-
-
Re: Ubezpieczenie EKUZ i nie tylko
angelaa > 10-05-2012, 0:16
[quote name="Koralina"]czyli najlepiej wyrobić EURO26, nie opłaca się nawet męczyć z EKUZem na tę parę miesięcy?
wydaje mi się, że gdy faktycznie rozpatrujemy stałe zamieszkanie w UK i załatwiamy sobie NIN, wtedy dostajemy ubezpieczenie, które polega na tej samej zasadzie, co w Polsce - comiesięczne składki... ale w tym przypadku trzeba pracować, by stać nas było na składki, a au-pair to nie praca, tylko "wymiana międzykulturowa"
(chociaż mogę się mylić)[/quote]
Masz rację, niestety wprowadziłam Cię, Koralina, w błąd, przepraszam
nie doczytałam, żeby dostać NIN to trzeba mieć pracę -
Saiisuke > 10-05-2012, 10:15
[quote name="Koralina"]czyli najlepiej wyrobić EURO26, nie opłaca się nawet męczyć z EKUZem na tę parę miesięcy?
[/quote]
Wyrobienie EKUZ to jedna z najłatwiejszych i najszybszych procedur jakie można załatwić w naszym kochanym nfzMęka to żadna i myślę, że warto.
Euro26 zapewni Ci odszkodowanie po fakcie, a dzięki ekuz wejdziesz za darmo do publicznego lekarza. -
Koralina > 10-05-2012, 19:45
[quote name="Saiisuke"]Wyrobienie EKUZ to jedna z najłatwiejszych i najszybszych procedur jakie można załatwić w naszym kochanym nfzMęka to żadna i myślę, że warto.
Euro26 zapewni Ci odszkodowanie po fakcie, a dzięki ekuz wejdziesz za darmo do publicznego lekarza.[/quote]
a tego nie wiedziałam, pięknie dziękuję!
co powiecie na to, że rozmawiałam z (niekoniecznie dobrze poinformowanym) znajomym, który stwierdził, że karta EURO <26 nie jest popularna w UK i lepiej sobie wyrobić IYTC (odmiana ISIC, tylko że nie studencka)? wierzyć czy olać?
dla potwierdzenia: http://www.euro26.org/card/countries/80/united-kingdom -
Agata3443 > 10-05-2012, 20:59
Właśnie też słyszałam o małej popularności Euro26 w Anglii, dlatego wcześniej o nią pytałam i zastanawiam się którą kartę wybrać.. -
olasia > 10-05-2012, 21:15
Tak sobie przeglądam stronę o ISIC i nasunęło mi się jedno pytanie. Kończę właśnie liceum, legitymację mam ważną do końca września. Wybieram się na studia, ale przedtem jadę jako summer au pair. Jak wygląda sprawa wyrobienia ISIC? Bo nie chciałabym, żeby wyrobili mi tylko do końca września, a potem musiałabym wyrabiać nową. Na ich stronie nie mogłam znaleźć. Macie może jakieś doświadczenie z tym? -
Koralina > 10-05-2012, 21:26
odpowiednikiem ISIC dla nie-studentów jest karta IYTC (http://www.isic.pl/index.php/iytc.html), niestety nie znalazłam żadnej konkretnej informacji na jej temat i dalej nie jestem przekonana, którą kartę najpewniej wyrobić... -
agi1992 > 03-06-2012, 11:06
Wiec lepiej wyrobić jak jadę na rok do Londynu jaką kartę : ISIC czy EURO 26 -
Anjaa > 03-06-2012, 13:17
Jadąc teraz do Londynu mam ubezpieczenie, które kupowałam przy zakupie biletu na samolot, które jest na cały czas mojego pobytu. -
agi1992 > 03-06-2012, 16:15
No ja właśnie nie wykupiłam i nie wiem co teraz -
Anjaa > 03-06-2012, 16:58
Musisz zobaczyć, które wg Ciebie jest lepsze i bardziej Ci odpowiada. Ja jednak dla siebie jakbym miała wybierać i obecnego bym nie posiadała, wybrałabym Euro26ale to moje zdanie