• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Nie chce juz byc operka !!!!!

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Administracja

• Kosz

• Nie chce juz byc operka !!!!!

• Nie chce juz byc operka !!!!!
  • Re: Nie chce juz byc operka !!!!!

angiee2501 > 27-10-2009, 17:44

hej. ja jestem w anglii 2 tygodnie sokladnie dzisiaj... generalnie rodzine mam naprawde fajnaaaaa, sa troskliwi, zapraszaja mnie jak gdzies jada czy cos... mieszkam blisko Birmingham bliziutko ale co z tego skoro sie sama tam nie puszcze... jesli chodzi o nauke jezyka to tez mam jakies ALE... bo oni z pochodzenia nie sa brytyjczykami i mowia tez po innym jezyku wiec jakos nie moge sie obyc.... planowo jestem tu na rok, co wyjdzie nie wiem...

Yoanna > 27-10-2009, 19:19

a niby dlaczego sama nie mozesz do birmingham pojechac?

Caristia > 31-05-2010, 20:18

Hej;-)

Ja nigdy nie zapomnę tego, co mnie spotkało rok temu....

Znalazłam rodzinkę (na aupair-world) z Londynu i kobieta naprawdę sprawiała wrażenie miłej.....miałam płacone 70 pounds per week, i przed moim przyjazdem zagwarantowane wolne weekendy.

Niestety rzeczywistość okazała się drastyczna- pracowałam po 10 godzin dziennie bo mamusi (murzynka, ale mieszka w Anglii od urodzenia, tata-Niemiec) nie chciało się nic robić, tylko cały czas mnie upominała że coś robię źle, a jak jej powiedziałam 'To może w takim razie pokaże mi pani jak to zrobić perfekcyjnie?" to ona na to "No wiesz, ja cie po to zatrudniłam żebyś wszystko szybko przyswoiła bo ja chcę na kurs wrócić"....Szkoda słów.

Był lipiec, upał, a ona nie pozwalała mi nawet wyjść do lokalnego sklepu po wode mineralną.....koszmar.

Najbardziej rozbawiły mnie jej komentarze typu " Ewelina, are you stealing a toilet paper?" "Ewelina, what are you keeping in your bag?" "Ewelina, why do you drink so much mineral water?". Kobieta jakaś nawiedzona.

Postanowiłam że koniec z poniżaniem i pewnego razu na spacerze powiedziałam jej wprost " Do you know how much do au pair normally work in EU, for instance in Germany? They work 5 hours per day and get mor or less 300 euro per month. I am working 10 hours per day and get 70 pounds per week.". Kobieta zaniemówiła, a następnego dnia poprosiła mnie na rozmowę "Ewelina, I was talking to my husband yesterday and we think you are not a right au pair for us". Bogu dzięki rozstałyśmy się.....Po tygodniu miałam już inną rodzinę i oni okazali się cudowni.

Nauczyłam się jednego- nikt mnie nie będzie wykorzystywał.Angielki uważają się za pępki świata i wydaje im się że my Polki to głupie gęsi do taniej pracy!!! W tym roku skorzystałam z brytyjskiej agencji, darmowa dla mnie i zażyczyłam sobie rodziny która płaci min 150 per week. Oczywiście że mi taką znaleźli;-) Dziewczyny szanujcie swoja pracę!!!

honeczka > 20-08-2010, 19:03

No u mnie tez nie wesolo, jestem u drugiej rodziny, najgorsze jest to, ze wiazalam z tym rozne plany, stracilam kupe kasy, bo pierwsza rodzina z biura a teraz nie mam nic, bo nie mam zarobku tutaj. Jestem sprzataczka, ona mnie obmawia na kazdym kroku, juz nie chce mi sie tego sluchac, za miesiac mam lot do siostry do niemiec i juz nie wracam, mam im zamiar powiedziec przed wyjazdem, bo teraz za wczesnie nie chce sobie wrogow robic i tak zreszta juz tak jest.....stwierdzilam ze to nie dla mnie. To był błąd najgorszy mego zycia..... au pair to loteryjka, musi wszystko byc ok, wszystko w jak najlepszym porzadku, jesli nie jest, zaraz gdanie bo ty taka, bo ty taka itp........, nie zazdroszcze zadnej przyszlej au pair. Najgorsze jest to, ze robie wszystko jak nalezy a jej nie pasuje wciaz.Ja tez sie cieszylam jak wyjezdzalam, mialam zamiar zostac 1 rok albo dluzej, ale teraz po 3 miesiacach mam dosc
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Poprzednia