-
-
Re: Ubezpieczenie EKUZ i nie tylko
angelaa > 24-04-2012, 20:00
[quote name="dina39"]Hej, ja wyjeżdżam do Szwajcarii po maturze na rok, w związku z tym potrzebuję karty EKUZ. Mógłby mi ktoś z Was napisać które formularze trzeba wysłać do NFZ (bo zostaje mi tylko droga pocztowa, osobiście mam za daleko), jak się z nimi kontaktowałam ale mi nie pomogli. Co wpisać w rubryce "4.2 Wnioskowany okres na jaki ma być wydana karta od ... do ..."? -> Ile można wpisać maksymalnie jeśli to jest "wyjazd turystyczny"?
Euro 26 nie jest uznawane.[/quote]
Wpisz rok, albo tyle ile tam będziesz.
W formularzu masz napisane jakie inne papiery potrzebujesz. Szkoda, że nie możesz jechać bezpośrednio do NFZ, bo tą kartę się dostaje od ręki -
vaszka > 25-04-2012, 9:09
Wpisac mozesz ile chcesz, ale i tak dostaniesz tylko do konca waznosci legitymacji szkolnej tj. 30 wrzesnia. A i to jest duze ulatwienie, bo po zakonczeniu nauki (w Twoim wypadku 30.04) zachowujesz prawo do ubezpieczenia tylko przez 4 miesiace. Po tym czasie nie dostaniesz EKUZ, bo nie bedziesz ubezpieczona. -
Agata3443 > 04-05-2012, 20:56
Ktoś pisał tutaj pisał (chyba dość dawno), że karta euro26 nie jest w UK znana i że nie dostał zniżki. Czy teraz coś się zmieniło? Jak jest z kartą ISIC?
Euro26 i ISIC są w identycznych cenach i zastanawiam się która kartę ubezpieczeniowo zniżkową wybrać. Która jest bardziej znana w UK? -
agi1992 > 04-05-2012, 21:27
Karta Euro 26 jest ważna tam -
Agata3443 > 05-05-2012, 13:27
A jak wygląda sprawa w UK z usługami dentystycznymi, gdyby coś się stało? -
agi1992 > 06-05-2012, 14:00
a to już niestety nie wiem -
Koralina > 08-05-2012, 17:28
dziewczyny, powiedzcie mi, jak to jest z tym ubezpieczeniem... jestem po liceum, studiów na razie nie podejmuję, więc status studenta odpada, we wrześniu ważność mojej legitymacji wygasa, nie będę też podlegać pod ubezpieczenie rodziców. ubezpieczacie się jakoś, gdy wyjeżdżacie do UK? czy samo posiadanie karty EHIC czy GO 25 zapewni mi jako takie ubezpieczenie, czy muszę płacić składki? -
angelaa > 08-05-2012, 23:59
nie słyszałam o ehic ani go 25, ale słyszałam o ISIC i EURO 26i wydaje mi się, że są to najbardziej respektowane ubezpieczenia w Europie (i na świecie chyba też ) mając jedna albo drugą nie musisz placić żadnych składek (oprócz oplaty raz na rok, ok 70 zł - ale to trzeba sprawdzić), dużo ludzi korzysta z tych ubezpieczeń. z tego co wiem, to w UK trzeba iść do jakiegoś urzędu, zarejestrować sie i ubezpieczenie dostaje się od ręki (niech ktoś mnie poprawi jesli mam zle przeświadczenie)
EDIT: po przeanalizowaniu tematu - EHIC to po prostu Ekuz tyle, ze angielska nazwaubezpieczenie skończy sie z ostatnim września. a na stronie o go25 piszą o karcie ISIC, więc właśnie przestałam ogarniać o co w tym chodzi -
Agata3443 > 09-05-2012, 17:34
[quote name="Koralina"]dziewczyny, powiedzcie mi, jak to jest z tym ubezpieczeniem... jestem po liceum, studiów na razie nie podejmuję, więc status studenta odpada, we wrześniu ważność mojej legitymacji wygasa, nie będę też podlegać pod ubezpieczenie rodziców. ubezpieczacie się jakoś, gdy wyjeżdżacie do UK? czy samo posiadanie karty EHIC czy GO 25 zapewni mi jako takie ubezpieczenie, czy muszę płacić składki?[/quote]
Ja również w tym roku kończę liceum i wyjeżdżam. Ubezpieczenie z NFZ (karta EKUZ), jeśli nie pójdziemy na studia to jest tylko (jak się nie mylę) 2 miesiące (po otrzymaniu wyników matur, po przedstawieniu ich w NFZ możesz przedłużyć o jeszcze jeden miesiąc). Z tego co również wiem, mogą rodzice płacić za taką osobę dodatkowe składki do NFZ. Jednakże to jest raczej nieopłacalne.
Tak jak napisała Angela, wystarczy karta Euro26 lub ISIC.
[quote name="angelaa"] z tego co wiem, to w UK trzeba iść do jakiegoś urzędu, zarejestrować sie i ubezpieczenie dostaje się od ręki[/quote]
Pierwszy raz słyszę o tym. Jak to się załatwia? Muszę mieć tam meldunek u rodziny goszczącej? -
Koralina > 09-05-2012, 22:30
czyli najlepiej wyrobić EURO26, nie opłaca się nawet męczyć z EKUZem na tę parę miesięcy?
wydaje mi się, że gdy faktycznie rozpatrujemy stałe zamieszkanie w UK i załatwiamy sobie NIN, wtedy dostajemy ubezpieczenie, które polega na tej samej zasadzie, co w Polsce - comiesięczne składki... ale w tym przypadku trzeba pracować, by stać nas było na składki, a au-pair to nie praca, tylko "wymiana międzykulturowa"
(chociaż mogę się mylić)