-
-
Re: chce byc au - pair
monica07 > 24-07-2005, 2:27
tez ostatnio o homesicku myslalam.,, :roll: I jak wjezdzalam dzis do bramy do domku to tak patrzylam na ogrodzenie, trawnik, taras, kwiatki...na wszystko i zapamietywalam. o 2 w nocy lapia czlowieka takie nostalgiczne rozkminki -
MONIKA > 24-07-2005, 4:32
Ja chyba jakas dziwna jestem, bo nawet, jak sie wkrwialam na hostow do domu jako tako wracac nie chcialam. :? -
Gość > 24-07-2005, 14:43
[quote name="MONIKA"]Ja chyba jakas dziwna jestem, bo nawet, jak sie wkrwialam na hostow do domu jako tako wracac nie chcialam. :?[/quote]
Monika, ja mam dokladnie to samo! i tez mysle, ze jestem chyba dziwna. mojej rodziny nie widzialam od poczatku stycznia, a dopiero bede w PL w grudniu, a jedyne za czym mi sie teskni to moje CD ktorych zapomnialam no i swiadomosc mnie czasem dobija, ze moi znajomi z liceum chlaja teraz na umor w moim miescie, a ja bede tutaj pracowac, ale jakos specjalnie sie tym nie przejmuje ogolnie.
slowo "homesick" poznalam w swoim zyciu tylko raz, jak odwiedzalam wlasnie Mariehamn po raz pierwszy jeszcze z Polski (mojego ex), no i wrocilam do mieszkania wynajmowanego z wariatkami we Wrocku. wtedy poczulam ze musze z moja rodzina jakis czas spedzic. wrocilam w grudniu do Ostrowca i myslalam ze zdechne po tygodniu, dopiero po 5 tyg sie wynioslam tutaj i dziekuje niebiosom i wszystkiemu innemu za ta szanse. nawet nie mam takiej specjalnej ochoty na Boze Narodzenie wracac, no ale to juz by bylo zupelnie nienormalne, wiec wroce na 2 tyg max a potem Szwecja prawdopodobnie lub wielki comeback to Finland :lol: -
kikusia-r > 28-07-2005, 10:36
[quote name="agata_19"]jestem wlasnie po maturze i nie mam zadnych pomyslow na przyszlosc wiec pomyslalam ze miloby bylo wyjechac za granice na rok dokladnie do niemiec- berlina. chcialabym wieddziec czy to dobry pomysl jak rodziny zarobki dzieci czy duzo jest pracy i czy faktycznie mozna nauczyc sie perfekcyjnie jezyka ( czy rodzina ma obowiazek wydzielenia ci czasu na kurs) ? czy jest szansa ze po roku bede mogla studiowac w berlinie i jak to zrobic czego wymagaja ( jakis certyfikat ) ?? prosze o odpowiedz !!![/quote]
jak chcesz pare informacji na temat wyjazdu aupair - porady, przez jakie biuro wqyjezdzac, itp jak sobie poradzic z trudnosciami lub jesli nie jestaes jeszcze zdecydowana na wyjazd to napisz do mnie na maila, a ja ci napewno odpisze.
pozdrawiam -
kate-nasti > 28-07-2005, 14:14
[quote name="milczak"]...zdecydowalam sie na au pair . byla to NAJTRUDNIEJSZA decyzja w moim malym nieudacznym zyciu, ale jak ja sobie cos powiem to robie wszystko by wyszlo na moje...[/quote]
Jakbym siebie czytalaU mnie tez musi byc tak jak ja chce! I nie ma, ze nie
Tylko ostatnio naszla mnie faza 'strach mnie zaraz połknie cala'...Boje sie tego, ze bede wieczorami plakac w poduszke. Chociaz jak czytam 'dzielne' posty niektorych z Was, to mowie, ze i ja sobie poradze
Tak jak kilka tu wypowiadajacych sie dziewczyn, rowniez jestem po I roku studiow. Dla mnie urlop dziekanski, to nie tragedia, ale dla moich rodzicow...o matko i tatko! 8O Przeklinaja moj pomysl wyjazdu jak tylko sie da! Ja jeszcze twarda, ale czuje, ze zrobie sie 'miętka' jak mi pogadaja jeszcze o tym, ze to tak daleko, ze jak mnie ktos porwie, to co bedzie, ze jak zatesknie, to nie bedzie jak wrocic, co bedzie jak trafie na zla rodzine i beda mnie torturowali, a co jak trafie do domu publicznego 8OMasakra! hehe!
Nie wiem jak to bedzie, ale planuje wyjazd wrzesien/pazdziernik. -
MONIKA > 28-07-2005, 15:17
Tak, moi tez mieli problem, ze po pierwszym roku chce wyjechac. Wyjechalam po drugim, a roznica w tym taka, ze nie skoncze studiow na ktore poswiecilam dwa lata, nie rok. :roll:
Bo tak naprawde wolalabym skonczyc tu. -
Gość > 28-07-2005, 16:35
[quote name="kate-nasti"]Tylko ostatnio naszla mnie faza 'strach mnie zaraz połknie cala'...Boje sie tego, ze bede wieczorami plakac w poduszke. Chociaz jak czytam 'dzielne' posty niektorych z Was, to mowie, ze i ja sobie poradze[/quote]
wierz mi, raczej bedzie wiele takich chwil. Jest u mnie... Ale nie mam zamiaru wracac, ani mi sie sni. W Polsce za duzo rzeczy zlych mnie spotkalo dotad, kraj jakos od poczatku chcial mnie stamtad wyrzucic no to teraz ma.
A ze czasami rycze - czuje sie samotna, czuje czasem strach ze sobie nie poradze, ze lepiej byloby sie poddac, wrocic do rodzicow, jakis college jezykowy w Kielcach zrobic (a fuj! :mad: )... Ale jak sobie pomysle, jakbym wtedy cierpiala gdybym byla od nich tak bardzo uzalezniona... A jak ogolnie jest mi lepiej teraz. Jak ludzie zazdroszcza (chociaz w sumie nie ma czego, no ale wiadomo co sobie Polak mysli, jak moja babcia "juz taka bogata jestes ze ci nie potrzeba troche kasy?" jak mi zaoferowala troche jak przyjade na swieta, tak babciu, jestem bogacz niemilosierny, zarabiam 350€ a mam 630€ dlugu, no ale coz ja babci bede tlumaczyc, ze jej 20zl to jest dla mnie taki grosz ze ja nawet sobie cukierkow za to nie kupie wlasciwie?)...
Cytat: Przeklinaja moj pomysl wyjazdu jak tylko sie da! Ja jeszcze twarda, ale czuje, ze zrobie sie 'miętka' jak mi pogadaja jeszcze o tym, ze to tak daleko, ze jak mnie ktos porwie, to co bedzie, ze jak zatesknie, to nie bedzie jak wrocic, co bedzie jak trafie na zla rodzine i beda mnie torturowali, a co jak trafie do domu publicznego
badz twarda, nie daj sie, wyjedziesz i bedziesz zadowolona ze to zrobilas -
martamaua > 30-07-2005, 9:00
Mnie homesick tez dopada,ale bardziej za znajomymi,wspolnym swirowaniem.Fakt rodzina tez,ale babcia,kuzynka itd.Jakos za rodzicami mi nie teskno...Bede musiala cos wykombinowac zeby u nich tydzien nie siedziec,bo to zabojstwo.Ich biadolenie po co na co.Kurde jade sie bawic mam WAKACJE a nie wysluchiwac.Przeraza mnie ta ich paplanina,bym wrocila jeszcze bardziej zmeczona....
Ale tydzien u babci na wsi ojejuuuuuuuuuuuu -
milczak > 30-07-2005, 17:34
kate-nasti ja tak napisalam przed wyjzdem heheh teraz przezywam tortury , wiecie pierwsze dni na obczyznie.nie moge czesto bywac na necie co mnie wkurza ale moze uda mi sie cosik wymyslic.pozdrawim wszystkich forumowiczow.aha powiedzialam sobie zero lez i sprobuje by tak pozostalo .choc smutno mi tak -
martamaua > 30-07-2005, 20:36
O nie.Wlasnie pozwol sobie poplakac,pouzalaj sie jaka jestes biedna i tesknisz.To musi z ciebie ujsc,bo sie sfrustrujesz bardzo.Dopusc do siebie to uczucie,to calkiem normalne,ze sie nie spodziewalas a wyszlo jak wyszlo.A zanim sie obejrzysz,sie zaklimatyzujesz,poznasz ludzi.Powiem ci,ze masa Polakow jest na Fyn.A w Odense to juz w ogole.Kurcze chcialabym poznac to wszystko z twojej perspektywy,bo ty bedziesz smigac tam,tam zyc.A ja tu sobie na Sjaelland.Pewnie duzo sie to nie rozni,ale jednak.Ja mam np. przestudiowane miejscowosci,mapy tutaj i tak jakos dziwnie by mi bylo nagle znalezc sie tam i wiesz zielona.Kumasz o co mi chodzi?Hehe ha sama chyba nie wiem o co.
Masz www.polonia.dk napisz na forum czy ktos jest z Odense.
I w ogole poszukaj.Na gg w katalogu np.
Albo http://www.aupaircenter.dk/aupairliste.html tu tez mozesz zajrzec.
Nawet na smiesznych randkach szukaj
A jak z pozwoleniem na prace?Jakas szkola?Zajeciami?Obadalas juz?