• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Sprawy samolotowe

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• Sprawy samolotowe

• Sprawy samolotowe
  • Re: Sprawy samolotowe

blonde > 16-08-2012, 23:38

Napięcie w UK z tego co wiem jest takie samo/podobne jak w Polsce. W każdym razie urządzenia z Polski działają normalnie, po prostu potrzebna jest przejściówka do wtyczki, Inna historia jest w USA - tam mają napięcie 110V i często potrzebny jest oprócz przejściówki do wtyczki także transformator.

margerich > 16-08-2012, 23:48

Spoko, dzięki za odpowiedzi !

LadyInRed > 17-08-2012, 12:20

A co z tymi pieniędzmi w samolocie??

Skopiuję moje pytanie:

A czy któraś z Was może przewoziła jakiś grubszy plik pieniędzy? Zastanawiam się po prostu czy w ogóle mają prawo w jakiejkolwiek sytuacji mnie przeszukiwać (no, załóżmy, że sobie włożę te pieniądze do portfela do podręcznego, albo w biustonosz...) i spytać skąd mam te pieniądze.

Saiisuke > 17-08-2012, 13:29

Zawsze mam pieniądze w podręcznym, kwoty rzędu ok. 700 euro, więc nie wiem czy to już duża suma czy jeszcze nie. W każdym razie nikt nigdy mi do portfela nie zaglądał. Mam przy sobie też inne cenne rzeczy (laptop, aparat, telefon) i nikt nie pytał skąd to mam. Pewnie jakbyś wiozła walizkę wypełnioną plikami dolarów to ktoś by się zainteresował, ale wypchanym portfelem to nie sądzę.

W biustonosz czy inne podejrzane miejsce bym jednak nie chowała - wtedy mogą się zainteresować czy nie chowasz czegoś innego, narkotyków itp. Włóż po prostu do portfela albo do książki, saszetki z kosmetykami. Nie warto udziwniać.

LadyInRed > 17-08-2012, 13:48

Okej, chodziło mi właśnie o podobną kwotę

Nie wiem tylko jeszcze jak i gdzie zapakować, bo chciałabym mieć to jak najbliżej siebie, najlepiej w kieszeni, ale to dość gruby plik (nominały 10 i 20), więc do kieszeni nie wejdzie, a do portfela też nie bardzo. Musiałabym włożyć do jakiejś saszetki i do podręcznego, ale wtedy nie będę miała tego cały czas pod kontrolą... Dlatego wymyśliłam biustonosz

blonde > 17-08-2012, 13:49

Idź do jakiegoś banku, to Ci wymienią na większe nominały i będziesz miała cieńszy plik

margerich > 17-08-2012, 13:51

Ja miałam 500 euro w podręcznym rozłożone w dwóch różnych miejscach, ale schowane dość głęboko, pod wszystkimi cięzkimi rzeczami. Nikt nie ukradł i nikt się o nic nie pytał !

LadyInRed > 17-08-2012, 14:29

No właśnie do banku nie pójdę, bo mieszkam w wiosce gdzie nie ma banku, lecę za tydzień i do tego czasu nie uda mi się pojechać do żadnego większego miasta, a rozmienienie w sklepie odpada (kiedyś w kantorze nie przyjęli mi jednego banknotu, bo "nie świecił się pod maszyną" - musiał być wyprany czy coś w tym stylu i rozmyły się na nim znaki, i niestety, pan mi odmówił wymiany; na szczęście było to tylko 10 euro, a nie stówka czy więcej).

elizawieta > 17-08-2012, 21:33

Jak to jest z elektroniką w UK, jeśli wezmę laptopa kupionego w UK jako bagaż podręczny (bez pudełka, gwarancji) to czy celnicy sprawdzają aż tak rygorystycznie, że będą mi w stanie udowodnić, że to nie mój własny przywieziony z domu? Mam to komuś zgłosić przed odprawą?

rosario > 18-08-2012, 0:10

ale to w ogole jest jakis przepis, ze nie powinnas go przewozic? czy skad to pytanie?
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia