY TŁUSTEJ
3 łyżeczki kwiatu rumianku, łyżka li?ci prawo?lazu, łyżka nasion lnu, łyżka ziela macierzanki. Rozrabiamy zioła na gęst? papkę za pomoc? ciepłej wody, nakł?damy na twarz, przykrywamy papkę lignin?, warstw? gazy i ceratk? plastykow?. Po 30 min maseczkę zmywamy, a twarz myjemy naparem z kwiatu dzikiej róży lub z kwiatu rumianku.
* jest tego mnostwo, wiec kazda z nas znajdzie cos dla siebie :wink: -
oliwka911gt > 23-04-2005, 21:44
znalazlam sposob na moja tolcie ... trzeba ja glaskac jak lezy w koszyku z maluchami, wtedy nie szlocha i nie szuka trzeciego kociakatylko ile mozna kotaglaskac?????? -
Emm > 23-04-2005, 21:57
a ile kotkow sie urodzilo?
ja to jestem psiara i kociara w jednym , kocham zwierzaki!!!A malutkie sa slodkie ( ale ja i tak kocham moje male cholery i nie zamienilabym ich na zadne inne!).
jak znajde troche czasu to podesle wam ich zdjecia,usmiejecie sie -
Emm > 23-04-2005, 21:58
ja to jestem slepa normalnie! a wiec byly trzy.Ale bedziesz miec wesolo, jak sie te dwa maluchy zaczna bawic razem! -
oliwka911gt > 23-04-2005, 22:16
wczoraj wieczorkiem sie urodzilya mam zdjecia swojej tolci jeszcze ciezarnej i dakara. jak ktos chce podesle. teraz wpadlam na pomysl by dokupic suczke - foksterierke ale bedzie wesolo 8)
dakar - wujcio opiekunczy do granic mozliwosci 8) asystowal przy porodzie i pomagal kociaczky wylizac ze sluzu. troszczy sie onie rownie jak tola -
martamaua > 23-04-2005, 22:47
Oliwka ja bym mogla glaskac caly dzien
Agulka no to juz widze jakie produkty na stale musza zagoscic w mojej kuchni :twisted:
Emm ja zawsze kocia mama bylam.Jak bylam na wsi i moja rodzina nie mogla mnie znalezc i w ogole jakos cicho bylo,bo gdzie Marta poszla,to wiadomo,ze z kotami siedzialamI gdzie by babcia ich nie poprzenosila to zawsze znalazlam
Kurcze trzeba potestowac maseczkiW sumie ja bym sobie cale plasterki ogorka na oczy polozyla,bo jakies ciemne sie wydaja
A co powiecie na topic o jedzeniu?Bo mi sie pulpetow zachcialo i nie wiem jak zrobic -
Emm > 23-04-2005, 22:58
a jakie chcesz? w sosie smietanowo-koperkowym, pomidorowym czy wlasnym?
Akurat taki temat mi pasuje, bo strasznie lubie i umiem gotowac!A potem jesc -
Mlody > 23-04-2005, 23:06
Pulpety, mielone, schabowe, kurczak i ogolnie eksperymenty miesne to moja specjalnosc - aaaa i jeszcze zraziki wolowe i golabki ;-) - problem jest taki, ze jak gotuje to zazwyczaj juz nie jem bo mi sie nie chce, ale w kuchni to zazwyczaj cala niedziele spedzam (jak mam czas oczywiscie) -
agulka > 24-04-2005, 13:57
ja lubie konsumowac..gorzej z przygotowaniem.. :lol:
Młody..moze szukasz posady kucharza :wink: