-
-
Re: Choroby, problemy zdrowotne a bycie au pair
Nimell > 10-03-2012, 21:14
Nie, to żaden powód aby rezygnować. Ja sama mam problem zdrowotny, ale nie zamierzam pozwolić na to, aby ze względu na zdrowie ktoś uważał mnie za inną, gorszą i pozbawiał możliwości spełniania marzeń. Myślę, że powinnaś poinformować o tym hostów, trzeba być fair wobec osób u których chcemy mieszkać i zajmować się ich dziećmi, na pewno nie będą mieli nic przeciwko a plusem tego, że będą wiedzieć, jest też to, że w razie jakiś problemów może będą mogli Ci pomóc -
angelaa > 10-03-2012, 21:15
oczywiście, że nie! jesteś za bardzo przewrażliwiona na tym punkcie, przecież ludzie mają różne problemy czy rzeczy, których w sobie nie lubią i muszą z tym żyć. Na pewno nie jest to powód, żeby rezygnować z wyjazdu i swoich marzeńjeśli myślisz że będziesz czuła dyskomfort i cały czas się obawiała, że coś się może stać z tą protezą, to może póki nie wyjedziesz zrób sobie nową - zapasową?
Nawet gdyby hości się dowiedzieli, to przecież też ludzi i na pewno zrozumieliby..
więc nie przejmuj się składaj papiery i wyjeżdżaj ! -
marvellous > 11-03-2012, 18:05
dokladnie, jesli hosci by sie dowiedzieli nie zrobili by z tego jakiegos halo, zrozumieliby i tyle
nie ma co sie martwic na zapas! -
balbina > 14-03-2012, 1:20
Ja też sądzę, że to nie problem tylko moim zdaniem powinnaś o tym powiedzieć hostom.
Mam nadzieję, że się nie obrazisz, że zmieniłam nazwę wątku - żeby tutaj każdy pisał o swoim problemie zdrowotnym - dobrze że to poruszyłaś! -
Anjaa > 26-05-2012, 0:10
Hej wszystkim, odnowię wątek, ponieważ mam pytanie. Może ktoś się orientuje, mam wadę wzroku ("trochę" dużą) i co jakiś czas powinnam się przejść do kontroli raz na 2-3 miesiące. Czy ktoś wie jak to wtedy np. w USA wygląda? -
agnieszka89 > 26-05-2012, 11:15
Jak bardzo dużą masz tą wadę wzroku, że tak często musisz chodzić do lekarza?
A co do wad wzroku, nie wiecie może jak jest w USA z zakupem soczewek kontaktowych? Można tam bez problemu kupić, a jeśli tak to za ile mniej więcej, czy może lepiej wziąć ze sobą zapas z domu? -
Nimell > 26-05-2012, 11:46
Ja czytałam gdzieś, że w USA soczewki są strasznie drogie, więc chyba lepiej wziąć jakiś zapas z Polski -
Anjaa > 26-05-2012, 11:55
O soczewki akurat się nie martwię - i raczej wezmę ten zapasAle bardziej się przejmuję okulistą, bo mimo wszystko, wzrok mi dość szybko co jakiś czas leci w dół i jestem w pewnym sensie "uzależniona" od kontroli :d -
agnieszka89 > 26-05-2012, 11:58
Ja też gdzieś słyszałam że niby można kupować soczewki tylko z receptą jak okulary, ale nie wiem czy to prawda. Soczewki można sobie spokojnie spakować, nie są ciężkie, gorzej z płynem do nich. -
kallan0 > 26-05-2012, 13:55
[quote name="agnieszka89"]...
A co do wad wzroku, nie wiecie może jak jest w USA z zakupem soczewek kontaktowych? Można tam bez problemu kupić, a jeśli tak to za ile mniej więcej, czy może lepiej wziąć ze sobą zapas z domu?[/quote]
W USA soczewki dostpne są jedynie na Rp. lekarską. Kiedy byłam pierwszy raz próbowałam kupić w kilku różnych miejscach, niestety bez Rp. nikt nie chciał sprzedać. :/ Za drugim razem miałam ze soba spory zapas (część wróciła ze mną do PL). Płyny i inne akcesoria można dokupić w każdym sklepie bez problemu.