• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Czy każda dziewczyna ma szansę na hostrodzinę?

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• Masz pytanie? Napisz je tutaj!

• Czy każda dziewczyna ma szansę na hostrodzinę?

• Czy każda dziewczyna ma szansę na hostrodzinę?
  • Re: Czy każda dziewczyna ma szansę na hostrodzinę?

prettyvisitors > 10-04-2013, 0:22

Szukaj cały czas rodzinki, nie ważne, że z jakąś rozmawiasz, przecież jeszcze nic nie zostało postanowione. Ta host family też na pewno nie rozmawia tylko z Tobą, więc Ty też nie powinnaś mieć skrupułów, tym bardziej, że nikt nikomu nic nie obiecywał.

Foxy Lady > 10-04-2013, 19:53

Rozmowa na Skype daje naprawdę dużo. Ja o mały włos bym się wpakowała w rodzinę z 4 dzieci, które nie znają angielskiego (w Finlandii). Na APW mieli podane 2 dzieci, które umieją angielski. Rozmawiałam z nimi na Skype: nie dość, że sami rodzice dukali po angielsku baaaaardzo słabo, to dwie starsze dziewczynki powiedziały tylko "Hi!" a resztę nadawały po fińsku xD Pytam się, czemu na APW dwójka a ja widzę w kamerce, że tam jest czwórka (no przez chwilę myślałam, że mam coś z oczami), a oni tacy zmieszani na to "że te dwie starsze dziewczynki (8 i 10 lat) są już bardzo samodzielne i nimi nie będę musiała się zajmować, tylko tymi młodszymi (bliźniaczki 4 lata)". Taa jasne, już ja znam takie numery.

Moja ciocia była au pairką w Niemczech, Włoszech, Francji i Hiszpanii (tam poznała swojego przyszłego męża i już tam została ), jak dowiedziała się, że ja też chcę, powiedziała mi jedną ciekawą rzecz: na świecie nie brakuje ludzi, którzy będą próbowali cię zrobić w wała, a wiadomo, że najłatwiej jest z młodą i czasami zagubioną au pairką. Wielu ludzi jest przekonanych, że au pair to coś jak służba (oczywiście są normalni ludzie, którzy wiedzą na czym polega au pairowanie), która będzie robić to, co jej każą, za głodową stawkę. Coraz częściej, podczas rozmów z rodzinkami, zauważam to, że oni mają mnie za idiotkę. Ciekawe co jest tego przyczyną: ogólne przekonanie, czy ja sama? A może jakaś wyczulona jestem? Kurczę no, rozmawiam już z 26 rodzinką w ciągu półtora miesiąca i może z dwoma rozmawiało mi się normalnie. Masakra.

evvve01 > 10-04-2013, 20:43

Maskara !!!! ;(

Wydurniłam się na maksa !

Po pierwsze nie dokończyliśmy rozmowy bo mój internet dzisiaj tak słabo działał, że dzwonili do mnie kilka razy pod rząd .

Po drugie... pod koniec tej ,,pół rozmówki '' zapytali się mnie co mogłabym robić z tymi dziećmi a ja na to zaczęłam tak dukać po niemiecku, że sama się sobie dziwiłam. Swoją drogą nie potrafiłam nic wymyślić, bo oni zapytali się o prace ręczne a ja w tym jestem przysłowiowa ,,noga'' ! Wydukałam tylko , że mam dużą kreatywność czy coś takiego i że mogę z tymi dziećmi robić co one będą chciały. Po prostu masakra. Nie udzieliłam im żadnej konkretnej odpowiedzi .

Umówiliśmy się , że jutro zadzwonią jeszcze raz ale ja już jestem załamana....

Ps. Byli naprawdę mili a ja dałam plamę :/

Gosia1423 > 10-04-2013, 20:52

Poczekaj do jutra, może nie było aż tak źle jak uważasz

evvve01 > 10-04-2013, 21:03

LadyFox - przeczytałam twoją wypowiedz i bardzo się zdziwiliłam....że rozmawiałaś aż z tyloma rodzinami i jeszcze na żadną się nie zdecydowałaś ...

To była moja pierwsza rozmowa i byłam przekonana, że mnie wezmą :/...

Rozmawiam jeszcze z dwiema innymi na razie listownie. Jak myślicie , umawiać się z nimi na rozmowę przez Skyp'a ?

Dominika > 10-04-2013, 21:16

Właśnie. Ja też byłam przerażona, jak gadałam z hostem, słówka mi się myliły język plątał ewidentnie było widać ze byłam zestresowana zupełnie inaczej jednak bylo jak gadałam wcześniej z hostką. Sądziłam, że już nie napiszą, a jednak napisali i już w sumie od prawie miesiąca wiem, że jadę do Madrytu, hości świetni tylko, że godziłam się na 3 dzieciaków a tu mi host mom oznajmia, że spodziewa się kolejnego dziecka, które urodzi się za chyba 7 miesięcy. Ja jak to przeczytałam byłam taka przerażona, ale oni są tacy kochani, że nie mogłabym nie pojechać!

