• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

PROWORK

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• Agencje Au Pair

• PROWORK

• PROWORK
  • Re: PROWORK

dominikan@ > 20-04-2009, 20:47

O ile się nie mylę to work&travel to program dla studentów tylko na 3-4 mies podczas wakacji. Dziewczyny agencje au pair mają takie umowy że z nimi nie ma co walczyć bo i tak się nie wygra!

Marta85 > 20-04-2009, 21:45

OK, Kochani to po ptakach

Napisalam maila do babki z au paircare, pierwszy jest od niej,drugo od mojej regional manager:

Hello Marta,

I am sorry to hear that you have not yet been able to secure a match.

I have forwarded your inquiry to your Area Director’s Manager Theresa Edwards.

With regard to participating in the au pair program again, I am afraid this will not be possible. In order to come back to the U.S as an au pair you need to successfully complete your program year.

I am sorry that this has not worked out and we wish you all the best with your future endeavors.

Sincerely,

Casey Anne Barnes

2.)

Dear Marta,

Casey passed along your inquiry regarding your flight home. I’m sorry that it did not work out for you to continue in the program. It is always difficult for us to let an au pair know that she must return home. Unfortunately, it is something that we cannot prepare one for as we never know what circumstances will arise in a placement.

According to the agreement you signed with AuPairCare, it does state that if your match fails for any reason and you are unable to rematch, that you are responsible for your return. AuPairCare did float for you for the required amount of time and provided your resume to host families interested in interviewing in-country au pairs. We cannot guarantee a second placement or the ability for au pairs to find a suitable host family after their first match fails.

We do wish you all the best in your future endeavors and are truly sorry you were unable to secure a second match.

Best Regards,

AuPairCare Live-in Childcare

Theresa Edwards || Central/Southern Regional Manager

agulka > 20-04-2009, 22:22

f***!

Czyli co..zmarnowali Ci szanse na program, bo zaniedbali sprawe z rodzina, a teraz sie kryja za umowa -

(...) for any reason (...) - niezle to wykombinowali, wszystko mozna pod to podpiac!

Skoro nigdy nie skonczylas programu, to nigdy nie mozesz wrocic do USA jako au pair ;/

A w sumie dlaczego nie znalezli Ci rodziny zastepczej ? Bo nie pamietam.

Przykro mi, bo wiele przeszlas, a nie tak miala wygladac amerykanska przygoda. Poza tym stracilas na tym wyjedzie kase ;/ ehhh

Trzeba kombinowac jak Cie do Usa wyslac. Ja juz napisalam maila do mojej szkoly z DC, zobaczymy co odpisza Moze cos sie uda zalatwic

Trzymaj sie cieplo

dominikan@ > 20-04-2009, 22:36

Dlatego właśnie dziewczeta i chłopcy decyzję o zmianie rodziny nalezy naprawdę dobrze przemyśleć a czasem nawet przecierpiec te 2 , 3 mies żeby się chociaż cześć poniesionych kosztów zwróciła.

agulka > 20-04-2009, 23:27

jesli rodzina jest psychiczna, to nie warto...chyba, ze ktos ma taka silna determinacje, zeby zostac w usa.

Marta - ja napisalam do Lado - szkoly, do ktorej chodzilam na angielski. Chodzilam tam bardzo krotko, bo chodzilo tylko o zaliczenie kredytow. W okolicy DC sa 3 filie - jedna w downtown DC, jedna w Virginii, a jedna w Silver Spring MD, 20 minut metrem od DC downtown.

Wszystko o co spytalam w mailu wynalazlam na ich stronie internetowej.

http://www.lado.com/index.asp?pageid=26

Mozesz wszystko zalatwic bedac na miejscu w Polsce. Pomagaja w zdobyciu wizy studenckiej F-1. Mozesz np chodzic na zajecia na Poranny Intensywny Kurs przez rok czasu. Na wizie F-1 mozesz pracowac do 20 godzin na terenie kampusu - co w przypadku Lado nie wchodzi w gre bo to male szkoly, trudno bedzie znalezc u nich jakies zajecie.

Nie mozesz pracowac poza kampusem - ale wiem, ze do bawienia dzieci mozna wszystko zalatwic = tyle, ze to zawsze jest ryzyko. Jednak jest to mozliwe - znam kolezanke, ktora tak robila/robi.

Zeby dostac wize F-1 chodzi glownie o kase. Obliczyli, ze miesiecznie na pobyt w USA potrzebujesz 1,5 tys. $/ rocznie 18 tys $. Musisz wykazac , ze masz tyle na koncie. Ale mozesz miec sponsorow i to moze byc kazdy. Mama, tata, bacia itd. Musza udowodnic pismem bankowym, ze maja taka sume i ze Cie sponsoruja.

