• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Jak szukać rodziny na własną rękę?

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• Jak szukać rodziny na własną rękę?

• Jak szukać rodziny na własną rękę?
  • Re: Jak szukać rodziny na własną rękę?

Carol > 05-03-2012, 11:01

Ja swoją przygodę z programem Au pair zaczęłam tuż po maturze. Wydawało mi się, że z biurem to bezpieczniej jak na pierwszy wyjazd. Złożyłam aplikację w biurze stacjonarnym Gdyni, co kosztowało mnie sporo czasu (raport medyczny, 3 referencje, list referencyjny) i pieniędzy (1000 zł). I co się okazało? Biuro nie znalazło dla mnie żadnej oferty w zaznaczonym przeze mnie okresie! 8O Zaczęłam szukać na własną rękę przez internet i tu po jakimś czasie udało mi się wybrać odpowiednią rodzinkę Później jeszcze 5-krotnie byłam Au pair, za każdym razem samodzielnie znajdowałam rodzinki. Sama decydowałam gdzie pojadę i na jakich warunkach

Buuzia > 05-03-2012, 14:40

alciak z agencją au-pair nie jest tak samo jak z agencją pracy tymczasowej. będąc au-pair w GB nie jesteś legalnym pracownikiem, a płacisz agencji jedynie za pośrednictwo w znalezieniu rodziny. agencja która zarabia na Twojej pracy to agencja pracy z którą podpisujesz umowę, jesteś ich pracownikiem którego oni wynajmują firmom na jakiś czas - i wtedy mają z Ciebie pieniądze

alciak > 05-03-2012, 19:12

Carol, nie odzyskałaś tego tysiaka?

Buuzia, no ale z tego co sie orientuje to agencje współpracują ze sobą, wiec chyba jestem niejako "przechwytywana" przez agencje zagraniczna i oni na mnie zarabiają, jak na takiej "wynajętej" osobie, dobrze kminie?

au pair_ala > 05-03-2012, 20:35

[quote name="alciak"]

Buuzia, no ale z tego co sie orientuje to agencje współpracują ze sobą, wiec chyba jestem niejako "przechwytywana" przez agencje zagraniczna i oni na mnie zarabiają, jak na takiej "wynajętej" osobie, dobrze kminie?[/quote]

hihi agencja zagraniczna nie zarabia na tobie rodziny płacą im za znalezienie operki..

Carol > 05-03-2012, 23:55

Alciak, odzyskałam 700 zł, 300 wzięli za "koszta administracyjne". Ciekawe swoją drogą za co, skoro wszystkie dokumenty wypełniłam sama :|

eve.marie > 02-05-2012, 12:36

Piszę ten wątek ze względy na to, że sama takiej rodziny poszukuje (już od miesiąca) i ciągle nie mogę znaleźć. Zastanawiam się, co na to wpływa, że host rodziny nie chcą się ze mną kontaktować. Co należy zrobić, aby jak najlepiej się zaprezentować i przyciągnąć uwagę rodziny? Pytania kieruję przede wszystkim do tych, którzy sami znaleźli rodziny i wyjechali jako au pair.

Powoli dochodzę do wniosku, że jednak może lepiej jest wyjechać przez agencję, odbyć parę rozmów z hostami, dokonać wyboru i wyjechać. Bo na własną rękę jest znacznie ciężej znaleźć odpowiednią rodzinę. Jestem już tak zdesperowana, że powoli zaniechuję szukania...

Poza tym dodam tutaj strony, na których można się zarejestrować i poszukać rodziny:

au pair-world całkiem dobra stronka, najmniej scamerów, dużo rodzin się rejestruje, wcale nie trzeba nic płacić, aby rozpocząć rozmowy z rodziną, można wgrywać zdjęcia (co ułatwia zauważenie au pair przez rodzinę)

easyaupair przestarzałe ogłoszenia utrudniają szukanie rodziny, dużo spamerów, dosyć nieprzejrzysta szata graficzna

greataupair jestem zarejestrowana od niedawna, mam pewne problemy z wgraniem zdjęcia, dosyć dużo rodzin z UK, już 5 minut po zarejestrowaniu się odezwała się do mnie rodzina, wszystko ładnie i pięknie (jak na razie), widoczne są informacje o godzinach pracy, zarobkach, pokoju, łazience itp.; także ogłoszenia dotyczące housekeeping'u

aupairinbritain też niedawno się zarejestrowałam, wszystko jest ładnie opisane - wymagania rodziny, kieszonkowe, jakie zwierzęta posiadają; jedyny kruczek, którego wcześniej się nie dopatrzyłam jest to, że trzeba wysłać skany dowodu osobistego albo paszportu, ze względu bezpieczeństwa jeszcze tego nie zrobiłam i stąd moje pytanie do Was, czy warto wysyłać do internetowej agencji skany dokumentów?

Oprócz tego szukam na gumtree dużo ofert, bezpośredni kontakt z rodziną,zazwyczaj wymagają referencji i szukają kogoś asap albo kogoś kto już jest w Anglii.

To będzie na tyle ode mnie, teraz poproszę Was o dodanie informacji od siebie, opisanie o tym jak Wy znalazłyście rodziny. Będzie miło, jak odpowiecie chodciaż na niektóre moje pytania. :mrgreen:

angelaa > 02-05-2012, 14:11

jest jeszcze stronka greataupair.com, tam jest najmniej scammerów, ale żeby rozmawiać z rodzinką, to jedna ze stron musi mieć wykupione premium. nie mniej jednak jakieś 30 % rodzin ma je wykupione

od siebie mogę dodać:

W profilu nie może być za dużo informacji, najlepiej, żeby było one konkretne i najważniejsze. Ja zrobiłam błąd wklejając swój list do host family (ok 900 znaków) i jestem pewna, że nikt go nie przeczytał. Więc najlepiej max 100-200 słów (imię, wiek, pochodzenie, doświadczenie, możliwy termin wyjazdu, zainteresowania, inne informacje, wato napisać czy potrafimy gotować)

Druga sprawa jest taka, że jeśli chce się znaleźć rodzinę szybciej to warto samemu dodawać ją do ulubionych i wysyłać wiadomości intro. Ja tak robiłam i jak rodzinka mi pasowała, to im wysyłałam wiadomość i czekałam na wiadomość (do kilku rodzin dziennie). Baaaaaaaardzo dużo rodzin odsyłało negative reply, a jak zdarzało się positive, to albo okazywało się, ze rodzina chce, żebym korzystała w łazienki z 8-oma pracownikami, którzy pracowali przy ich domu, albo chcieli żebym była ich demi-pair (czyli nie dostaje się w ogóle kasy) albo jak już dochodziło do 'poważnej' rozmowy na mailu to musiałam czekać po 3 dni na odpowiedź żeby się dowiedzieć, że moja poprzednia wiadomość nie doszła hahah. Trzeba pamiętać również o tym, że niektóre informacje w profilach rodzin są przestarzałe więc jeśli tylko jeden fakt w profilu rodzinki Wam nie pasuje, to moze warto jednak skontakować się z nią i go omówić?

AAA i jeszcze jedna rzecz. Chyba już Aisling pisała o tym, że szukając rodziny na APWorld, to w wyszukiwarce, gdzie trzeba podać narodowość, to można zamiast polskiej dać brytyjską albo inną 'sławną' bo wtedy więcej rodzin się nam pokazuje, nikt nam nie zrobi o to awantury

Ja rodziny zaczęłam szukać 4 marca, 14 marca dostałam pozytywną odpowiedź od hostki wraz ze skype i od razu do niej napisalam i rozmawiałyśmy (bez wideo, zwykła rozmowa). 3 dni później byłyśmy umówione już na video z dziećmi, a następnego dnia byłam już z nimi zmatchowana

czyli od 4 marca do 18 marca to 2 tygodnie w tym czasie rozmawiałam z ok 10 rodzinami, ok 50 rodzin odpowiedziało negatywnie, 40 pozytywnie. Wychodzę więc z założenia, że warto dodawać dużą ilość rodzinek, bo au pairek jest na tyle dużo, że nie można zginąć w tłumie ;-)

angelaa > 02-05-2012, 14:14

iii warto docenić siłę fejsbuka! tam też dużo rodzin się oferuje

eve.marie > 05-05-2012, 18:24

[quote name="angelaa"]AAA i jeszcze jedna rzecz. Chyba już Aisling pisała o tym, że szukając rodziny na APWorld, to w wyszukiwarce, gdzie trzeba podać narodowość, to można zamiast polskiej dać brytyjską albo inną 'sławną' bo wtedy więcej rodzin się nam pokazuje, nikt nam nie zrobi o to awantury

[/quote]

Próbowałam zastosować się do Twojej rady na AP World i niestety źle wszystko wyszło. Chciałam tylko sprawdzić czy po zmianie narodowości rzeczywiście pojawi się więcej rodzin, a skończyło się na zablokowaniu konta. Teraz poprosili mnie o przesłanie dokumentu potwierdzającego narodowość. Ja ze względów bezpieczeństwa nie mam zamiaru wysłać żadnego dowodu, czy paszportu. Słyszałam już o tym wątku gdzieś na forum, więc od razu przestrzegam przed zmianami tego typu informacji w profilu! Poza tym nie powinno się zamieszczać nieprawdziwych informacji... taka nauczka na przyszłość.

[quote name="angelaa"]iii warto docenić siłę fejsbuka! tam też dużo rodzin się oferuje[/quote]

A jak się szuka rodziny przez facebooka? xD Bo jakoś nie wpadłam na coś takiego...

angelaa > 05-05-2012, 18:37

[quote name="eve.marie"]
    [quote name="angelaa"]AAA i jeszcze jedna rzecz. Chyba już Aisling pisała o tym, że szukając rodziny na APWorld, to w wyszukiwarce, gdzie trzeba podać narodowość, to można zamiast polskiej dać brytyjską albo inną 'sławną' bo wtedy więcej rodzin się nam pokazuje, nikt nam nie zrobi o to awantury

[/quote]

Próbowałam zastosować się do Twojej rady na AP World i niestety źle wszystko wyszło. Chciałam tylko sprawdzić czy po zmianie narodowości rzeczywiście pojawi się więcej rodzin, a skończyło się na zablokowaniu konta. Teraz poprosili mnie o przesłanie dokumentu potwierdzającego narodowość. Ja ze względów bezpieczeństwa nie mam zamiaru wysłać żadnego dowodu, czy paszportu. Słyszałam już o tym wątku gdzieś na forum, więc od razu przestrzegam przed zmianami tego typu informacji w profilu! Poza tym nie powinno się zamieszczać nieprawdziwych informacji... taka nauczka na przyszłość.[/quote]

Przykro mi, że tak wyszło;(

Gdybyś dokładnie przeczytała co napisałam, to nie byłoby problemu Miałaś w WYSZUKIWARCE zmienić narodowość tzn w http://www.aupair-world.net/index.php/family_search/ i tam nie dawać Poland tylko UK, a nie w profilu. serio, przykro mi

[quote name="eve.marie"]

[quote name="angelaa"]iii warto docenić siłę fejsbuka! tam też dużo rodzin się oferuje[/quote]

A jak się szuka rodziny przez facebooka? xD Bo jakoś nie wpadłam na coś takiego...[/quote]

Jest dużo grup, gdzie można napisać, że się szuka rodzinki

ahaa i istnieją jeszcze darmowe brytyjskie agencje, które mogą nam znaleźć rodzinkę i gumtree brytyjskie ;D
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna