• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

PROWORK

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• Agencje Au Pair

• PROWORK

• PROWORK
  • Re: PROWORK

kamysia > 23-04-2009, 12:55

.

agulka > 23-04-2009, 15:31

paszport - moj koszmar.

stracil waznosc w marcu, ID mi ukradli, a nowe czeka w Pl do odebrania. jestem jak wieziem..mam tylko swiss permit.

wyrobienie paszportu tutaj to tragedia!

ile kosztuje paszport biometryczny w PL? pytam z ciekawosci. jako, ze mieszkam w genewie, musialam jechac do ambasady do bern.

wiec w sumie tak

bilet do bern- 92chf, ale mam znizke, wiec 46 chf

paszport biometryczny 183 chf

paszport tymczasowy 25 chf

przesylka 8 chcf

zdjecia do paszportu 70 chf

332 CHF...zaloze sie , ze w pl o wiele taniej :twisted:

juz nie wspomne o czekaniu na paszport od 3 do 4 miesiecy...stad potrzeba wyrobienia tymczasowego, na ktory oczekuje sie tylko tydzien

cailet > 23-04-2009, 15:35

ja płaciłam za mój chyba 70zł. Za sam paszport. Zdjęcia dodatkowe 22zł. Ale na paszport zdaje się miałam zniżkę, bo gdybym nie była studentką to bym płaciła 140zł.

Nie wiem, jaki jest kurs waluty szwajcarskiej (nawet nie wiem, jaką tam mają walutę, jeśli już o to chodzi ), ale pewnie masz rację, że w PL, byłoby trochę taniej.

agulka > 23-04-2009, 15:40

2,9 chyba...jezuuuuuu 332 x 2,9 - f***

gdyby mi nie ukradli id to bym spokojnie sobie w pl wyrobila paszport bo i tak mam w planach wizyte w sierpniu... no ale teraz to nie moglabym nawet do domu poleciec :/

bunia_90210 > 23-04-2009, 18:21

Ja też zrobiłam paszport za 70zł i tak jak cailet tylko dlatego,że się uczę. W Pl masz ten plus,że czekasz koło 2 tyg. ale jeśli będziesz dzwonić i "brynczeć" z uzasadnionym powodem (np. spieszy mi się bo wyjeżdżam) to dadzą Ci wcześniej-ja tam miałam )

marlenao > 23-04-2009, 20:37

wlasnie otrzymalam maila od babeczki z prowork, napisala zebym doslala referencje opeki nad dziecmi poniezej 2 roku zycia, bo nie mam zadnych zgloszen od rodzin.. mam 2 sasiadki ktore maja takie male dzieci, ale ja sie nigdy takimi nie zajmowalam;/ nie przewijalam pieluch itp;/ nie wiem czy dosylac czy nie.. a jak trafie w usa na takie male bachorki to kurde zgine tam ;d;d;d

agulka > 23-04-2009, 20:50

i tak wlasnie dzialaja polskie agencje.,..jak moga wymagac zebys doslala referencje, skoro nie mialas takiego doswiadczenia? rozumiem, ze wczesniej napisalas, ze nie chcesz dzieci ponizej 2 lat tak?

marlenao > 23-04-2009, 20:53

tak, zaznaczylam w zgloszeniu wiek dzieci 2-5 ... nie wiem co teraz zrobic, czy doslac "oszukane" referencje , czy w ogóle nie wysylac nic..

agulka > 23-04-2009, 21:01

debile w tej agencji i tyle!

sa na pewno rodziny, ktore maja dzieci w wieki powyzej 2 lat...

pod pojeciem do 2 lat kryje sie np 4 miesieczne dziecko. i co wtedy, skoro nie mialas doswiadczenia? ja nie twierdze, ze to skomplikowane zajecie, ale wymaga wprawy i duzej odpowiedzialnosci. jesli nie czujesz sie pewnie, to po co falszowac referencje... swoja droga kolejny dowod co sie liczy dla agencji...kasa i kasa!

chca miec juz z glowy twoj match i tyle.

kazdemu sie wydaje, ze paoromiesieczne dziecko tylko je i spi. a to nie tak... trzeba umiec sie zajmowac takim maluszkiem. nie twierdze, ze nie umiesz, ale naprawde lepiej by bylo gdybys miala wymagane referencje - prawdziwe

1,5 - 2 to ok, tez niby latwa sprawa, ale takim dzieciom trzeba poswiecic mnostwo uwagi. skoro zaznaczylas ze chcesz dzieci od 2 do 5 to trzymaj sie tego i cierpliwie czekaj na rodzine, a agencji zwyczajnie powiedz, ze nie masz referencji, bo nigdy w zyciu nie zmienialas pieluch...

bunia_90210 > 23-04-2009, 22:04

nie masz wyjscia-daj podrobione.W usa jakos sobie poradzisz ja tez nie umialam zajmowac sie takimi dziecmi-urodzily sie w mojej rodzinie po kolei 5 i juz sie nauczylam
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia