-
-
Re: Summer au pair
arsenalfan26 > 17-05-2011, 21:33
[quote name="au pair_ala"]karta euro 26 chyba najlepszaa załatwisz ją w biurze podróży..[/quote]
a nie wystarczy ta karta od nfz, czy o innym ubezpieczeniu mówimy, kurcze, ja się nie znam, a teraz już też potrzebuję 8) -
isubisou > 17-05-2011, 21:35
No właśnie jaka karta od NFZ?
co to jest? -
Aisling > 17-05-2011, 21:42
To jest EKUZ i jest ona za darmo. Wyrabiana w jeden dzien -
arsenalfan26 > 17-05-2011, 21:49
[quote name="Aisling"]To jest EKUZ i jest ona za darmo. Wyrabiana w jeden dzien[/quote]
ale ona tez jest dobra nie? jak by cos nie daj boże się stało, to wtedy można jej użyć? -
Aisling > 17-05-2011, 21:58
Tak. Ona daje nam takie opieke zdrowotna, jaka ma każdy obywatel Hiszpanii. Tj w razie jakby cos sie dzialo, przyjma nas normalnie w szpitalu i w razie jakiegos leczenia nie zaplacimy kilkutysiecznych sum. Ale wiem, ze czegos to nie obejmuje. Jakis dodatkow. Musisz sobie poczytac w neciesporo osob to bierze, chociaz moi rodzice do tego zamierzaja dokupic jeszcze jakies ubezpieczenie na stokilkadziesiat zlotych.. w razi zlamania, czy czegostam. Nie wiem o co chodzi, ja wolalabym nie, no ale.. moze te Euro 26 bedzie takie pomiedzy. Musze poczytac. jednak, jesli nie masz wybitnego szczescia do wypadkow itd, to EKUZ normalnie wystarcza -
Aisling > 17-05-2011, 21:59
arsenalfan26, i to juz takie powaznie, powazne? :> Na sto pro? -
alexandra085 > 17-05-2011, 22:03
[quote name="arsenalfan26"]o ludzie! jaka jestem podekscytowana ;D
rozmawiałam dzisiaj z hostką, pani beata bardzo miła kobieta, opowiadała mi o sobie, o swojej rodzinie, sąsiadach, wszystkim mi tez zadawała pytania, pod koniec powiedziała, że jeszcze mi napisze, bo bedzie rozmawiała z dwoma innymi dziewczynami, ale ja jej się najbardziej podobam. teraz mi napisała, że ma nadzieję, że nasza współpraca będzie się dobrze układać, bo zrobiłam na niej dobre wrażenie i że bardzo miło jej się z nią rozmawiało. czyli się zdecydowała! kurcze, ale się ciesze, bo na prawdę podoba mi się ta rodzinka. szukam już biletów, przyszły weekend spędzę już w hiszpanii!!![/quote]
gratulacje!!!!! ciesze sie ze znalazlas w koncu rodzinke -
arsenalfan26 > 17-05-2011, 22:06
[quote name="Aisling"]arsenalfan26, i to juz takie powaznie, powazne? :> Na sto pro?[/quote]
na milion pro! ;D juz szukam biletów, utrzymuję stały kontakt z nią, najmilsze jest to, że on ajest taka bezpośrednia ale w dobrym tego słowa znaczeniu, opowiada mi z taką otwartością o sobie, jest naprawde sympatyczna. miałabym jechać już w przyszły wtorek!!! bo ona pilnie potrzebuje od 27 maja, a ja nie chciałabym wydawać jakiejś fortuny na bilet, więc znalazłam coś tańszego, ale na 24 maja, ona nie miała nic przeciwko, a ja będę miała czas na zbadanie terenu ;D -
Aisling > 17-05-2011, 22:08
Ojapiernicze. Zajebiście!Sama chyba wolałabym lecieć na tej zasadzie. Możliwe, że w przyszłym roku mój wyjazd będzie wyglądał podobnie. Super, super. Oby Ci wszystko wyszło tam! I zaraz.. gdzie będziesz? -
arsenalfan26 > 17-05-2011, 22:20
[quote name="Aisling"]Ojapiernicze. Zajebiście!Sama chyba wolałabym lecieć na tej zasadzie. Możliwe, że w przyszłym roku mój wyjazd będzie wyglądał podobnie. Super, super. Oby Ci wszystko wyszło tam! I zaraz.. gdzie będziesz?[/quote]
pod madrytem, ok 35 minut autobusem od madrytu.... lepiej nie mogłam trafić ;D