-
-
Re: wybory rodzinek...
Frigga Heldottir > 04-07-2008, 23:15
Post pod postem sobie napisze ale co tam. Muszę się wyzewnętrznić...
Za bardzo się napaliłam na wyjazd do tej babki i teraz chodzę i rozpaczam, bo jednak zdecydowała, że mnie nie chce. Tzn. nie napisała mi maila ani nic tylko dała negatywn? odpowiedź na moim profilu. :?
Ech... mam nauczkę, żeby wszystko robić spokojniej i nie podniecać się tak :? Głupia byłam, bo już sie widziałam, że siedzę w poci?gu i dojeżdżam do Berlina. Ech... bywa i tak.
Teraz kombinuję z inn? rodzink?. Z tego co wyczytałam, mieszkaj? na przedmie?ciach Hamburga w domku jednorodzinnym. Maj? dwie dziewczynki, 3 i 6 lat. Zobaczymy co z tego wyjdzie. :wink: -
idril > 05-07-2008, 13:06
no ja tez raz sie sparzylam i po tym przestalam sie tak ekscytowac rodzinkami i ich humorkami
dlatego tak mnie przerazila straszna nadgorliwosc w dzwonieniu i spotkaniach mojej obecnej hostki. ale w sumie podejrzewam ze to dzieki jej 'kuciu [r]zelaza poki gorace' jestem u nich
i na dobre mi w sumie to wyszlo -
Frigga Heldottir > 05-07-2008, 20:44
Na błędach się człowiek uczy
Hm Gastmutter napisała mi w mejlu, że potrzebuje ode mnie za?wiadczenie zdrowia i co? co okre?liła jako polizeiliches Führungszeugnis. Pierwszy raz widzę takie okre?lenie, jak sobie to przetłumaczyłam słowo po słowie to mi wyszło, że to jest Policyjne za?wiadczenie prowadzenia się ( ? ) Mogłam oczywi?cie co? źle przetłumaczyć. Czy istnieje w ogóle co? takiego i z czym to się je? 8O
Wszystko piknie ładnie tylko o co z tym za?wiadczeniem chodzi ? :?
edit: pogrzebałam trochę w necie i okazało się, że chodzi po prostu o za?wiadczenie o niekaralno?ci. Hm no trochę ich rozumiem, że życz? sobie takiego papierka, w końcu bior? pod swój dach obc? osobę.Tylko, że taki papierek to wydatek 50 zł. :? I kurczę, chc? to po angielsku albo po niemiecku. I to pewnie będzie dodatkowa kasa za przetłumaczenie. -
idril > 05-07-2008, 21:26
jak jechalam do Szwecji to mnie rodzina zapytala czy bylam karana [od razu za to przeprosili hehe i powiedzieli ze chyba ich rozumiem] i czy ciesze sie dobrym zdrowiem.
odpowiedzialam ze nie bylam karana i zdrowie dobrze
ja mysle ze po prostu napisz im ze nie mialas nigdy konfliktow z prawem. po co od razu brac jakies papiery? jak nie wierza to trudno szukaj innych bo wiesz zawsze mozna do czegos sie przyczepic i w cos nie wierzyc. nie tylko oni ryzykuja. ba! naweet w zasadzie Ty wiecej mozesz stracic - oni tez moga byc jakimis przestepcami. a to Ty bedziesz u nich mieszkac a nie oni u ciebie. jak im sie cos w tobie nie spodoba to po prostu cie spakuja i wsadz w pociag do domu.
nie swiruji na prawde dystansu nabierz -
Frigga Heldottir > 05-07-2008, 22:54
Dystans to mi pewnie przyjdzie z czasem :wink: Pierwszy raz jadę, więc w?tpliwo?ci co nie miara :lol:
Masz dużo racji, w sumie to ja też powinnam ich poprosić o jakie? papierki :lol: Spytam się czy wystarczy za?wiadczenie 'słowne', bo przyznam, że bieganie po urzędach i wydawanie nie małych pieniędzy ?rednio mi się widzi. :?
hah postaram sie nie zwariować, w kazdym razie dzięki, że rozwiewasz moje w?tpliwo?ci. :wink: -
idril > 06-07-2008, 15:56
[quote name="Frigga Heldottir"] Spytam się czy wystarczy za?wiadczenie 'słowne', bo przyznam, że bieganie po urzędach i wydawanie nie małych pieniędzy ?rednio mi się widzi. :? [/quote]
autentycznie zadnego biegania i stawania na rzesach! nie warto! jakby rodziny sie az tak staraly o swoje operki. haha chcialabym o zobaczyc.
nie chce generalizowac bo sama teraz trafilam na spoko hostow ale wiekszosc niestety tylko wymaga. nic od siebie.
wiec i ja jesli chodzi o operskie zlatwianie formalnosci wykazuje sie postawa 'po najlzejszej lini oporu'
pozniej nie pluje sobie w brode ze tyle sie staralam i zalatwialam i na nic to wszytko
:* -
Frigga Heldottir > 06-07-2008, 23:08
Się uparli o te za?wiadczenia ( lekarskie i o nie karalno?ci)... :? Nawet mi napisała, że lekarz powinien swoje za?wiadczenie wypisać w stosownym języku. ( angielski albo niemiecki ) 8O
Napisałam, że jestem zdrowa nic mi nie jest, czasem biorę tabletki na zgagę i tyle. Konfliktów z prawem też nigdy nie miałam. Ale oni uparli się o papierek i kropka. 8O
Podziękuję im, poszukam sobie kogo? mniej formalnego :wink: -
Klarasek > 07-07-2008, 0:28
Tak, tak daj sobie spokuj z t? rodzink?...jak teraz s? tacy formalni to wyobraźsobie jak by wygl?dało Twoje zycie u nich. Dla mnie-koszmar! -
Frigga Heldottir > 07-07-2008, 6:14
Najlepsze jest to, że ja im trochę o sobie napisałam. że matura niedawno była i takie tam :wink: My?lałam, że trochę poluzuj? ale nie. Nawet nie nawi?zali do tego, co im napisałam o sobie. Nic o dzieciach, obowi?zkach, ogólnie o takich pierdołkach tylko od razu z grubej rury. Odniosłam takie wrażenie, jakby dwa papierki miały być 'przepustk?' do jakiejkolwiek konwersacji. 8O Wolę budować zaufanie w inny sposób.
No nic, próbujemy dalej -
idril > 07-07-2008, 14:31
[quote name="Frigga Heldottir"] Wolę budować zaufanie w inny sposób. [/quote]
dokladnie.
oczywiscie im nie przyszlo do glowy zeby np. przedstawic jakies papiero o sobie nie?
:?
idiotyzm.