• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Prawo jazdy /transport

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• USA

• Prawo jazdy /transport

• Prawo jazdy /transport
  • Re: Prawo jazdy /transport

Tina > 02-03-2012, 21:02

paullusia teoretycznie musisz zrobić. Uwierz - nic trudnego...chociaż ja zdałam dopiero za 3 razem 8)

co prawda moja znajoma jeździła na polskim, nawet miała kontrolę drogową i nic jej nie powiedzieli....ale w razie jakiekoś wypadku czy mandatu to nie wiem jak by było. W Cali są bardzo restrykcyjni.

Pamiętaj jednak żeby zawsze mieć ze sobą międzynarodowe (jak będziesz jeździć na polskim)

sweetesmeralda jezda na automacie jest bardzo prosta. Ja w PL zdałam moje prawko i w ogóle nie jeździłam, dopiero wsiadłam w ogromne auto w USA.

Jazda jest duuużo łatwiejsza niż na automatycznej skrzyni.Trzeba tylko dobrze operować hamulcem i znać się na przepisach ruchu drogowego

Drogi są różne. Ja miałam przyjemność jeżdżenia po 8 pasmowej autostradzie. Ale to zależy od stanu

sweetesmeralda > 03-03-2012, 15:05

Tina, wiesz ja po zdaniu prawa jazdy też czułam się najlepszym kierowcą na Ziemi... Wystarczyła jedna stłuczka i zniechęciło mnie to totalnie :/

Tośka > 03-03-2012, 15:06

sweet esmeralda .. zobaczysz ze bedzie dobrze .. jezdzenie z automatyczna skrzynia jest lepsze niz z manuialna .. mimo tego ze sie boisz to wybacz ale bedziesz musiala zacac jezdzic... i w koncu dojdziesz do wprawy wiec spokojnie glowa do góry AND JUST DRIVE !

Astrid > 20-03-2012, 17:14

Właśnie (jakieś 30 sec temu) dowiedziałam się, że AuPairCare nie akceptuje Au Pair bez prawka, które nie mają 200h opieki z dziećmi poniżej 2 lat.

Tośka > 20-03-2012, 19:00

no to fest....... fajnie ze w ogole ktos nas poinformowal o tym.. ja raczej te godziny mam ..

balbina > 22-03-2012, 14:39

no troche dziwnie porobili... no ale co zrobic ;/

Musicie jakos wykombinowac to te 200h, bo to chyba po to, zeby wzmocnic swoje szanse na znalezienie rodziny - bo jak ktos ma malo godzin i jeszcze bez prawka to slabo, ale dziwnie, ze trzeba miec 200h akurat malych dzieci ;/ powinno byc np ogolnie minimum 300h

gatta > 22-03-2012, 17:13

[quote name="aguta"]no troche dziwnie porobili... no ale co zrobic ;/

Musicie jakos wykombinowac to te 200h, bo to chyba po to, zeby wzmocnic swoje szanse na znalezienie rodziny - bo jak ktos ma malo godzin i jeszcze bez prawka to slabo, ale dziwnie, ze trzeba miec 200h akurat malych dzieci ;/ powinno byc np ogolnie minimum 300h[/quote]

To ma sens- mało prawdopodobne jest, żeby rodzina ze szkolnymi dziećmi chciała operke bez prawa jazdy- przecież trzeba dzieci zawiezdz do szkoły, na dodatkowe zajęcia. Natomiast jesli opiekujesz się maluchem, to możesz przeżyć (w pracy) bez samochodu, chociaż ja mam kilkumiesięczne dziecko i codziennie z nim jeżdżę gdzieś, no ale powiedzmy, ze na upartego, mogę z nim codziennie spacerować po okolicy. Albo tak jak jedna znajoma operka- nie wychodzić z domu (sic!). Natomiast, jak niejednokrotnie już zostało tu powiedziane, życie w stanach bez samochodu jest bardzo trudne! Ale znowu, mam 3 koleżanki operki, które nie używają samochodu i żyją- jedna mieszka w Jersey City, druga na Manhattanie, trzecia na Brooklinie, zatem jakaś tam szansa jest na znalezienie rodziny bez prawa.

Piotr > 22-03-2012, 17:20

Gatta ma racje.Program wie co robi,rodziny ze starszymi dziecmi potrzebuja au-pair z prawem jazdy.

Ja uwazam ze te 200 h to niewiele.Ja bym sie obawial zostac sam z dzieckiem kilkumiesiecznym majac tylko 200 h doswiadczenia.

balbina > 22-03-2012, 17:27

[quote name="gatta"]
    [quote name="aguta"]no troche dziwnie porobili... no ale co zrobic ;/

Musicie jakos wykombinowac to te 200h, bo to chyba po to, zeby wzmocnic swoje szanse na znalezienie rodziny - bo jak ktos ma malo godzin i jeszcze bez prawka to slabo, ale dziwnie, ze trzeba miec 200h akurat malych dzieci ;/ powinno byc np ogolnie minimum 300h[/quote]

To ma sens- mało prawdopodobne jest, żeby rodzina ze szkolnymi dziećmi chciała operke bez prawa jazdy- przecież trzeba dzieci zawiezdz do szkoły, na dodatkowe zajęcia. Natomiast jesli opiekujesz się maluchem, to możesz przeżyć (w pracy) bez samochodu, chociaż ja mam kilkumiesięczne dziecko i codziennie z nim jeżdżę gdzieś, no ale powiedzmy, ze na upartego, mogę z nim codziennie spacerować po okolicy. Albo tak jak jedna znajoma operka- nie wychodzić z domu (sic!). Natomiast, jak niejednokrotnie już zostało tu powiedziane, życie w stanach bez samochodu jest bardzo trudne! Ale znowu, mam 3 koleżanki operki, które nie używają samochodu i żyją- jedna mieszka w Jersey City, druga na Manhattanie, trzecia na Brooklinie, zatem jakaś tam szansa jest na znalezienie rodziny bez prawa.[/quote]

no może i ma to sens w takim razie

Tośka > 22-03-2012, 19:23

hmmm mało prawdopodobne.. ale czasem sie tak zdaza .. ze rodzinka wcale nie wymaga operki z prawem jazdy bo np. jest bardzo blisko do szkoly itp.. ja rozumiem ze to sie zadko zdarza ale jednak tak jest.. pozatym znam dziewczyne ktora wyjechala do usa jako operka i nie miala wcale prawa jazdy ... po przyjezdzie dostala ssc a potem zrobila prawko.. wiec to tez nie jest tak do konca... z tym ze dziewczyny bez prawka maja okrojone mozliwosci co do rodziny...
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia