-
-
Re: czekanie na rodzine
kajtuś > 29-08-2012, 20:09
[quote name="pavlinka_88"]Poza tym, jeżeli już chodzi o ubezpieczenie, to ja np. zapytałam się mojej rodzinki czy mogą mi pokazać wykaz zapłaty za moje ubezpieczeniePokazali, więc wszystko gra [/quote]
yyyyyyy to jak z tym ubezpieczenem? euro26 to dodatkowa? trzeba cos jeszcze miec? -
martyniok > 29-08-2012, 20:48
No tak, niby racja ze zz agencja tez mozna traffic na jakis dziwakow no ale pomoga ci jakby co. A jak to jest z tymi kursami? Kazdy z was na takowe chodzi? -
pavlinka_88 > 29-08-2012, 21:02
Ja jestem w Niemczech i z tego co miałam zawarte w umowie, to rodzina opłaca mi ubezpieczenie (miesięcznie 39 Euro). Natomiast EKUZ czy Karta 26 są dobrowolne i to Ty sam musisz je sobie kupić, jeżeli masz oczywiście ochotę. Czytałam chyba gdzieś na forum, że dziewczyny pokupowały i (na szczęście) nie musiały ich wykorzystywaćTo też zależy od odległości od domu- ja 2 godziny i jestem w Polsce, więc tak bardzo mi nie zależało na dodatkowym ubezpieczeniu. -
pavlinka_88 > 29-08-2012, 21:06
[quote name="martyniok"]No tak, niby racja ze zz agencja tez mozna traffic na jakis dziwakow no ale pomoga ci jakby co. A jak to jest z tymi kursami? Kazdy z was na takowe chodzi?[/quote]
Z agencjami jest różnie :/ Wystarczy poczytać na forum, żeby dowiedzieć się, że agencja nie zawsze z miłą chęcią pomoże. Moje znajome jechały z agencji i w przypadku problemów, bardzo często agencje brały stronę host rodziny, a nie ich :roll: A o jakie kursy pytasz-językowe? -
kajtuś > 29-08-2012, 21:07
[quote name="pavlinka_88"]Ja jestem w Niemczech i z tego co miałam zawarte w umowie, to rodzina opłaca mi ubezpieczenie (miesięcznie 39 Euro). Natomiast EKUZ czy Karta 26 są dobrowolne i to Ty sam musisz je sobie kupić, jeżeli masz oczywiście ochotę. Czytałam chyba gdzieś na forum, że dziewczyny pokupowały i (na szczęście) nie musiały ich wykorzystywaćTo też zależy od odległości od domu- ja 2 godziny i jestem w Polsce, więc tak bardzo mi nie zależało na dodatkowym ubezpieczeniu.[/quote]
aaaa ale w niemczech nie trzeba... w uk nie oplacaja Ci, wiec dlatego kupujesz euro26 -
Ullalala > 29-08-2012, 21:16
[quote name="kajtuś"]
[quote name="Ullalala"]Mi trochę szkoda, że tak dużo czasu poświęciłam na szukanie na au-pair world, byłam w kontakcie z tyloma rodzinami, a ostatecznie albo było coś nie tak z terminami, znajdowali kogoś innego albo ja stwierdziłam, że mam coś lepszego na oku i mi umknęło... w każdym razie w końcu znalazłam rodzinę przez forum. Agencje mnie nie tyle odstraszają jeśli chodzi o kasę (dla mnie to nie takie istotne), ale wszystkie formalności, dokumenty (lekarz, niekaralność, referencje) jakoś nie dla mnie to wypełnianie.[/quote]
Mnie tez sie nie chcialo wypelniac, zalatwiac itp... Ale jak sie w koncu zebralem, to raz dwa...[/quote]
Ja na odwrót, się na początku cieszyłam na to załatwianie, zrobiłam listę co jeszcze do dołączenia itd... ale w końcu mnie zniechęciło, jak się okazało, że mają błędy literowe w arkuszu, a wszystkie papiery nie takie trywialne do wypełnienia. -
martyniok > 29-08-2012, 21:35
[quote name="pavlinka_88"]
[quote name="martyniok"]No tak, niby racja ze zz agencja tez mozna traffic na jakis dziwakow no ale pomoga ci jakby co. A jak to jest z tymi kursami? Kazdy z was na takowe chodzi?[/quote]
Z agencjami jest różnie :/ Wystarczy poczytać na forum, żeby dowiedzieć się, że agencja nie zawsze z miłą chęcią pomoże. Moje znajome jechały z agencji i w przypadku problemów, bardzo często agencje brały stronę host rodziny, a nie ich :roll: A o jakie kursy pytasz-językowe?[/quote]
Taaak, mialam na mysli kursy jezykowe:-) rodzina oplaca tez kursy czy to zalezy jak sie z nimi dogadam? -
Asia_rias1 > 29-08-2012, 22:12
Hej, no i po wczorajszej rozmowie zrozumialam że mnie rodzina chce i że w ogole ok, ale ja sama zaproponowalam zeby sie przespala z tym i dzis napisala mi ostateczną decyzję...ona że ok ale wieczore, bo bedzie zajeta caly dzien,,,a ja co chwie patzre na poczte i nie ma nic pomimo ze u nich jest dopiero 20.10ale az mnie strach caly oblecial ze mze nie chca mnie jednak a tu lipa bo sama musze kupic bilet a z dnia na dzien są coraz droższe...wczoraj dogadalysmy się że przylece 10 wrzesnia.....ale bede czekac cierpliwie ...wierze ze napisze....jesli nie..to chyba sie rzucam z mostu -
martyniok > 29-08-2012, 22:42
Ja trzymam kciuki:-) mine tez to niedlugo czeka wiec domyslam sie co czujesz! A jak ich znalazlas? -
pannaadamska > 29-08-2012, 23:57
[quote name="Blueberry91"]A ja się tak spytam tych co jadą bez agencji... nie boicie się, że coś wam się, tfu tfu, stanie i będziecie potem z własnej kieszeni płacić za opiekę medyczną?[/quote]
Mi rodzina wykupuje ubezpieczenie w prywatnym szpitalu w Szwajcarii bo nie wiedzą czy u nich honorują EURO26 a jadę na własną rękę więc myślę, że są uczciwi