-
-
Re: Rzeczy, które zadziwiły was w USA
Insula > 26-04-2012, 19:04
[quote name="aivie"]piwa co prawda w walmarcie nie kupisz ale bron jak najbardziej[/quote]
Chyba żartujesz? o.O Ameryka to naprawdę kraj absurdu -
aivie > 29-04-2012, 4:41
[quote name="ania.ania"]
[quote name="gatta"]Nieustannie mnie zadziwia ta "taniosc"- ja chyba w innej Ameryce żyje, bo jak tu jestem trzy miesiące, to najtańsza rzeczą jaka kupiłam była koszulka kupiona w H&M za 6$. Serio, ja chyba jestem jakoś totalnie ślepa na promocje[/quote]
to tak jak ja[/quote]
H&M to sklep europejski wiec w stanach raczej tani nie bedzie. Tanio mozna kupic rzeczy w Marshalls, TJ Maxx, Ross Dress for less, Gabriel Brothers, Burlington Coat Factory itp. To sa sklepy ktore z zalozenia maja tansze rzeczy i tam trzeba szukac. w sieciowkach ceny sa normalne, chociaz tez mozna czasem cos taniego znalezc. Np Jeansy zwykle kupuje w charlotte russe za 6-9 $, mam plaszcz wiosenny z Forever 21 za 8$. Target tez ma niezle ciuchy i czesto przeceny 70%. Czesto kupuje tam jeansy Converse za 3-4 $. -
ThEveline > 29-04-2012, 14:24
[quote name="aivie"]
[quote name="ania.ania"]
[quote name="gatta"] Czesto kupuje tam jeansy Converse za 3-4 $.[/quote][/quote][/quote]
O masakra! to będzie dla mnie raj -
balbina > 29-04-2012, 15:47
[quote name="Insula"]Chipsy to mają tutaj naprawdę w dziwnych smakach - moja hostka jest specjalistką od wynajdywania.
por i masło orzechowe - nic nadzwyczajnego dla mojej rodzinki
możliwość skręcania w prawo na czerwonym świetle
jajka z kartonu papierowego (jak od soku), wlewasz do foremki gotujesz i są jak prawdziwe (przynajmniej tak zapewniała reklama, nie spróbowałam)
12 puszek pepsi =$4
1 kawa w Starbucksie $5
Sąsiadem Polski jest Kazachstan o.0
Poprzednia niania chciała mnie uczyć jak obsługiwać pralkę/odkurzacz
Promocje w USA naprawdę istnieją co było zadziwiające po 18 latach życia w Polsce.
Imprezy (wyłączając NYC/Hoboken) kończą się o 1:30.
Domówki są dosyć ryzykowne (sąsiedzi) - mój kolega wyjechał z Policją ze swojego mieszkania bo rozpijał(wino do kolacji) nieletnią (kilka miesięcy przed 21urodzinami) dziewczynę
Piżama jest obowiązkowa, w targecie wiele razy widziałam.
Do 13 roku życia dziecko nie może ruszyć się na krok bez rodziców/opiekunów - to zdziwienie w oczach mojej Hostki, gdy ta dowiedziała się, że mając 9 lat odprowadzała mojego brata i siostrę do przedszkola było bezcenne
Kreowanie się na ekipę z NJ o.O
Nie ma możliwości zakupu alkoholu na stacji benzynowej(w NJ - słyszałam że w VA da radę) lub w hipermarkecie - jedynie w specjalnych sklepach.
Jeśli chodzi o ceny ubrań to są bardzo tanie, ale w mojej opinii nie zawsze dobrej jakości dlatego polecam outlety można znaleźć markowe ubrania w dużo niższej cenie.[/quote]
Oczywiście jak dla mnie, biednego polaczka chipsy o tym smaku musza byc obrzydliwe, ale nie wiem jak w realu. Jadłaś może por z owym masłem orzechowym i rodzynkami ?Tak samo jak chipsy musi być pyszny, taaa -,-
o skręcaniu na czerwonym świetle też słyszałam, w PL tez tak kiedyś było, ale niestety znieśli tę opcję ;/ ale chociaz mamy warunek.
Chyba trzeba trochę ich pouświadamiać o Pl, dobre tez jest stwierdzenie, że Europa to kraj ale to już chyba zart jakiś
Ale żeby ludzi sąsiadujących z Kazachstanem uczyć obslugi pralki ?! To dla mnie byłoby mini upokorzenie, co my jesteśmy z kosmosu? Masakra...
oo nieeee, bardzo smutne jest to, że imprezy się tak szybko kończą, uwielbiam imprezy do samego rana, kiedy wschód można przywitać ;x -
aivie > 30-04-2012, 5:38
trzeba pamietac, ze duzo rzeczy o ktorych piszemy rozni sie w zaleznosci od stanu i sa to czesto duze roznice. W Pennsylvanni, gdzie mieszkam jest beznadziejnie, imprezy koncza sie o 2 am, ale juz w nowym yorku jest calkiem inaczej. to samo tyczy sie sprzedazy alkoholu, na florydzie bez problemu kupowalam alkohol w walmarcie (chyba bylo tylko jakies ograniczenie czasowe typu 3 am-6 am nie sprzedawali).
Tak samo z dostepnoscia produktow. W Pittsburghu nigdy nie spotkalam sie z dziwnymi smakami chipsow o ktorych ktos wyzej wspomnial, powiedzialabym nawet ze wybor jest mniejszy niz w Polsce. Wydaje mi sie, ze to dlatego, ze nie ma tu wielu emigrantow. Za to w NYC w kazdym sklepie mozna kupic produkty z calego swiata, wybor jest ogromny i mozna naprawde dziwne/ciekawe/smaczne rzeczy kupic.
Takze nie wszystko co opisujemy moze byc prawda w stanie do ktorego traficie. -
ania.ania > 01-05-2012, 4:54
w gruncie rzeczy wszystko można znaleźć a nowym jorku, ja żałuję że nie zrobiłam tam zakupów bo teraz w seattle, wybór jest dużo mniejszczy i ubraniowo i butowo wszystko.. -
sikorkaxx > 01-05-2012, 23:54
Pizza z dodatkiem keczupu ktora jemy w polsce jest tu niejadalna! Tak samo makaron z slodkim Sosem.....moje dzieciaki Byly w szoku ze tak jem, a Mike to skomentowal Jako "disgusting" haha -
Yoanna > 02-05-2012, 0:24
a ja nie wiem co was tak dziwi w tym, ze ktos wam pokazuje jak sie obsluguje pralke. sa rozne i chyba fajnie wiedziec jak sie obchodzic z danym modelem, czyz nie? -
ThEveline > 02-05-2012, 12:43
[quote name="Yoanna"]a ja nie wiem co was tak dziwi w tym, ze ktos wam pokazuje jak sie obsluguje pralke. sa rozne i chyba fajnie wiedziec jak sie obchodzic z danym modelem, czyz nie?[/quote]
Dokładnie ja bym tam wolała żeby mi pokazali dokładnie jak się tym obsługiwać niż jakbym coś popsuła to by chyba gorzej wyglądało?
Takie jest moje zdanie. -
MadameRose > 02-05-2012, 19:21
Ilości jedzenia....
W supermarketach, w restauracjach, pubach. Za każdym razem jak widzę uginające się pod ciężarem towarów półki, i suto zastawione lady - nie moge wymazać z pamięci obrazków głodujących dzieci w Afryce. Amerykański kapitalizm to mega marnotrastwo.