-
-
Re: Zostać.
mgdlena > 05-01-2012, 1:51
odnawiam temat miło by było gdyby ktos kto ma wieksza wiedze na ten temat się wypowiedział
[quote name="sikorkaxx"]Mianowicie - czy znacie kogos, albo same zostalyscie w USA na studia? ja po programie wlasnie planuje taka opcje - jednak nie wiem jak sie do tego zabracCo do kasy - bede miala wystarczajaco na pierwszy rok. Kurde, jaka szkoda ze takie drogie to jest ! Na oku mam tylko community colleges bo kredyty sa tansze i nie wymagaja SAT...wiec...moze ktos sie wypowie? )[/quote]
Maju i jak, udało Ci sie zostac na studiach ? -
angelaa > 05-01-2012, 1:53
na tej stronie jest wszystko fajnie opisane: http://www.naharvard.pl/ -
mgdlena > 05-01-2012, 1:55
okdziekuje Ci bardzo za kazdym razem mnie ratujesz ^^ -
angelaa > 05-01-2012, 1:58
spoko spoko ;d mam okazję, to pomagam ;d
studiowanie w USA jest bardzo drogie, ale okazuje się, że można dostać bardzo duże dofinansowania, a nawet kieszonkowe, jeśli dochód rodziców jest niższy niż ten podany przez uczelnię
jak przeczytałam wszystkie informacje zamieszczone na tej stronie, to aż zachciało mi się na studia iść! -
mgdlena > 05-01-2012, 2:14
zawsze warto próbowacja bym bardzo bardzo bardzooo chciała studiowac w stanach
na jakim poziomie jest twój angielski? -
marvellous > 09-01-2012, 0:05
wydaje mi sie ze studia w stanach to rzucanie sie z motyka na slonce, szanse zeby sie tam utrzymac i dostac sa male moim zdaniem
no i samo to, autorka pisze o community colleges to sa studia stopniem mniejszym od licencjata.. i nie wiem czy warto cofac sie tylko po to zeby studiowac w stanach -
Insula > 09-01-2012, 17:30
można iść do wojska, ale wtedy automatycznie traci się polskie obywatelstwo z tego co mi wiadomo?
a no i jeszcze jedna opcja w tym roku była mam na myśli loterie wizową, której wyniki będą na początku maja
nurtuje mnie dlaczego tak wszyscy chcą tu zostać? w mojej opinii opłacalne jest to dla osób, które są już po studiach bo zaraz potem mogą dostać dobrze płatną pracę, lecz jeśli jesteś przed studiami to nie widzę sensu pracować i wyrzucać ogromną kasę na średniego poziomu uczelnie, poziom naszej edukacji niczym nie odbiega od tej w USA, nie porównuję tu do Harvardu. Jest spora ilość kierunków prowadzonych w jęz. angielskim w Polsce czy też w Europie, które dają dobre wykształcenie. -
Insula > 11-01-2012, 6:11
[quote name="marvellous"]wydaje mi sie ze studia w stanach to rzucanie sie z motyka na slonce, szanse zeby sie tam utrzymac i dostac sa male moim zdaniem
no i samo to, autorka pisze o community colleges to sa studia stopniem mniejszym od licencjata.. i nie wiem czy warto cofac sie tylko po to zeby studiowac w stanach[/quote]
Pięknie powiedziane, jak już zostać to nie na uczelni, o której wiedzą tylko mieszkańcy w promieniu 10mil. -
Kitens > 11-01-2012, 21:35
[quote name="Insula"]można iść do wojska, ale wtedy automatycznie traci się polskie obywatelstwo z tego co mi wiadomo?
[/quote]
nie prawda, ja jestem w wojsku i posiadam dwa obywatelstwa -
sikorkaxx > 12-01-2012, 5:56
[quote name="marvellous"]wydaje mi sie ze studia w stanach to rzucanie sie z motyka na slonce, szanse zeby sie tam utrzymac i dostac sa male moim zdaniem
no i samo to, autorka pisze o community colleges to sa studia stopniem mniejszym od licencjata.. i nie wiem czy warto cofac sie tylko po to zeby studiowac w stanach[/quote]
hmmm radzilabym zapoznac sie troche wiecej w temacieosobiscie znam dwie siostry w Connectitut ktore dziwnym trafem same sie utrzymuja i studiuja w USA...( prawie ze zadna pomoc pieniezna od rodzicow...money statement wystawili im ich byli hosci..) a i pracuja jako living in nannies..juz drugi rok
yhym, i jak kaZdemu sie podoba, jedni studiuja w USA a inni w PL, i nie myslcie ze tutaj studia sa taakieee proste bo niby to Ameryka!...trzeba sie uczyc tak jak wszedzie,! Dziwnym trafem musze powiedziec ze studia w jezyku angielskim to sztukaalez jakie korzysci z tego mozna wyjac..