• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Sprawy samolotowe

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• Sprawy samolotowe

• Sprawy samolotowe
  • Re: Sprawy samolotowe

Saiisuke > 25-09-2012, 19:10

Przygodę z Modlinem mam już na szczęście za sobą!

Dodam jeszcze info o transporcie z lotniska do Warszawy.

Od razu pod drzwiami wyjściowymi z budynku lotniska kręcą się panie, u których można kupić bilet na autobus. Autobus koszt 4 zł, dowozi do stacji pkp, należy do Kolei Mazowieckich. Na stacji pkp można kupić bilet na pociąg, studencki koszt około 6 zł. Można też wydać 12 zł i od razu kupić bilet u pań "autobusowych", w cenę jest wliczony przejazd autobusem na stację, pociąg do Warszawy oraz godzina podróżowania po stolicy metrem/autobusem dowolnym.

rockowawaga > 18-10-2012, 22:27

Gdyby ktoś wybierał się do Norwegii samolotem przez Oslo napiszę kilka słów o swoich doświadczeniach. Nigdzie takich opisów nie znalazłam, a człowiek czasem potrzebuje przeczytać by się uspokoić, zwłaszcza gdy leci pierwszy raz. Leciałam z lotniska Goleniów do Oslo. W Oslo miałam przesiadkę (1.25 h) do Stavanger. Goleniów to lotnisko pipidówka, więc nie warto się rozpisywać. Pierwszy lot to przeżycie, ten widok, zwłaszcza przy prześlicznej pogodzie. Doleciałam do Oslo. I tego najbardziej się bałam od samego początku. Kupiłam bilety. Zamiast wziąć sobie długi czas na przesiadkę, to ja amatorka wybrałam 1.25 minut!!!!A walizkę musiałam odebrać i znowu nadać. Okej. Ale była taka kolejka do kontroli ok. 200 osób przede mną Wysiadam z samolotu i idę po bagaż wg napisu i za ludźmi. Na monitorach przy taśmach bagażowych wyświetla się numer lotu i informacja na której taśmie odbierzesz swój bagaż. Idziesz na odpowiednie stanowisko i tam następny monitor: co się dzieje z bagażami, czy już są na taśmie czy dopiero będą. Odbierasz i kierujesz się do wyjścia. Tam będzie winda. Jedziesz na 2 pietro -odloty. I od razu na prawą stronę do czerwonych maszyn, gdzie samodzielnie się odprawiasz. Jest tam także program po polsku. Przyczepiasz pasek do walizki, końcowy odcinek to potwierdzenie dla ciebie. Idziesz do check-in. oddajesz tam walizkę. Wcześniej sprawdź z której gate odlatuje twój samolot. Po oddaniu walizki kierujesz się na kontrolę bagażu podręcznego i siebie samego. Po tym idziesz na odpowiednią bramkę i czekasz na samolot.

no tak. Niby proste. Ja zestresowana, spocona jak mysz, podręczny 10 kg na ramieniu + (kurtka puchowa, kamizelka, szal gruby na sobie), kolejka do nieba, 17.20 skończyłam odprawę i mam 10 minut do wpuszczania do samolotu, a terminal nowy i bardzo daleko. Te 10 minut biegłam. A tu cisza, spokój, ludzie siedzą. Lot opóźniony. Wpuszczali o 17.50. Ale zdążyłam i stres mnie opuścił. Moje pierwsze 2 loty zaliczone!!!!Bagaż niezgubiony.

kinjeloo > 18-10-2012, 22:37

[quote name="rockowawaga"] Leciałam z lotniska Goleniów do Oslo. W Oslo miałam przesiadkę (1.25 h) do Stavanger.[/quote]

tak na przyszłość: wizzair ma bezpośrednie połączenie do Stavanger z Warszawy,Gdańska i Katowic

rockowawaga > 19-10-2012, 19:23

ale ja ze Szczecina do Gdańska jechałabym z 5 godzin,a do Goleniowa niecałą godzinkę Życzę lotów bez stresujących przesiadek/

adziszkowa > 11-11-2012, 12:27

Kochani czy ktoś z Was może mi powiedzieć dokładnie jakie są limity? sprawdziłam na stronie i wychodzi na to, że mogę jeden bagaż mieć 23 kilo ten do luku bagażowego oraz podręczny max 8 kilo. czy ktoś z Was może to potwierdzić? Pozdrawiam

( chodzi o USA)

troud > 11-11-2012, 15:57

Sorry za offtopic, bo niestety nie mogę potwierdzić, ani zaprzeczyć, ale '1 day until USA' w twoim podpisie tak mnie ruszyło. JUŻ JUTRO! Ale Ci zazdroszczę

Nimell > 11-11-2012, 17:45

Jest tak jak napisałaś adziszkowa. ;) powodzenia!

adziszkowa > 12-11-2012, 1:54

dziękuje za odpowiedź do usłyszenia po locie

PolishGirl > 28-11-2012, 18:23

Natknęłam się przypadkowo na YT :"Poradnik Podróż lotnicza bez tajemnic".

Dla tych, którzy lecą pierwszy raz i nie tylko. można zobaczyć jak wygląda odprawa itp.

PolishGirl > 28-11-2012, 18:46

proszę o pomoc bardziej doświadczone w lataniu koleżanki: czy mogą wziąć do podręcznego bagażu prostownicę? bo na święta lecę tylko z podręcznym i się zastanawiam. a nie chcę jej stracić na lotnisku.
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia