• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Mam matching ;D

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• Mam matching ;D

• Mam matching ;D
  • Re: Mam matching ;D

NELTILIA > 02-07-2009, 19:17

na polnocy stanu - okolice San Francisco

kamildzianka > 02-07-2009, 19:19

A ty zmienilas sobie wize, czy jaki masz status w USA?

shante > 02-07-2009, 19:23

Witamy Cię, Neltilio, bardzo serdecznie mam nadzieję, że losy potoczyły Ci się według dobrej i przyjemnej drogi podejrzewam, że zakończyłaś operowanie w USA, więc co teraz się z Tobą dzieje? jakie plany etc?

Ludzie - może rzeczywiście zrobimy nowe forum i tam wszystko uporządkujemy...? Teraz w ciągu tej przerwy NIC nie zrobiono, nie ma admina, moderatorów... jak tak dalej pójdzie, to to forum przestanie być pomocą, lecz stanie się udręką dla przyszłych au pair... miał być tutaj wyznaczony nowy admin i moderatorzy i nadal cisza... :?

kamysia > 02-07-2009, 19:32

.

NELTILIA > 02-07-2009, 21:11

Do stanow wylecialam jako au pair po licencjacie. Trafilam na swietna rodzinke i w rezultacie zostalam z nimi na drugi rok. Bylo to w latach 2005/2007. Po programie wrocilam do PL, by skonczyc studia i teraz udalo mi sie osiagnac swoj cel. Przyznam szczerze, ze od chwili powrotu nie potrafilam sie odnalezc w naszej szarej, momentami jakze absurdalnej rzeczywistosci.. Mimo iz z wielka checia poszlam na mgr uzup. i dostalam satysfakcjonujaca prace nie potrafilam nadal normalnie funkcjonowac.. Dodatkowo moje 'zycie prywatno-uczuciowe' bylo dosc pokrecone. W minione lato zaliczylam szybciej sesje i wylecialam na turystycznej odwiedzic rodzinke, znajomych, etc. Byl to genialny czas! Cieszylam sie, ze mialam mozliwosc wyjechac tam i 'doladowac akumulatorki' na ostatni rok studiow, ktory czekal mnie w pL Ze smutkiem wracalam, ale juz wtedy czulam, ze po skonczeniu studiow sila rzeczy bede musiala tam wrocic. Poczatkowo pojawil sie pomysl, by wyjechac na Intership, ale niestety moj kierunek studiow sie nie kwalifikuje Pomijam fakt, ze moja host rodzinka, ktora nota bene szalenie lubie i mam do nich ogromny sentyment, jak rowniez wdzieczna im jestem za wiele rzeczy, sytuacji, ktore dzieki nim mnie spotkaly zaproponowali mi prace u nich jako nanny o dodatkowych korzysciach, niekoniecznie finansowych. Pisalam juz gdzies w jakims watku m.in o tym, ze sporo z nimi zwiedzilam, poznalam fantastycznych ludzi, 'puscili' mnie do polski 3 razy, tym samym mialam wiecej wolnego niz program przewiduje, dodatkowo odwiedzil mnie chlopak, potem rodzice moi i brat z zona i ich synkiem, nie mowiac juz o wzajemnym szacunku, zaufaniu i pelnej zyczliwosci!

Wierzcie mi badz nie, ale powiem wam, ze ciezko bylo mi zdecydowac, bo z jednej strony tak jak pisze wyzej, wszytsko bylo i jest nadal ok, ale z drugiej strony doszlam do wniosku, ze jadac z powrotem do nich zrobie krok w tyl; ok moze bardziej: zatrzymam sie w miejscu. Nasz czas juz mial miejsce, ich juz znam, poza tym pierwszy rok byl zdecydowanie bardziej interesting niz drugi, co w gruncie rzeczy jest chyba normalne. Szalenie ich lubie i mam super wspomnienia! ale czulam, ze musze zrobic cos zupelnie nowego. W miedzy czasie pojawila sie oferta od rodzinki z CA. Bardzo sympatyczni ludzie. Kiedy dowiedzieli sie, ze bylam juz au pair w stanach zaproponowali lepsze warunki. Zaproponowali tez pomoc w przypadku gdybym chciala nostryfikowac tam na miejscu swoj dyplom z pl Ogolnie brzmi to dla mnie dosc interesujaco i sama california kusi mnie bardzo! Bedac w stanach nie bylo mi dane jak dotad odwiedzic tego stanu, wiec mysle, ze jest to odpowiedni moment Mam swoje plany i chce je zrealizowac, a zeby moc zaczac dzialac w tej sprawie potrzebuje pracy i przede wszytskim legalnego pobytu. DLatego ustalilismy, ze wyjade przez program again, glownie ze wzg na wize i inne drobniejsze elementy. Warunki i wszelkie szczegoly mojej pracy ustalone sa juz poza programem

the end

kamildzianka > 02-07-2009, 21:15

Kurcze, fajnie, ze ci sie uklada.

Mam nadzieje, ze masz ponizej 26, bo chyba do tego wieku mozna jechac jako au pair.

Dziewczyny, mozna brac drugi raz wize J1?

Odpowiedzialam sobie: Au pairs or companions who have successfully completed the program in the past, have resided outside of the U.S. for at least two years and are between 18 and 26 and a half, may return on the Au Pair in America program for a second time on a J-1 visa.

NELTILIA > 02-07-2009, 21:29

noo fakt, nie jestem pierwszej mlodosci, ale spokojnie mieszcze sie jesli chodzi o wiek i jest to w moim przypadku jedyna rozsadna opcja dostania sie tam legalnie, co wiecej spedzenia na tej wizie calego roku, w trakcie ktorego bede miala mozliwosc zrealizowania kilku swoich planooof

A Ty Kamila co porabiasz? bo zdaje sie, ze tez wyjezdzalas jako au pair kilka lat temu?

Jesli chodzi o wize J1, nie ma ograniczen.

kamildzianka > 02-07-2009, 21:34

No u mnie podobnie: po dwoch latach wrocilam do PL, probowalam skonczyc studia, ale juz nie umialam sie odnalezc. Wrocilam w 2008 i wyszlam za maz za przystojniaka z moich operskich lat.

Za bardzo cie kojarze z forum... Ale probuj, dziewczyno, zadna z nas w Polsce juz sobie nie ulozy zycia. Kto raz posmakowal Stanow, bedzie chcial tam wrocic...

NELTILIA > 02-07-2009, 21:45

noo to Cie rozumiem Mnie tez bylo ciezko wracac w 2008, ale wiedzialam, ze musze=chce skonczyc studia!

A Tobie gratuluje meza 'przystojniaka'

dominikan@ > 02-07-2009, 22:43

Kamila tak naprawde to mozesz zostac au pair majac 26 lat i 11 miesiecy
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia