• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

czy host rodzice pomagają wam poznać kulturę kraju?

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• czy host rodzice pomagają wam poznać kulturę kraju?

• czy host rodzice pomagają wam poznać kulturę kraju?
  • Re: czy host rodzice pomagają wam poznać kulturę kraju?

kamildzianka > 29-04-2009, 21:23

Taaak, w Ameryce pieniadze leza na ulicy, tylko nikt nie mowi, ze po nie sie trzeba jeszcze schylic, a niektore to jeszcze dobrze wypiac.

Nie, nie Starbucks, ani zadna inna praca, gdzie musze rozmawiac z klientami! No i roznica w stawce za godzine jest zupelnie inna. Wole jednak dzieci, bo chociaz jest smiesznie (zazwyczaj), a i wiem, ze zarobie 13$ za godzine.

dominikan@ > 29-04-2009, 21:29

Kamildzianka czemu nie chcesz rozmawać z klientami dalej nie czujesz się na siłach z językiem?

kamildzianka > 29-04-2009, 21:36

Z powodu rzadkiego uzywania jezyka, mam problemy ze zrozumieniem glownie Murzynow oraz szybkiej i niedbalej mowy... Zdarza mi sie nie zrozumiec pytania babki w sklepie, czy gdziekolwiek... Mozliwe, ze zwyczajnie sie wylaczam i nie slucham - tak mowi Kevin.

Poza tym praca za lada, np. Starbucks, McDonald's, kasjerka, itd - sa bardzo malo platne. Zazwyczaj stoja tam czarni, bo tak pracowal ich ojciec, ich kolega, ich matka, ich dzieci, wiec nie widza dla siebie innych perspektyw. No i nie maja nawet szans na inna prace. Ja mierze wyzej - taka dochodzaca niania robi krocie. Pisalam wam o kolezance, ktora zarabia nieco ponizej 1000$ na tydzien. To jest praca!

agulka > 29-04-2009, 21:42

13 $??? no co Ty, wiecej!!! conajmniej 20 $

Media w Pl tak wykreowaly USA, ze kazdy tak wlasnie mysli...Bedac w USA powiedzialam przyjaciolce, ktora znalam 14 lat, ze to wcale nie tak, ze ja mieszkam sobie w USA i zycie jak na filmie.Przeciez ja pracuje, tak samo jak kazdy, zarabiam marnie itd... Na co ona, ze chcialam jej zwyczajnie odradzic wyjazd do USA, bo mysle , ze tylko ja moge sobie tam poradzic , ze juz mi odbila woda sodowa, bo mieszkam w USA....tak glupio zakonczyla sie nasza przyjazn, bo nie potrafilam jej wytlumaczyc, ze Ameryka nie zawsze jest rozowa. Moze powinnam byla powiedziec, ze tak, jest swietnie, buduje rezydencje w LA, Hollywood wydzwania itd...

dzieki temu wyjazdowi poznalam prawdziwych przyjaciol... i nie zaluje, bo przynajmniej wiem, kto nie byl wart mojej przyjazni...

tak mi sie przypomniala mysl zaslyszana w usa

"people who are too week to follow their own dreams, will always find a way to discourage yours..."

dominikan@ > 29-04-2009, 21:43

Z zliczając razem twój pobyt w USA jako au pair i teraz ile czasu jestes w USA? Ja poprosze o linka dotyczacego tej dziewczyny która zarabia 1000 tyg:0

agulka > 29-04-2009, 21:46

mozna mozna, kolezanka w 2006 jako dochodzaca niania ( praca legalna, bo miala zielona karte ) zarabiala 700 $ na tydzien.

kamildzianka > 29-04-2009, 21:56

Tutaj jest stronka z kalkulatorem, ile powinnyscie zarabiac, biorac pod uwage ilosc dzieci, miejsce zamieszkania i lata doswiadczenia.

http://www.care.com/visitor/childCarePa ... &x=57&y=13

Ja powinnam, wg tego, zarabiac 13$ na godzine i to taka zadowalajaca placa. Kolezanka w NYC ma 15$ na godzine, ale pewnie ona ma mlodsze dziecko (ona lubi maluchy, a to jest drozej). Ludzie na stronkach oferuja mniej wiecej ok. 10$ i to nawet za male dzieci. Potem dziwia sie, ze ich oferta jest bez odzewu.

Jesli bedziecie chcialy dorobic sobie na boku, to sprawdzcie kalkulator, zeby was zadna pinda nie oszukala, jak zrobila moja tajska kolezanke: powiedziala jej, ze za opieke nad jej nowonarodzonym dzieckiem nie zaplaci wiecej, niz 4$ na godzine. Stwierdzila, ze takie sa tam stawki i ze wiecej dac nie moze. A ze kolezance potrzebne byly pieniadze, to sie zgodzila.

Pozniej opowiadala, jak ja rece bola od noszenia tego dzieciaka, ktory caly czas plakal... Dajcie spokoj, za taka smieszna stawke! Baba pomyslala, ze jak Azjatka, ze jak operka, to mozna ja wykorzystac, miec darmowa praktycznie opieke, a ona w tym czasie pojdzie sie relaksowac, kurr!

No i stawka tez zalezy, czy jest sprzatanie i gotowanie wliczone. Slowem - nie dac z siebie zrobic idiotke. Ludzie czesto wykorzystuja nielegalnych i im nie placa, bo wiedza, ze nielegalny nie pojdzie na policje sie poskarzyc. Wy jestescie legalnie, ale macie w kontrakcie napisane, ze nie mozecie brac innej pracy, niz u swojego pracodawcy. Dlatego tutaj trzeba uwazac.

W sumie za dwa dni bedzie pol roku, od kiedy tutaj zbijam baki, czekajac na pozwolenie na prace. :/ A lacznie to 2,5 roku.

dominikan@ > 29-04-2009, 22:13

Kamildzianka a jak poznałas swojeg faceta? Bo ja jak byłam w Uk to strasznie się wsytdziłam rozmawiac z rówieśnikami anglikami po angielsku bo uważałam że napewno powiem coś niepoprawnie a nawet jak powiem poprawnie to wstydziałm się swojego idiotycznego akcentu. I wiem że jak pojade do USA to będzie tak samo

cailet > 29-04-2009, 22:28

dominikan@ ---> żartujesz? mi angole mówili, że mam "cute accent". Co prawda to były angielki, ale co tam

dominikan@ > 29-04-2009, 22:34

Ja przy angolach rozmawiałam tylko z koleżankami polkami
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia