• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Sprawy samolotowe

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• Sprawy samolotowe

• Sprawy samolotowe
  • Re: Sprawy samolotowe

prettyvisitors > 19-08-2012, 10:25

W Ryanair możesz darmowo zabrać 10kg bagażu podręcznego. Za rejestrowany płacisz.

Tydzień możesz zrobić odprawę online i drukujesz kartę pokładową i z tym jedziesz na lotnisko. Równie dobrze możesz to zrobić w dniu odlotu, kiedy chcesz.

Tak, biuro pobiera opłatę za zabookowanie biletu, jej wysokość jest zależna od biura. Ja nie miałam karty, więc właśnie przez biuro bookowałam. Zapłaciłam, dostałam od nich kartkę z danymi lotu i kazali przyjść, żeby zrobić odprawę online. Wtedy dostałam już od nich kartę pokładową.

margerich > 19-08-2012, 10:35

Nie wiem jak z ryanairem ale w wizzair jest tak, ze można mieć 10 kg bezpłatnie bagażu podręcznego. 0 - czyli bez rejestrowanego. Dostajesz kod i to jest niejako Twój bilet. Tydzień przed trzeba zrobić odprawę. Jeśli nie zrobisz jej online, będziesz za to płacił na lotnisku, a online jest darmowe wiec lepiej zrobić to samemu. Ja zawsze kupuje bilet w biurze podrozy, doplacam za to pieniądze i oni mi wszystko rezerwują i drukują. Tam Ci wszystko wyjasnia. Tydzień przed lotem musisz dopilnowac by zrobili odprawe i albo cala reszte wysyłają Ci na maila i to musisz wydrukować rowniez, albo idziesz do biura i na miejscu drukujesz.

A jak to jest z zabezpieczaniem walizki głównej ? Robi się to we własnym zakresie czy są jakieś specjalne pokrowce do zabezpieczenia jej przed zniszczeniem ? I jeszcze jedno pewnie oczywiste dla większości pytanie. Kiedy oddaje się bagaż główny ?

Saiisuke > 19-08-2012, 11:02

Bagaż główny oddaje się na samym początku. Z wydrukowaną kartą (z odprawy online) i paszportem/dowodem ustawia się w kolejce w hali odlotów do odpowiedniego punktu. Nad punktem odbioru bagażu zawsze jest ekran z nazwą linii lotniczych, numerem lotu i miastem docelowym, więc nie sposób się pomylić. Po odstaniu w kolejce podchodzi się do stanowiska, podaje dokumenty, bagaż kładzie na taśmę. Bagaż ważą, obklejają, Ty dostajesz naklejkę na kartę pokładową, czasem musisz pokazać podręczny (czy nie jest zbyt duży) i możesz sobie iść. Albo prosto na security check albo jeszcze chwilę pogadać z rodzinką.

Walizkę można sobie dodatkowo zabezpieczyć na lotnisku. Są takie punkty gdzie owijają ją szczelnie folią, płaci się za to ok. 10 euro. Jest to też forma ubezpieczenia, jeżeli folia będzie rozerwana, a bagaż uszkodzony albo zagubiony to dostaje się jakąś kasę. Ale szczegółów nie znam.

dosiunia > 19-08-2012, 14:04

nigdy nie słyszałam o tym owijaniu folią, ktoś coś może więcej napisać??

Saiisuke > 19-08-2012, 15:02

Na pewno owijanie folią widziałam na Barajas Airport w Madrycie rok temu i teraz na Okęciu jak leciałam do Włoch.

angelaa > 19-08-2012, 16:06

[quote name="dosiunia"]nigdy nie słyszałam o tym owijaniu folią, ktoś coś może więcej napisać??[/quote]

chodzi o to, że walizka stoi na takim 'kołowrotku' obraca się i jest owijana kilka razy w coś jakby folię spożywczą, tylko że ta folia jest grubsza i większa. chyba nie kosztuje to więcej niż 40 zł.. sprawdza się wtedy, kiedy np walizki są przerzucane na taśmę i gdyby Ci puścił zamek, to wiadomo... a tak, to się jakoś będzie trzymać

PolishGirl > 22-08-2012, 18:25

hej. a ja mam pytanie: będę miała bagaż rejestrowany (do 32kg w wizzair) i bagaż podręczny (10kg). mam walizkę dużą i w miarę sporą torbę na podręczny-wymiary odpowiadają wymaganiom bagażu podręcznego. Ale chcę wziąć laptopa. i tu mój dylemat. do dużego bagażu go nie dam bo mi zgniotą i popsują w czasie transportu. czy mogę wziąć go w torbie na laptopa oprócz mojego podręcznego? czy policzą mi to jako 2 bagaże podręczne? czy lepiej włożyć do środka, do tego mojego podręcznego gdzie pewnie będę miała trochę ubrań, jakieś buty itp.? szkoda mi wziąć samego laptopa jako bagaż podreczny-bo nie zmieszczę wszystkich rzeczy do rejestrowanego.

jak wy to przewozicie?

a mała torebka przewieszona przez ramię np. z dokumentami i kasą mogą policzyć jako kolejny bagaż?

jak to najlepiej rozlokować? niech ktoś doradzi, zeby spakowac się w miarę praktycznie i nie przewalać na odprawie tony rzeczy z torby.

alciak > 22-08-2012, 18:46

nie jestem zorientowana w konkretnych liniach, ale z tego co mi sie wydaje najczęściej mozna ze soba wziąć bagaż podręczny+ torbe na laptopa.

co do tej torebeczki, to wydaje mi sie, ze nie możesz jej zabrać. dokumenty, kase moim zdaniem najlepiej włożyc gdzieś w osobną kieszeń w torbie podręcznej, lub jesli masz taką możliwość to do jakiejś kieszeni w ciuchach, które masz na sobie. polecam ci tez podzielic kasę na kilka części i włożyć w rózne miejsca- będziesz zabezpieczona w razie kradzieży

angelaa > 22-08-2012, 18:55

w wizzairze możesz mięć jedną sztukę bagażu podręcznego, co oznacza, że nie możesz mieć dodatkowej torby z laptopem. co do małej torebki, to też nie możesz jej mieć osobno;P Swoją drogą ja zawsze mam milion toreb, torebek reklamówek w podręcznym i dopiero kiedy wsiądę do samolototu, to torbę z lapkiem i innymi pierdołami daję do schowka, a mniejszą torbę z książką, telefonami, gumami itd biorę ze sobą.

mogę Ci jedynie poradzić, żebyś torbę na lapka wzięła do rejestrowanego, żeby nie zajmował Ci tyle miejsca w podręcznym (chociaż to się trochę mija z celem, bo po coś tą torbę masz)

LadyInRed > 22-08-2012, 19:16

W Ryanairze torba na laptopa ma być w bagażu podręcznym (można wejść tylko z JEDNĄ TORBĄ).
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia