-
-
Re: Maturalne au-pair - 2011
martak > 30-10-2010, 21:55
Oho, to ja tu chyba jestem ewenementem
Zdaję (na pewno) polski rozszerzony, angielski rozszerzony i matmę podstawę.
Biologię i Chemię w planach mam rozszerzone, ale nie wiem, czy nie zmienię biologii na podstawę, ale mam czas do lutego, zobaczę czy do wtedy cała botanika mi wejdzieLiczę że tak
szuszuvp - francuski i ja chciałam zdawać, ale będąc jeszcze w 1 klasie, kiedy nie wiedziałam jaka zaawansowana gramatyka mnie czeka w 2 i 3 i niestety, ale potrafię tylko używać poprawnie czasu present no i troche passe composive ;P
Ojj, ważne że jak byłam we Francji to mnie rozumieli
A tak jeszcze ogółem mówiąc, to szłam do 1 klasy z myślą, że będę zdawać rozszerzoną historię i WOS, a tu proszę, jak wszystko się może zmienićWszyscy mówią że co do mojej edukacji to idealnie pasuje określenie "kobieta zmienną jest" -
vaszka > 30-10-2010, 22:43
Żeby tylko- ja plany życiowe zmieniam mniej więcej raz na tydzień, no i właśnie dlatego myślę czyby nie przerwać na rok edukacji, żeby przemyśleć i poukładać to wszystko.
U mnie po kolei:
- polski podstawa i rozszerzenie (tu jeszcze myślę, bo przygotowuję się sama i nie wiem, czy się wyrobię)
- matma podstawa, rozszerzenie i dwujęzycznie
- francuski (szuszuvp i martak uważajcie) dwujęzyczny
- chemia rozszerzona
- angielski chciałabym chociaż podstawowy.
Najgorsze jest to, że ostatni egzamin (matma po francusku) mam 24 maja, więc będę uwięziona na cały miesiąc, a wiadomo stres itp, wolałabym mieć to już za sobą... Olałabym to, ale wymogi ministerialne, o których nikt, gdy przychodziłam do tej szkoły, nie informował, są takie, a nie inne -
szuszuvp > 30-10-2010, 23:05
martak mój francuski jest na poziomie bardzo niskim ale będzie to przedmiot dodatkowy więc w razie czego nic się nie stanie jak obleję :D najwyżej poprawie hehe ;P ale wierzę że się uda i dam radę :) w sumie to nauczycielka mnie namawiała żebym zdawała no i stwierdziłam a co tam niech będzie.
vaszka wow jestem pod wrażeniem! a w ogóle dziewczyny na co chcecie później iść? macie wybrane konkretne kierunki i uczelnie? -
Joan > 30-10-2010, 23:23
ja bym chciała się dostać na ASP na konserwację zabytków albo intermedia, a jak się nie dostanę to będę próbować na edytorstwo i zarządzanie informacją, ale to oczywiście wszystko po powrocie ze Stanów -
martak > 30-10-2010, 23:37
wow, vaszka, jestem pod wrażeniem! Chodzisz do klasy która przygotowuje do tych matur dwujęzycznych?
Ja bym chciała po powrocie studiować weterynarię lub biotechnologię... Ale to jeszcze się zobaczy, szczerze nie bardzo uśmiecha mi się studiowanie, chyba powinnam była się urodzić o wiele wcześniej, bo w rodzinie czuję presję zdobycia "wyższego wykształcenia", jakby to cokolwiek więcej mówiło o człowieku... a ja bym najchętniej zaszyła się w domowym zaciszu z dzieciaczkami, gotując obiadki, czekając na mężusia i rozwijać swoje pasje (pływanie, czytanie książek, gotowanie i pieczenie). Co ja poradzę na to, że takie starodawne myślenie mam ;P
Więc jeszcze wszystko się okaże, do samej matury jeszcze tyle czasu, a potem rok za granicą... mam nadzieję, że właśnie ten czas pomoże mi podjąć właściwą decyzję -
szuszuvp > 31-10-2010, 13:11
Mi też na studia się nie spieszy (a to może wydawać się dla wielu osób - znajomych i rodziny dosyć dziwne bo zawsze nauka była dla mnie ważna)...zawsze miałam konkretny plan ale teraz sama nie wiem czego chcę, ale się nie przejmuję. Martak tak jak Ty mam nadzieję, że rok w Stanach pomoże mi w podjęciu decyzji.
A jeśli chodzi o studia to turystyka i rekreacja na AWFie w Poznaniu :) Ale ciągle gdzieś tam marzę o studiach za granicą (najlepiej w Anglii). -
vaszka > 02-11-2010, 0:18
Oj nie słodźcie mi już :oops: (mogę w razie czego udzielić korków na privie)
Ja niby wybieram się na chemię na PWr, choć tak naprawdę kręci mnie medioznawstwo - niestety perspektywa bycia bezrobotnym z tytułem magistra nie bardzo mi się uśmiecha, więc pozostaje mi wybrać je jako 2 kierunek, czysto hobbistycznie. Zresztą, pomysły ciągle mi się zmieniają, zwłaszcza gdy przechodzę kolejne załamania nerwowe nad zadaniem z elektrolizyCoraz bardziej odczuwam potrzebę odpoczynku, a boję się, że jak zacznę studia i mi się nie spodoba, to będę tkwiła przez 5 lat na znienawidzonym kierunku, bo głupio będzie przerwać i zmarnować poświęcony temu czas... -
Nathalie > 02-11-2010, 10:31
Hejnazywam sie Natalia i jesten tak jak wy pomaturalna au pair. Na maturze zdaje WoS, historie sztuki i angielski na rozszezeniu. Co potem? Art and culture lub european law school in Maastricht a jak sie nie uda, to historia sztuki lub pedagogika w Gdańsku lub Wrocławiu. Na wakacje chcialabym pojechac do Holandii, Belgii lub Szwajcarii -
nicola_1992 > 03-11-2010, 15:45
Heyka wszystkim...
właśnie wróciłam z próbnej matury z matmy, uff. Nie było tak źle.
Co do tematu forum to czy ktoś zamierza wyjechać do bawarii w Niemczech ? ;P
macie zamiar pojechać zaraz po maturze, czy jeszcze się wyszaleć w wakacje i dopiero wyjechać we wrześniu? ja chyba wybiorę tę 2 opcję =* -
szuszuvp > 03-11-2010, 16:26
ja chciałabym wyjechać tak lipcu żeby trochę jeszcze w wakacje w Polsce posiedzieć :) ale zobaczymy :)