Foxy Lady > 11-04-2013, 16:54

evvve01 - Nawet jeśli rozmawiasz z kilkoma rodzinami i nic nie wyjdzie - nie martw się. Po prostu znalezienie hostrodziny za pierwszym czy nawet za drugim razem zdarza się rzadko. A co do mnie - wiesz, to nie do końca tak, że to ja odmawiałam. Wiele rodzinek znikało po paru listach lub informowało mnie, że znalazło inną au pair, kilka faktycznie odrzuciłam sama, a z kilkoma jeszcze rozmawiam. Jest dużo czasu - chciałabym wyjechać w wakacje lub tuż po. Wysyłam dziesiątki aplikacji i na wszystkie wysłane do mnie odpowiadam - po prostu chcę mieć z czego wybierać. Z tego co widziałam, na APW jest ok. 10 tys. rodzinek i ponad 40 tys. au pairek, toteż wychodzę z założenia, że nawet jeśli będę rozmawiać z kilkoma rodzinkami i ostatecznie wybiorę jedną, a pozostałe odrzucę, to te pozostałe bez problemu znajdą nową au pairkę. Serio, nie ma się co nastawiać od razu, a nawet pokusiłabym się o radę, że trzeba mieć cierpliwość i nie decydować się na pierwszą rodzinkę jaka nam się trafi. Sama byłam przekonana, że z pierwszą rodzinką, z którą rozmawiałam, wyjdzie coś więcej, ale niestety czas zweryfikował nasze nadzieje. A nie sądzę, że jakaś wybredna jestem. Niektórzy mają po prostu szczęście i szybko znajdują swoją hostrodzinkę, a niektórzy szukają nawet i pół roku.

Co do rozmowy na Skype - ja zawsze mam kartkę, dyskretnie położoną obok, na której mam wypunktowane kwestie, które chcę poruszyć - bo pamiętam pierwszą moją rozmowę i wypadła strasznie! Zacięłam się i zaczęłam klepać coś bez sensu, jakieś pojedyncze słówka bez ładu i składu, ponadto jeszcze niezrozumiale. Na tej kartce mam wypisane rzeczy, które mnie interesują - nie poruszam tych, które omówiłam w mailu, bo mogliby np. pomyśleć, że jakaś nierozgarnięta jestem i trzeba mi po 10 razy powtarzać to samo, żebym zakumała. Najważniejsze to się nie stresować - poczuj się pewnie, znasz siebie i wiesz, że dasz radę. Nie uważam, że jestem jakimś specjalistą od rozmów z rodzinami, ale po prostu jest parę rzeczy, które udało mi się zauważyć i które pozwalają wypaść lepiej. Zawsze do rozmowy sprzątam pokój (chociaż ja i tak mam często posprzątane) i siadam przy jasnym miejscu w pokoju (nigdy w jakimś ciemnym kącie!). Do tego trzeba być schludnie ale luźno ubranym (odradzam czarny kolor - sama lubię czarne ubrania, ale wiem, że źle się kojarzy w ludzkiej psychice) i nie mieć zbyt mocnego makijażu. Odpowiadamy pełnymi zdaniami i oczywiście nie kłamiemy! I dużo się uśmiechamy. Jeśli dzieci są obecne przy rozmowie, to staramy się również z nimi nawiązać kontakt.

Poza tym zauważyłam jedną tendencję - dość często rodzinki mają siebie za wielkich państwo, którzy sami nie będą aplikacji wysyłać, tylko czekają aż ktoś się do nich odezwie. A oni łaskawie albo odpowiedzą albo nie, lub też odrzucą - jeśli w ogóle raczą przeczytać. Toteż nie ma się co zrażać po kilku niewypałach

Arvis > 11-04-2013, 19:46

Teraz ja mogę być w roli pocieszającej osoby, po wysłaniu 25 aplikacji, kilka rodzin wyraziło jakieś zainteresowanie, wysyłałam średnio po 7 dziennie, do rodzin które mi się podobały bardzo i do tych które mniej. Jestem w trakcie umawiania się na rozmowę na skype z jedną hostką, chociaż nie wiem co z tego wyjdzie, gdyż wiadomości wymieniane na APW są dość zdawkowe z jej strony, ale mój humor i zapatrywania na wyjazd są bardziej optymistyczne

więc moja rada to wysyłać, wysyłać, wysyłać najlepiej do takich, którzy nie mają za dużo aplikacji otrzymanych, a wydają się by fajni.

Ronie nie poddawaj się ! : D trzymam kciuki za Hiszpanię, moja koleżanka ostatnio założyła konto trzeciego dnia napisała do niej super rodzina z Alicante (wsch wybrzeże )

wysyłaj dalej i nie bądź za bardzo wybredna ;p

evvve01 > 11-04-2013, 21:45

Hey

Rozmawiałam dzisiaj drugi raz z tą rodziną. Ogólnie moim zdaniem ludzie -super. Wg mnie mówiłam niegramatycznie i strasznie ( po niemiecku ) , ale wg nich znam najlepiej niemiecki jeśli chodzi o dotychczasowe au-pairki , z którymi rozmawiali.

Właściwie to ja nie musiałam ich o nic pytać , bo oni mieli przygotowaną całą listę pytań do mnie + powiedzieli wszystko o sobie i zakresie obowiązków w bardzo wyczerpujący sposób.

Dodatkowo powiedzieli mi otwarcie, że rozmawiali i będą jeszcze rozmawiać z innymi au-pairkami i za tydzień lub dwa podejmą decyzję i dadzą mi znać.

____________________________________________________________________________________

A tak z innej beczki :

mam ofertę : troje dzieci w wieku 1-4 lat. Zapytałam się o dokładny zakres obowiązków i musiałabym oprócz zajmowania się nimi dwa razy z tygodniu ( bo 3 razy chodzą do przedszkola ) , raz w tygodniu sprzątać sama cały duży dom - podłogi itp itd... + 1-2 razy w tygodniu gotować.

Rodzina z którą poprzednio rozmawiałam ma nawet sprzątaczkę, która przychodzi do nich dwa razy w tygodniu...

Doradzcie coś :/

Foxy Lady > 11-04-2013, 22:09

Hmmm... Moim zdaniem trochę małe te dzieci, a w dodatku trójka, ale ja bym jeszcze zwróciła uwagę na kieszonkowe. Jeśli płacą odpowiednio, to mogłabym się ewentualnie zgodzić.
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia