-
-
Re: TANIA SILA ROBOCZA!?
Owieczek > 16-08-2011, 18:20
Hehe przecztalam to i jak bym czytala o sobie. prawda jest ze jestem taka sila robacza tu juz 20 misiecy nie wiem jak to wytrzymuje-czasami lepiej czasami gorzej. Dalam sie wykorzystac troche na poczatku, poniewaz dzici sa w wieku 8 i 14 nie mam duzo obowaizkow z nimi wiec czulam sie winna ze placi mi za nic, wiec a to posprzatalam a to poprasowalam itp itd no i tak do dzis. Rodzinka jest bardzo fajna samotna mama i 2 chlopaki maly jak ma humor to jest cudowny starszy zero problemow po za draznieniem malego oczywiscieczasto zabieraja mnie jak gdzies jada i wogole zazwyczaj jest fajnie. Poniewaz mam chlopaka zagryzam zeby i zyje z dnia na dzien , Jednak najbardziej wkurza mnie to ze nikt nie docenia i nie szanuje tego co robie. Zmienic rodzinke hmmm latwo powiedziec szybko zaprzyjaznilam sie z polskimi sasiadami i wiedzialam ze poprzednie dziewczyny byly tu ponad poltora i dwa lata wiec myslalam ze przesadzam heh no i tak zlecialo.... -
Flower.Power.Diva > 18-08-2011, 13:48
No wlasnie dziewczyny, jak wy uwazacie? Nie sadzicie, ze czasem Au Pairki tez przesadzaja w druga stone i oczekuja od rodzin nie wiadomo czego, zapominajac, ze te rodziny przyjely nas przede wszystkim ze wzgledu na siebie, a nie, ze tacy szlachetni i mili sa, i chca zasponsorowac komus roczne wakacje w ich kraju. :?: -
Insula > 18-08-2011, 17:09
W Europie zwłaszcza w Hiszpanii i Niemczech wydaje mi się, że naprawdę jesteśmy tania siła roboczą, niektóre dziewczyny wspominały o 250E miesięcznie, wydaje mi się, że jeśli chodzi o US jest troszkę lepiej, czasem nie zdajemy sobie sprawy, że rodzina płaci np. 7000$ dla AuPairCare, sponsoruje nasze zakwaterowanie, którego koszt w moim mieście byłby około 600$/miesięcznie + 400S(wyżywienie/telefon/paliwo/woda itp.) +200$/tyg. więc w gruncie rzeczy, po przeliczeniu tego na tydzień wychodzi około 550$ (12$/godzina jeśli pracujemy 45h)
wiem, że to nie są kokosy, ale od naszego narzekania na pewno nie wzrosną płacę, w US AuPair nie może wiele zrobić, dodatkowe babbysittingi jedynie mogą wspomóc, dużym plusem w mojej opinii jest fakt, że płaca uregulowana jest "z góry" więc, żadna rodzina nie może sobie pogrywać, najgorsze jest to, ze niektóre dziewczyny nie doceniają własnej pracy w niektórych krajach Europejskich zaniżając płacę wszystkim. -
Yoanna > 18-08-2011, 19:38
w hiszpanii stawki sa nizsze niz w innych krajach bo tam ogolnie ludzie mniej zarabiaja to i normalne, ze nie moga placic operce niewiadomo ile.. ale w niemczech to juz inna historia.. -
Ash > 18-08-2011, 19:41
tylko z drugiej strony nikt biedny au pair nie bierzeich 10euro nie zbawi au pair na pewno -
Yoanna > 18-08-2011, 19:43
hmm moja host rodzina nie jest bogata, zyja skromnie. single father wiec jedna pensja, kredyt na dom dalej splaca, alimenty na jedno dziecko placic musi.. a jednak przez lata mial operki bo potrzebowal. -
Ash > 22-08-2011, 22:44
w sumie nie wiedziałam gdzie to napisać, ale hostka mnie dziś wkurzyła ;/
Ogólnie ja byłam u nich oper w 2007przez 18mc, potem wróciłam do Polski, potem byłam u nich summer au pair, a ze w polsce nie pracowalam to jak np. mieli duzo wypadow w jakims miesiac kupowali mi bilet i przylatywalam. Czasem na mc, czasem na 2 tygodnie roznie to bywalo. Nigdy nie zostawalam bo nie chcialam, zbrzydlo mi bycie au pair ;p No ale ze teraz szukam pracy itp no to jestem u nich. Wiec ogolnie znamy się jak łyse konie.
I akcja z dzis. Obudzila sie w mega zlym humorze. Rano tylko ogarnelam zabawki z poprzedniego dnia, i w living roomie, w poniedzialki zawsze poduszki z sof przekladmy na drugą stronę, a na drugiej stronie przy jednej sofie byly slady po czekoladzie! Więc idę do hostki i jej to mówię na co ona: skąd to się wzieło? mówię słuchaj przyjechałam tydzien temu, dzis je przekladalam i to znalazlam wiec skad moge wieciec skad to jest?! (przez weekend bylam sama z hostem i dziecmi, pies nasikal w duzym pokoju co bylo pod nasza nieobecnosc, nie wiemy czemu, bo psa wypuscilismy, i drzwi od jednej szafki sie zepsuly, i tez nie wiem jakim cudem bo jak jeszcze wkladalam garnki byly cale! anyway) zaczela sapac, ze weekend jej nie bylo a wszystko rozwalone itp. Mysle sobie spadaj. Na co ona ze co tydzien zmienia te podszuki i byly czyste wiec to MUSIALO stac sie w ten weekend. Nie wspomne o tym, ze to byloby niemozliwe bo z bo z hostem i dzieciakami od rana codziennie gdzies bylismy, kino, obiad, kręgle itp, wracvalismy i szlismy spać!!!! Oczywiście zjechała małą, i mówi, że liczy do 3 i ma się przyznać a jak to nie spędzi cały dzien w pokoju. WIęc młoda się przyznała. Myślę sobie ok, może jakimś cudem to zrobiła.... ale kilka godzin później mówię do hosta że jestem pewna, że młoda tego nie zrobiła, na co host że on to zrobił już ponad miesiąc temu, i powiedział to hostce ale ona odpowiedziała tylko, że on broni córki.
I w sumie mam gdzieś, że wszystko poszło na małą itp. ale widzicie jak to mi się chwali, że ona ciągle te poduszki zmienia itp, a wielki foch jak ja czasem zapomnę... a jak się okazuje, brudna poduszka leżała odwrócona ponad miesiąc. -
Pauline > 24-08-2011, 15:24
Dodam od siebie jeszcze, może wiecie, może nie, że rodzinom z mniej popularnych krajów (jak na przykład moje Włochy) albo nie mieszkających w wielkich miastach typu Londyn, Paryż czy Rzym oraz tym z dziećmi poniżej 3 lat bardzo ciężko znaleźć kandydatkę. To my jesteśmy na uprzywilejowanej pozycji, mogąc zawsze zdecydować się na jedną z dziesiątek ofert z Anglii.
Moja hostka opowiedziała mi o swoich własnych wyczerpujących poszukiwaniach, wysłaniu kilku setek e-maili. Kilka dziewczyn przede mną zgodziło się, by podczas rozmowy tel. czy na skype odwołać decyzję (podobno jedna zaszła w ciążę, innej zabronili rodzice).
Uważam, że bardzo ważne jest tło kulturalne, wartości, którym hołduje dana rodzina. I jestem przekonana, że ludzie z wielkich miast różnią się pod tym względem z tych mniejszych. Ale my same celowo ich nie wybieramy, unikamy. Ale czy warto?
Mając na samym starcie przewagę, możecie negocjować lepsze warunki i poznać życzliwych ludzi, może przyjaciół na całe życie.
Sama miałam wątpliwości (mieszkam 100 km na północ od Rzymu), ale nie żałuję w ani jednym procencie -
sylwiaQ > 31-08-2011, 0:32
... -
hellomaurice > 31-08-2011, 0:39
3 dzieci, w tym jedno malutkie? Prace domowe, gotowanie i wieczorny babysitting? Ja bym stawiała na 100 funtów tygodniowo.