-
-
Re: list do host family...
kamildzianka > 18-08-2009, 22:59
Kevin tez mi kaze w mailach pisac poprawnie, czyli bez skrotow (I'm), oficjalnie, grzecznie i profesjonalnie. Po ktoryms mailu mozna sobie odpuscic na koncu "Sincerely", tylko podpisac sie imieniem, albo zaczac list od "Hi". Zadne "wanna, gonna", tylko "want to, going to". Zawsze poprawnie.
Dobrze jest w mailach zaczynac od zainteresowania na temat dzieci: czy ciesza sie z powodu powrotu do szkoly? jak minely im wakacje? co u nich slychac? Nie zaczynac prosto z mostu: "Jaki bede miala pokoj i czy dacie mi samochod do dyspozycji", bo to jest od razu zgrzyt. Dopiero po tej formalnej wymianie grzecznosci mozna wplesc pytania o wasze wygody. -
kalciaa > 09-06-2011, 16:59
Hej dziewczyny!
Przepraszam, że odkopuje stary wątek, ale potrzebuje pomocy. Czy któraś z Was mogłaby mi sprawdzić mój list? Może dałybyście mi jakieś wskazówki co jeszcze powinnam w nim zamieścić? Mój zajmuje niecałą stronę A4 pisany czcionką w rozmiarze 11. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam
Agnieszka -
KajaWroc > 09-06-2011, 17:09
ja chetnie sprawdze!! <a href="mailto:kstaporek20@gmail.com">kstaporek20@gmail.com</a> -
alciak > 06-02-2013, 20:49
Jak długi powinien byc short 'dear family' letter? wszystcy mają bardzo długie, a szczerze, to nie wiem czy rodzinkom chce sie tyle czytać. narazie mam na około 600 słow. nie za duzo? -
balbina > 06-02-2013, 21:57
Mi mówiono, że minimum 600 słów ma być -
alciak > 07-02-2013, 13:35
aguta, dzięki!
Dziewczyny, mam problem. od ponad 3 lat nie jem mięsa i muszę jakos ując to w liście,a totalnie nie wiem jak, żeby się nie przekreślić na wstępie. lubię gotować, a szczególnie piec. lunche, śniadania, nawet obiady, deserki etc. mogę dla dzieci robić, ale będą bezmięsne. Nie chce, zeby rodzinki zrozumialy, ze oni muszą być wege, chodzi o to, ze ja miesa nie jem i nie jestem w stanie go przygotwac, ale oni mogą jesć i mi to nie przeszkadza. Jak ładnie to ująć? -
balbina > 07-02-2013, 14:02
Hm... tutaj może być problem, jeżeli nie możesz przygotować potrwa z mięsa...
Hm... może poszukaj w google, a może nie pisz tego w liście tylko jak w aplikacji zaznaczysz, ze nie jesz mięsa to tam będziesz mogła dopisać szczegółowe informacje? -
alciak > 07-02-2013, 14:06
ja nie jade przez agencje. na razie jestem na etapie tworzenia profili na różnych stronach. zaznaczylam, ze jestem wege w rubryce o mnie, no ale w liscie tez chyba wypadałoby wspomnieć. -
balbina > 07-02-2013, 14:28
Aha... no to postaraj coś wymyślić, jak napiszesz to wklej ten fragment tutaj to my Ci pomożemy w razie czego go skorygować, żeby lepiej brzmiał -
alciak > 07-02-2013, 15:12
myślałam o czyms takim
i like cooking and baking, but i’m a vegetarian so i’m able to make only no meat meals
albo
i like baking and cooking, but i’m a vegetarian. it’s not a problem for me if you are not, because i can cook for myself separately and i can prepare no meat dishes for your children.
jeszcze jedno, uzywacie w listach skrótów czy piszecie bardziej formalnie?