-
-
Re: Au Pair 2013!
madz > 04-02-2013, 19:25
Ale za co 300$ polecić? Nie ogarniam dziś trochę, serio :) -
DominikaDomi > 04-02-2013, 19:30
ja staram sie nie myslec o tych zlych stronach czyli o ogromnej tesknocie bo nie chce, zeby cos takiego powstrzymalo mnie przed spelnianem marzen. wiem, ze bd ciezkie dni i pewnie nawet czasem pozaluje, ze zostawilam tutaj rodzine, przyjaciol, chlopaka, ale jestem tez pelna nadzieji, ze bd takie dni dzieki ktorym bede miala pewnosc, ze bylo wartokazda z nas sie na pewno troche boi. i to sie nie zmieni -
paulaw > 04-02-2013, 19:31
Wiem i tak było aż do rozmowy z tatą... tu nie chodzi już o te finanse, chociaż wiadomo, gdybym miała przerwać pobyt to będzie bolało finansowoNie będę miała żadnego wsparcia. Nawet biuro bierze stronę rodziny. Sama już nie wiem... po tej rozmowie zaczęłam się czuć okropnie. Powiedział, że nie podoba mu się ten pomysł w ogóle, ale mi nie zabrania, bo nie ma takiego prawa. Ale to chyba jak każdy rodzic, tyle, że mój tata wyprowadził się do Włoszech w wieku 20kilku lat i chociaż był z kolegami przez te lata, to tęsknił za wszystkim, nawet za własnym łóżkiem i widokiem z okna. Powiedział, że powrót był najwspanialszym uczuciem, dlatego nigdzie nie wyjechał, chociaż już po Włoszech chciał lecić do Stanów.
Powiedziałam mu (przez łzy i drżącym głosem, ale powiedziałam), że wiem, że jest więcej minusów, niż plusów wyjazdu, ale będę do końca życia żałowała. Jestem bardzo związana z mamą i on to wie. Będzie mnie popierał, razem z mamą zresztą, ale boję się tego. Okropnie się boję. Gdybym miała pewność, że będzie tam ktoś, na kogo będę mogła liczyć, spotkać się, przenocować kilka dni na wszelki wypadek, to co innego. Ale nic takiego nie mam i nie będę miała.
Umowę i tak podpiszę, bo jeżeli nie wyjadę, to najwyżej stracę te 200 zł, trudno, przynajmniej będę miała świadomość, że się starałam. Nie wiem co się stało. Nie wyobrażam sobie, żebym za pół roku była w Warszawie czy Trójmieście na studiach, ani w domu, ale nie wyobrażam też sobie, że z dnia na dzień rozpocznę właściwie nowe życie, do zera. Mam teraz jakiś zastój. Nie wiem co się dzieje. Chyba jutro zwolnię się ze szkoły, położę się, poczekam aż tata przyjedzie do domu i porozmawia z moją mamą.
Madz - kara za zerwanie umowy. Bardzo mi się to nie podoba, w ogóle umowa z GAWO jest... jak to umowa. -
balbina > 04-02-2013, 19:34
merti n- za zaświadczenie od lekarza?;o nie płać nic! naciągacze jeb*ni ;/
paulaw- ja się strasznie boję, że wrócę w połowie roku i nie zakończę pozytywnie programu, wiem, że mogłabym to zrobić i jest to możliwe, ale mimo to nawet jakbym miała tam pojechać na miesiąc to chcę to zrobić, zawsze to miesiąc czegoś nowego, poznania siebie i nowej kultury -
DominikaDomi > 04-02-2013, 19:36
ta kare w gawo placi sie podczas zerwania umowy gdy jest sie w stanach czy ogolnie? mi nic nie wspominali o karze
ja za zaswiadczenie od lekarza placilam 16. niby zawsze jest platne -
balbina > 04-02-2013, 19:39
ja słyszałam o całkowitym potrąceniu 1 raty, jeśli się zerwie umowę ale w sumie to umowę dawno czytałam -
paulaw > 04-02-2013, 19:40
Kara to jak już masz wybraną rodzinę, w umowie wszystko jest. A potrącenie 1 raty to jak zerwiesz umowę podczas szukania rodziny, natomiast jak nie znajdziesz rodziny to oddają, z potrąceniem 120 zł.
Aguta - tak to prawda, jak na to spojrzeć z tej strony, to wyjdzie nawet taniej niż dwa tygodnie wakacji tam. Ale jednak... sama nie wiem. -
balbina > 04-02-2013, 19:44
cooooooooooo ;o jak nie znajdziesz rodziny to oddają z potrącaniem 120 ;o nie mozliwe no way! Zaraz poczytam umowę i ogarnę
Tak, tak... ja bym tego miesiaca nie żałowała, a jakby mi się po kilku dniach nie spodobało to pewnie z miesiąc bym tam została.
Wiem, że jak nie znajdę tam super, kochanych miłych ludzi, takich 'przyjaciół' to będę tam nieszczęśliwa i będę chciała wrócić. Tadam...
loool pierwsze słysze, żeby płacić! Chamy jedne, gnoje!
/ja miałam za darmo ale z wieeeeeeeeeeelkim wyrzutem... " Jak to tyle kartek, ja mam wpisywać wszystkie szczepienia po 18roku życia pfff pfff" Lol a dokłądnia ta sama typiara tydzień wcześniej robiła mi szczepienie i była miła i miałam tylko jedno szczepienie po 18 roku życia... ;/ sorki, jestem strasznie wkurzona i bym poprzekinała tutaj ;x
a jeszcze ta pielęgniareczka do mnie " a te po polsku to też mam wypełnić, nie ma mowy... tak dużo kartek" a ja mówę do niej, że po polsku to tylko po to jakby Pani nie znała angielskiego a ona z wyrzutem " ja ich nie potrzebuje ja znam angielski pfff"
wypełnienie tego zajęło jej 5 minut ;/
Bijacz! -
madz > 04-02-2013, 19:45
Boże chyba bym nie podpisala tej umowy, a mówią że to CC zzera z nas kasę :p nie dość że za lot międzystanowy trzeba zaplacic to jeszcze kara jak się coś nie uda i będzie się wracalo, albo nie znajdą Ci rodziny przy rematch. -
paulaw > 04-02-2013, 19:48
Wiem Madz, teraz wiem dlaczego tak byłaś za CCAle już nie będę zmieniała. Jest jak jest. Podpiszę umowę. Zobaczę co będzie.