-
-
Re: Summer au pair
blackcar > 16-05-2011, 20:20
moim zdaniem, warto jechac, 25h to nie duzo, a przeciez mozesz dac ogloszenie ze mozesz sprzatac czy cos, na pewno znajdziesz chetnych!!! A na tym naprawde też można ladnie dorobic sobie. Mysle ze rodzinka na pewno ci pomoze.. moze u ich znajomych??
ja tu w polsce opiekuje sie dziecmi w amerykanskiej rodzinie i ojciec jest w domu caly czas i powiem wam ze w ogole mi to nie przeszkadza, jest naprawde bardzo miły (czasami za bardzo) , duzo mi pomaga, nie patrzy mi sie na rece. Generalnie jak rodzice sa w domu a potrzebuja kogos to z reguly nie siedza z dziewczynami w pokoju, tylko zajmuja sie wlasnymi sprawami . -
alexandra085 > 16-05-2011, 21:51
ja juz tez mialam rodzinke gdzie mialam tate w domu. Roznie bywalo. Tak jak mowi Rosario nigdy nic nie bedzie w 100 % idealne. Moja byla host rodzina niby byla perfect ale minusy tez jakies mieli...
Wlasnie ich spytalam o ewentualne curfew i o dodatkowa prace. -
zgredek > 16-05-2011, 22:43
[quote name="alexandra085"]zgredek
Szukalam tez na grupach...
Do tej pory znalazlam rodziny ktore chcialy au pair od czerwca, albo dawali 50 E za ponad 40 h pracy, albo byli z jakiejs wiochy, teraz babka do mnie napisala, ze chca kogos w moim terminie ale coz-chca kogos z dobrym hiszpanskim a moj dobry nie jest. Jestem tez w biurze ktore nic nie znalazlo mimo mojego rzekomo dobrego profilu.
Naprawdę jest tak ciężko znaleźć rodzinę na wakacje? Nie miałam pojęcia.
a jestes teraz w Irlandii?[/quote]
Tak, jestem w Irlandii jeszcze przez jakiś czas.
Co do rodziców w domu, to ja po prostu bym nie mogła tak pracować. Mam zakodowane, że byłabym obserwowana, oceniana itp. Poza tym dużo zależy od dzieci. W moim przypadku nie ma mowy żeby udało się odciągnąć dzieciaki od rodziców gdy ci są w domu. W związku z tym np. nigdy nie miałam nawet babysittingu bo dzieciaki by się zaryczały na śmierć gdyby rodzice wyszli gdzieś bez nich... -
Aisling > 16-05-2011, 23:13
W moim host domu, przez caly czas będzie Lidia - housekeeper i mimo iż słyszałam, że jest bardzo miłą kobietą, to jednak i ta myśl mnie stresuje. Bo mimo iż nie robimy przecież nic złego, to dziwne uczucie, gdy ktoś patrzy Ci się na ręce, na to co robisz z dziećmi, jak. Zwłaszcza w stosunku do dzieci to są zwykle dość intymne relacje, do dzieci mówi się inaczej, co innego. Dlatego, nie wiem czy potrafiłabym operować jak w domu byliby rodzice. Lidia będzie miała na pewno zajęcia, więc na bank będzie to zupełnie inaczej. I może nawet będą tego plusy, bo w razie potrzeby pomocy, mogłaby coś zrobić, np na chwile zostać z dziećmi. Więc oby było jak przewiduję. Mnie by rodzice w domu krępowali, ale niektórzy czują się z tym dobrze, i jest im to obojętne. Myślę, że to dobrze posiadać taką swobodę -
alexandra085 > 16-05-2011, 23:22
oczywiscie wole jak ich nie ma!ale mowie, to kwestia przyzwyczajenia, ale wiadomo ze swoboda wieksza jak ich nie ma. Host mama nie pracuje niestety, pytalam czemu chca au pair. Mowili, ze chca aby Lisa miala czas np gdzies isc, zalatwic cos czy poprzebywac w koncu z doroslymi bo od dwoch lat nigdzie prawie nie wychodza.
Niestety ciezko z rodzinami na wakacje... -
dosiunia > 16-05-2011, 23:55
U mnie w domu będzie hostka, jak pytalam dlaczego, to mówiła, że w poprzednie wakacje nie dawała rady z trójką dzieci... wcale się nie dziwię, bo prasowanie , pranie etc, a z tego co wiem, nie mają housekeeperki nawet... mi to chyba nie przeszkadza, rok temu, hostka tez byla często w domu, to brałam wózek i wychodziłam, czy praniem się zajmowałam, prasowaniem, takimi technicznymi rzeczami, że się wyrażę -
Saiisuke > 17-05-2011, 0:19
Do 20 sierpnia będę cały czas z hostami, bo jedziemy do ich rodziny, a potem do ich domku letniskowego. Tak podejrzewam, że hości będą się wylegiwać w domku, a ja będę z dzieciakami latać po plaży, na basen itp. Dopiero ostatni miesiąc sobie odetchnę, bo będę bez hostów, ale za to z ich pomocą domową, ale to podobno dziewczyna niewiele starsza ode mnie i zna angielski, więc może źle nie będzie^^ -
isubisou > 17-05-2011, 21:24
Witam
Jestem tu nowa. Tematów jest zatrzęsienie. Przepraszam jeżeli coś powielam, ale nie mogłam znaleźć nic na ten temat - tj. ubezpieczenie.
Wyjeżdżam jako au-apir pod Paryż na 2 miesiące i zastanawiam się jakie ubezpieczenie najlepiej załatwić/gdzie/jak. Nie mam zielonego pojęcia jak się za to zabrać, dlatego liczę na waszą pomoc
pozdrawiam -
au pair_ala > 17-05-2011, 21:27
karta euro 26 chyba najlepszaa załatwisz ją w biurze podróży.. -
arsenalfan26 > 17-05-2011, 21:32
o ludzie! jaka jestem podekscytowana ;D
rozmawiałam dzisiaj z hostką, pani beata bardzo miła kobieta, opowiadała mi o sobie, o swojej rodzinie, sąsiadach, wszystkim mi tez zadawała pytania, pod koniec powiedziała, że jeszcze mi napisze, bo bedzie rozmawiała z dwoma innymi dziewczynami, ale ja jej się najbardziej podobam. teraz mi napisała, że ma nadzieję, że nasza współpraca będzie się dobrze układać, bo zrobiłam na niej dobre wrażenie i że bardzo miło jej się z nią rozmawiało. czyli się zdecydowała! kurcze, ale się ciesze, bo na prawdę podoba mi się ta rodzinka. szukam już biletów, przyszły weekend spędzę już w hiszpanii!!!
bardzo fajna jest ta dziewczynka, którą miałabym sie zajmowac...ma 3 latka i jest urocza ;D