Mozesz w miedzyczasie zmienic szkole, wize Ci nie przepadnie, ale np od momentu opuszczenia Lado masz 60 dni, zeby zapisac sie do innej szkoly, inaczej wiza przepada.

To w chwili obecnej chyba najlepszy pomysl na wyjazd - wiza F-1. Przemysl sobie dokladnie, co chcesz tam robic i jak pozniej zalatwisz sprawy legalnego pobytu - rozpoczniesz studia? wtedy F-1 ma kontynuacje.

Lado nie jest jakas tam super extra szkola - ja ja wynalazlam bo jestem len i byla najblizej mnie...a ze zajecia mialam tylko w soboty rano, to po pt imprezach musialam miec cos blisko..zeby zdazyc na zajecia

Kurs w zaleznosci od nauczyciela - na dobrym albo na zlym poziomie.

Glowne cechy tej szkoly to cena i pomoc w zalatwianiu wizy. To kurs jezykowy zreszta, wiec tez nie mozna wymagac nie wiadomo czego.

Jesli potrzebujesz pomocy, pisz. Ja nadal mam tam sporo znajomych, wiec gdybys sie zdecydowala , na pewno Cie skontaktuje z kim trzeba

dominikan@ > 20-04-2009, 23:43

Ja bym się chyba przemęczyła z psycholami żeby nie wrócic do Polski z ogromnym debetem na koncie.

A na taki wyjazd o którym piszesz to bym się nie odważyła. A poza tym rzadko kto ma na koncie taką kasę niestety

agulka > 20-04-2009, 23:53

ja nie, bo to akurat dla mnie nie wazne, czy bylabym stratna , czy nie. liczy sie moje samopoczucie i juz

jesli Marta chce wrocic do USA, to nie ma za duzego wyboru.. F-1 albo turystyczna wiza.

w USA jest duzo Polakow, ktorzy wyjechali w ten sposob. nie wszyscy to babananowe dzieci bogatych rodzicow. uwazam, ze taki wyjazd jest realny do zalatwienia.

kamysia > 21-04-2009, 0:49

.

cailet > 21-04-2009, 1:25

Jest jeszcze opcja internshipu, ale to musiałabyś znaleźć pracodawcę, z czym podobno jest niełatwo załatwić tu z PL. Ale są firmy, które się w tym specjalizują, więc można poszukać, może akurat. Nie wiem, co studiujesz, a to też ważne, bo do niektórych zawodów trochę tych ofert jest.

A co do studenckiej wizy, to są też Community College, w których nauka nie jest droga, choć pewnie trochę droższa niż w tej szkole, którą agulka proponuje. Tam mogłabyś sobie wybrać jaki chcesz kierunek, nie tylko angielski. No ale to są już normalne studia undergraduate.

Ceny szkoły oczywiście zależą też od tego, w jakim stanie chcesz mieszkać, i w jakim mieście. Z tego, co słyszałam, to w okolicach NY szkoły wychodzą dość tanio, bo tam generalnie nas, obcokrajowców dość łatwo uznają za rezydentów stanu, a co za tym idzie nie płacimy 3 razy tyle za szkołę, co obywatele. Ale pewnych info co do tego nie mam. I nie bardzo mam jak zebrać.

Marta ---> w każdym razie trzymam za ciebie mocno kciuki. Po pierwsze to chyba teraz najważniejsze, żebyś się zastanowiła, czego chcesz. Wracać od razu, na jakichkolwiek warunkach, byle tam być, czy może zaczekać, skończyć studia i wtedy zdecydować, co dalej. Ja w każdym razie trzymam kciuki za to, żeby ci się udało, cokolwiek postanowisz. I za twój powrót do USA i żeby była kiedyś okazja spotkać się tam, za Wielką Wodą

89dzoana89 > 21-04-2009, 8:10

Tak czytam to wszystko co piszecie i naprawde sie ciesze ze trafilam na to forum

Tyle tu osob chetnych do pomocy, uruchamiajacych kontakty...grupa wsparcia po prostu

Moze wspolnymi silami uda sie Marcie wrocic do USA

Ja niestety znajomosci nie mam wiec nie pomoge :?

Jej ale wierze ze taka sytuacja jak twoja to zdarza sie bardzo zadko...i ja chyba tez bym sie przemeczyla tam zeby miec na powrot

A nie moglas zrobic tak ze LCC szukaloby Ci rodzinki a ty tymczasowo siedziala u tych psycholi?
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia