-
-
Re: Madryt
Joana > 13-05-2011, 13:26
Jestem na aupair-world, wysyłam ciagle jakieś wiadomosci. Ale jak juz mam rodzine to ona chce na juz a ja dopiero od czerwca moge...Nie wiem jak sie jeszcze moge zareklamowac na moim profilu? -
Aisling > 13-05-2011, 13:27
W tym okienku co sie wyswietla rodzinom czyli po srodku, napisz o tym, ze masz duze doswiadczenie i swietny angielski (jesli masz). Powrzucaj zachecajace, radosne zdjecia. Sama nie wiem, to ciezka sztuka znalezienia rodziny, niestety. -
z_t > 13-05-2011, 13:28
[quote name="anjaa90"]Cześć dziewczyny
Ja te wakacje spędzę w mieście Colmenar Viejo jakies 30 km od Madrytu tak więc jak najbardziej piszę się na jakieś spotkania, wyjscia do pubu itp bo popołudnia i weekendy mam wolne. Będę od 9 lipca do 2 września a lecę z Lufthansą bo mi bliżej z Berlina niż z Polski ( Szczecin :p ) btw póki co znam tylko kilka słów po hiszpańsku ale moja rodzinka bardzo się z tego cieczy bo mam z nimi mówić po ang :p[/quote]
a jak z twoim angielskim bo ja się waham nie wiem czy sobie dam radenie mowie tak świetnie, ale i nie najgorzej -
Joana > 14-05-2011, 11:34
Aisling, dziekiJa mam wszystkie informacje zawarte w jednym okienku -
juanita_90 > 14-05-2011, 12:41
Hiszpanie nie mówią ani dobrze ani nienajgorzej więc nie ma się co przejmować angielskim bo zawsze mówi się od nich lepiej
Dziewczyny napiszcie swoje dokładnie lokalizacje Madryckie lub miejscowości i napisze Wam co i jak , jak z dojazdami itd. W końcu jestem tutaj prawie 2lata więc znam już bardzo dobrze to życie tutajA wcześniej były wakacje więc mam bogatą znajomość tego cudwonego miejsca
Jeżeli przyjeżdżacie w czerwcu to super bo zaczynają się FIESTY W MIASTECZKACH darmowe koncerty hiszpańskich gwiazd itdwięc będzie super super super No i musicie iść n corride do Madrytu, najtańszy bilet 2,5 euro. Siędzi się w słońcu ale weźmiecie wachlarz (bez którego nie przetrwacie wakacji w mieście) kapelusz i jazda! Fiesty są super , ale treba uważać na tych podrywaczy bo im chodzi tylko o jedno no ale jak obczają ,że nie gadacie po hiszpańsku to mogą się odczepić bo ich angielski to zero tak jak wspominałam. Trzeba uważać na nich bo już po dwóch tańcach mogą wam zaproponować sex bez zobowiązań a oni na turystki czy tam na laski z innych krajów są bardzo chętni i napaleni. Ale jest w czym przebirać dziewczyny. Oni są naprawdę przystojni ślinka cieknie -
rosario > 14-05-2011, 14:56
Paracuellos de Jarama, juanita90 wiesz coś o tym miejscu może? -
anjaa90 > 16-05-2011, 0:24
[quote name="z_t"]
[quote name="anjaa90"]Cześć dziewczyny
Ja te wakacje spędzę w mieście Colmenar Viejo jakies 30 km od Madrytu tak więc jak najbardziej piszę się na jakieś spotkania, wyjscia do pubu itp bo popołudnia i weekendy mam wolne. Będę od 9 lipca do 2 września a lecę z Lufthansą bo mi bliżej z Berlina niż z Polski ( Szczecin :p ) btw póki co znam tylko kilka słów po hiszpańsku ale moja rodzinka bardzo się z tego cieczy bo mam z nimi mówić po ang :p[/quote]
a jak z twoim angielskim bo ja się waham nie wiem czy sobie dam radenie mowie tak świetnie, ale i nie najgorzej [/quote]
Ja akurat studiuję anglistykę i raczej upraszczam swoje wypowiedzi żeby mnie zrozumieli. Może przynajmniej podłapie trochę hiszpańskiego) -
rosario > 16-05-2011, 0:29
podłapiesz na pewnosłyszałam, że łatwo bardzo 'wchodzi', więc pewnie cos w tym jest -
Joana > 16-05-2011, 12:35
Juanita, słyszalaś coś może o miasteczku Valdemorillo? -
juanita_90 > 17-05-2011, 17:03
Valdemorillo ... Czyżby rodzina polsko-hiszpańska?? Dojazd do centrum madrytu bardzo dobry ale tylko z CENTRUM. Jest to małe miasteczko..kurde wioska taka typowa hiszpańska. W centrum jeżeli się mieszka jest ok ale jeżeli mieszka się na osiedlu to jest dupa...przeważnie takie osiedla oddalone są bardzo od centrum miasteczka...Byłam tam... Moja koleżanka też była...ja wytrzymałam tam 1,5roku. Moja koleżanka 1,5 miesiąca... Jest to strefa C1 bilet w jedną stronę kosztuje 3,30 euro więc jest drogi. Bilet do centrum miasteczka lub na inny przystanek autobusowy kosztuje 1 euro. Wiele razy będziesz musiala jechac na inny przystanek jezeli bedziesz mieszkala na osiedlu bo jada tam bardzo zadko autobusy do Madrytu. Cena biletu miesiecznego ulgowe 50euro...jestem w szoku jezelito yta rodzina o ktorej mysle, pisz tutaj sybko
Paracuellos de Jarama miasteczko położone bardzo blisko mojegodzieli je jedynie 10km mieszka tam moja koleżanka, zapewnie lecisz do jakieś stewardesy? hmm?? Jest to miasteczko bardzo blisko lotniska. Dojazd do centrum jest trochę do dupy bo trzeba się przesiadać z autobusu na metro ale ogólnie piękne widoki przeważa nowiutka zabudowa więc zapewne wylądujesz w jakimś fajnym mieszkanu. Miasteczko jest pełne au pair także jeżeli jedziesz do stewardesy zapytaj się czy jej koleżanki nie mają au pair Sama znam 4dziewczyny stamtąd ale wiem ,że jest ich tam mnóstwo w ciągu roku, nie wiem jak to wygląda w okresie wakacyjnym.