-
-
Re: Au Pair 2013!
balbina > 21-02-2013, 16:17
Naprawdę APiA ma ulotki ;o Nieźle
Ja nigdy nie wiedziałam ich ulotek, tylko CC
a ja jak szukałam pracy jako niania to pierwsze co wyskoczyło? Nie niania we Wrocławiu tylko CC haha
i tak się wszystko zaczęło -
madz > 21-02-2013, 16:34
mi zawsze prowork wyskakuje ;P -
dropsik > 21-02-2013, 16:36
Dziewczyny odnośnie agencji nie ma co bić się na argumenty, każda agencja ma coś innego do zaoferowania. Każdy wybiera to co dla niego jest najważniejsze czy to chodzi o ubezpieczenia, koszty, opieke agencji itp
BTW rodzinka którą nie byłam zainteresowana odbookowała mi profil yeah ! W sobotę nagrywam filmik, nie chciałam jakoś za bardzo tego robić ale w sumie to jest świetna opcja żeby tym ludziom powiedzieć nie tylko o sobie ale również czego ja oczekuje też od nich
Dostałam wiadomość od CC, że mogę zmienić termin wylotu na wcześniejszy na 29 Lipca lub na 5 Sierpnia i teraz muszę wybrać, ale chyba się skłonie do 5 Sierpnia -
DominikaDomi > 21-02-2013, 16:51
a dlaczego mozesz wybrac tylko te 2 terminy? ja jak zmienialam to pamietam, ze moglam na kiedy chcialam. -
dropsik > 21-02-2013, 16:55
[quote name="DominikaDomi"]a dlaczego mozesz wybrac tylko te 2 terminy? ja jak zmienialam to pamietam, ze moglam na kiedy chcialam.[/quote]
Ponieważ chciałam wyjechać na początku Sierpnia, bo chcę wrócić na studia po powrocie, więc dostałam dwie promocyjne wylotu w tym terminie. -
DominikaDomi > 21-02-2013, 17:28
tak rozumiem czemu chcesz zmienic date, ale nie rozumiem dlaczego dostalas do wyboru tylko dwa terminy zmiany datychodzi mi o to, ze jak ja zmienialam to moglam wybrac sama. po prostu chcesz koniec lipca, albo poczatek sierpnia tak? -
dropsik > 21-02-2013, 17:30
tak tak takchciałam 1 Sierpnia ale w tym terminie nie ma wylotów, tylko są w poniedziałki -
Daria.sl > 21-02-2013, 18:45
no no rozkręcamy się widze ; dawno mnie tu nie było
W środę mam 3cie podejście do egzaminu na prawko od którego zależy czy pojadę czy nie; Trzymajcie kciuki!
Gdbyby ktoś chciał popisać: Jeśli się uda z prawkiem to chciałabym wyjechać sierpień / wrzesień z APIA (choć ostatnio zastanawiam się nad wybraniem tańszej agencji, bo prawko i studniówka pochłonęły mnóstwo pieniędzy). -
lubienutelle > 21-02-2013, 19:15
Właśnie nadrobiłam moje 15 dniowe zaległości na forum, bo od kiedy wylądowałam w NYC nie zaglądałam tu ani razu aż do dzisiaj gdy dzieci w szkole, najmłodszy śpi i powoli wkręciłam się w rytm dniaNie udzielałam się nigdy jakoś szczególnie na tym forum, no poza tym, że raz wylałam tu swoje żale dotyczące nieprzyznania mi wizy za pierwszym razem. Zawsze jednak czytałam sobie to co piszecie, czasem żeby się pocieszyć, że inni mają jeszcze gorzej czasem żeby zobaczyć co, kto z czym i do czego. Chciałabym tylko powiedzieć, że wyjechałam z GAWO i nie dlatego, że jakoś szczególnie przeszukiwałam wcześniej internet w poszukiwaniu informacji na temat agencji, uwierzyłam mojej koleżance gdy powiedziała, że są OK i jedziemy za ich pośrednictwem. Nie była to jakoś szczególnie przemyślana decyzja, drzewek decyzyjnych nie robiłam, może trochę przez przypadek wybrałam akurat ich ale NIGDY NIE BĄDĄ TEGO ŻAŁOWAŁA. Aplikację złożyłam w maju 2012 a wyjechałam w lutym 2013 i wcale nie dlatego, że rodziny się mną nie interesowały, nie dlatego że wymarzyłam sobie Californie (bo jeśli ktoś marzy tylko o Californii to wyjazd au pair nie jest dla niego, to nie są wakacje i leżenie brzuchem do góry to PRACA, może jak ktoś ma 18 lat i nigdy wcześniej nie pracował to ma trochę rozmazany profil tego wyjazdu) wracając... wyjechałam tak późno, bo miałam jakieś tam rodzinne sprawy, wątpliwości etc.) Spodobało mi się kilka wypowiedzi, które tu przeczytałam:
"Jak komus zalezy na kasie, ktora chce utopic to faktycznie niech idzie do Gawo..."- myślałam, że jak ktoś chce utopić kasę to inwestuje na giełdzie w spółki, które wykazują tendencje spadkowe
"Mój problem polega na tym, że jest wyjątkowo zdeterminowana na Californie. Byłam już i zakochałam się bez pamięci i chyba gdybym miała wylądować gdzie indziej to bym sobie nie darowała"- zostań lepiej w domu i może poszukaj męża na sympatia.pl który ma tam apartament
"Ja aplikację wypełniłam szybko, jest dużo mniej do roboty niż w GAWO- Zastanów się czy jeśli wypełnianie aplikacji Cie przerasta to czy będziesz dobrze pracowałaNie nie, jasne, nie napisałaś, że przerasta, po prostu to ciężka praca
"ja najpewniej czuje się właśnie w APiA i CC, z gawo to powiem tylko, że czyhają na pieniądze i to tak drastycznie... Sami mi mówią cały czas ' tak jest w umowie, tak jest w umowie" a jak ja im to powiedziałam to już sprawa zmienia postać rzeczy... Wiem, że sporo osób z nimi wyjeżdża i jak nie mają jakiś tam komplikacji to wszystko jest dobrze."- na pieniądze to czyha żebrak pod Kościołem ale na pewno nie GAWO. Argument "tak jest w umowie" jest najoczywistszym z oczywistych, przecież na czymś trzeba oprzeć swoją współpracę i nie wierzę, że jeśli Ty powołujesz się na umowę to nie zatykają uszy albo rozłączają telefon... Nie ma czegoś takiego jak paragrafy dla nich i paragrafy dla Ciebie, których oni nie muszą respektować. Wiesz, że sporo osób z nimi wyjeżdża i masz rację, ja nie będę przytaczała tu historii pt. "koleżanki, brata dziewczyny znajoma" ale podobnie jak Ty wiem, że ludzie są zadowoleni ze współpracy z nimi a, że jesteśmy w Polsce to mamy raczej tendencje do żalenia się i dzielenia się tymi negatywnymi rzeczami (patrz: ja- podzieliłam się informacją o wizie ale o pozytywnej współpracy z GAWO nie wspominałam aż do dziś)
"Widzisz ja mam teraz z gawo problemy. Niby to jest z mojej winy, ale wg umowy to ja mam rację.... ale robi się niemiło.
tak, że nawet pieniędzy nie chcą mi zwrócić, nawet części tej raty." - co do zwrotu pieniędzy, nie uważacie, że jednak to nie jest fundacja, organizacja charytatywna? Przecież oni poświęcają Ci swój czas, odpowiadają na Twoje pytania, rozstrzygają problemy. Stajesz się ich klientem, oni świadczą Ci usługi. Nawet jeśli efekt końcowy nie jest taki jak wszyscy się spodziewają, czyli nie wyjeżdżasz do USA. To, że się rozmyślasz w trakcie np. nie zmienia faktu, że byłaś ich klientem przez jakąkolwiek chwilę. Kapitalizm, bejbe
"Kurczę inne agencje to zmieniają daty dostępności, a jak już chodzi o pieniądze ( w gawo wpłaca się przy składaniu aplikacji 350zł ) to już się robi problemy po to żeby mieć te pieniądze... Przegięcie ;/
Nawet jak ktoś ma dobrą aplikację i nie znajdzie rodziny to z raty jest zabierane tej osobie chyba 150 zł ( ponad 100zł ) i za co?- znasz takie powiedzienie "CZAS TO PIENIĄDZ"?
"na co te pieniądze idą?
A oni teraz nawet złotówki nie chcą zwrócić... Zobaczymy jak się potoczy"- Pewnie na głupoty a w ogóle wydaje mi się, że to wina Tuska.
"ale tak naprawdę to Gawo kosztuje ile? 550zł w promocji no ale jeszcze dodatkowo 100$ za transport z lotniska do hotelu, to niecały tysiąc."- serio? ja zapłaciłam 20 dolarów....
Nie zapominajmy, że żeby wyjechać jako au pair trzeba mieć wyobraźnie, trochę rozumu, wrodzoną odpowiedzialność,umiejętność logicznego myślenia jednym słowem ŁEB NA KARKU. Tego od agencji nie dostaniesz za żadne pieniądze. Od ŻADNEJ AGENCJI. Osobiście polecam GAWO, podziwiając ich jednocześnie za cierpliwość do mnieGdy miałam problem z wizą stanęli na wysokości zadania, zawsze wszystko profesjonalnie, na czas. Jednym słowem SUPER 100 % profesjonalizm!
Pozdrawiam z Pensylvanii -
californiadreaming > 21-02-2013, 19:48
lubienutelle:
Włożyłaś kij w mrowisko. Jesteś z agencji?! Zmień kolor loginu! Just kidding...
Jesteś moim idolem.