-
-
Re: Czy jedzie ktoś do USA bez prawka??
dominikan@ > 19-04-2009, 18:45
No może przesadziłam ze 6 tyś ale do 5 000 tyś na 100% jeśli policja skieruje sprawę do sądu. Bez urazy ale instruktorzy nauki jazdy czesto nie mają pojecia o taryfikatorach (mój też nie miał) wiedział coś tam 5/10 a komendant policji to komendant policji a nie sąd.
Jeżeli kierujący nie posiada uprawnień do kierowania pojazdem, występuje duże zagrożenie Bezpieczeństwa ruchu drogowego, oraz kierujący naraża życie i zdrowie innych użytkowników drogi. W tej sytuacji Policjant : 1.Wystawia mandat kredytowany dla kierującego w wysokości 500 zł. 2.Wystawia mandat kredytowany dla właściciela pojazdu, (jeżeli jest nim inna osoba) za dopuszczenie do kierowania pojazdem na drodze publicznej osobie bez uprawnień w wysokości 300 zł. 3) Wzywa \"Holowanie\" (w przypadku nieobecności właściciela pojazdu), po czym pojazd zostaje Odholowywany na najbliższy parking policyjny. Gdzie właściciel pojazdu ( o ile nim nie jest sam kierujący ), może go odebrać po zapłaceniu pewnych należności : mandatu w wysokości 300 zł, opłaty za holowanie(...), oraz opłaty za postój pojazdu na parkingu policyjnym, który również jest płatny. Oficer sekcji ruchu drogowego, który zatrzymał kierowcę bez stosownych uprawnień, kieruje sprawe do sądu grodzkiego. 1.Sprawa zostaje skierowana do sądu grodzkiego, gdzie prokuratura wszczyna postępowanie przygotowawcze, po czym przygotowuje wniosek oskarżenia.Kierujący bez Uprawnienia do kierowania, zostaje postawiony przed sądem, który orzeka o karze grzywny do 5000 zł. -
Johnson > 19-04-2009, 18:47
dominikan@
no moze to i nie sad, ale chyba wie na jakich zasadach sa wystawiane mandaty. I w tym przypadku wszedzie, jest 500 zł mandatu.
Moj instruktor zna pelny taryfikator -
89dzoana89 > 19-04-2009, 18:52
Sobie temat znalezliscie
I sie tu wymadrzac musicie hehe
A ja mam prawko za to nie mam czym jezdzic buuu;/ -
dominikan@ > 19-04-2009, 18:53
Chyba jednak nie do końca -
Johnson > 19-04-2009, 18:59
a Ty jestes osoba odpowiedzialna za te wszystkie ustawy i dodatkowo kontrolujesz sad aby wydawal takie wyroki ? raczej nie
ja wiem swoje -
dominikan@ > 19-04-2009, 19:04
Johnson ja się z tobą spierać nie będe bo to nie mówj problem. Ja prawko mamŻal mi tylko instruktora nauki jazdy który takie bzdety mówi komuś kogo uczy jeździć.
Ps. Tu masz linka do porad prawnych i art. 94 o którym sam wspomniałeś
http://e-prawnik.pl/wykroczenia/kara-za ... rawo-karne -
Johnson > 19-04-2009, 19:20
Cieszy mnie to ,ze masz prawko.
Akurat moj instruktor jest w 100% pewny
co do Twojej stronki niestety nie moge przeczytac calej odpowiedzi
jednoczesnie pragne zauwazyc ,ze jest zdecydowana roznica gdy komus odebrano prawko za punkty, a gdy ktos nie ma bo nie zdaje
az jutro pojde na komisariat po nowy kodeks drogowy -
dominikan@ > 19-04-2009, 19:28
A jaka jest ta różnica??? Bo co bo niby ten co miał prawko ale mu zabrali to zna znaki ?? Wg mnie nie ma zadnej bo oboje jeżdża bez prawka więc oboje łamią prawo i podlegają tej samej karze!!! -
Johnson > 19-04-2009, 19:32
dobra dobra
glupi temat do klotni ;P -
dominikan@ > 19-04-2009, 19:36
Tu nie chodzi o to zeby się kłócić!!!! tylko żeby Ci wybić z głowy jazdę bez prawka żebyć sam do tego doszedł że to bezsensowne i nieplacalne a jednocześnie zmotywować do egzaminu który masz niebawem
A no i chce zaznaczyć że ja sie jak najbardziej zgadzam z tym co napisałeś tu
"kierowanie pojazdem silnikowym przez osobę nie mającą:
1) uprawnień do kierowania pojazdami [mandat 500 zł],
2) uprawnień wymaganych dla danego rodzaju pojazdu [mandat 300 zł];
- kierowanie pojazdem przez osobę nie posiadającą przy sobie wymaganych dokumentów [mandat 50 zł za brak każdego z wymaganych dokumentów, nie więcej niż 250 zł].
Mandaty karne wynikają z kwalifikacji prawnej określonej w "Kodeksie wykroczeń" (art. 94 i art. 95), a wysokość nakładanych mandatów wynika z Rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 24 listopada 2003 r. w sprawie wysokości grzywien nakładanych w drodze mandatów karnych za wybrane rodzaje wykroczeń (Dz. U. Nr 208, poz. 2023)."
z tym że po tym jest ta cała sprawa z sądem.