-
-
Re: PROWORK
dominikan@ > 19-04-2009, 22:06
Jednak New Jersey - ale oszusci z tego Proworku!!!! A jakie tam warunki wogole panowały w tym Sheratonie?
Ja sie tak zastanawiam i mysle ze ambasada powinna ci dać wize bo wróciłaś zgodnie z zasadami programu i nie złamałaś prawa. -
bunia_90210 > 19-04-2009, 22:07
biednaŻyczę Ci żebyś mogła pojechać i żebyś znalazła taką rodzinę,że będą Cię całować po stopach Los się jeszcze odwróci -
agulka > 19-04-2009, 22:12
Bunia - jasne, to jest ok, jesli Cie normalnie traktuja, w innym wypadku nie. Sama bylam tania sila robocza przez rok, zanim trafilam na rodzine, ktora mi normalnie placilaRok trzeba pobyc "niewolnikiem"
Marta - strasznie mi przykro. Myslalam ostatnio o Tobie, bo nic nie pisalas. Ohio to przeklete miejsce - ludzie to prostaki, w wiekszosci! W szoku jestem, ze jestes w Polsce!!!! Ale pamietam kolezanke, ktora tez wrocila, bo nie znalezli jej rodzine i jeszcze musiala LCC placic za mieszkanie u niej! Kretynski przepis. Mma nadzieje, ze Ty trafilas na normalna LCC i nie musialas placic ;/
Au Pair Care zaniedbalo sprawe, skoro poprzednie nianie odeszly i oni nie zauwazyli problemu wczesniej. Znam historie, gdzie kobieta w ogole nie placila au pair , dziewczyna sie poskarzyla, nie znalazla nowej rodziny i wrocila do Brazylii. Po niej byly w tej rodzinie 2 kolejne au pair - i dopiero po tym rodzina zostala wykluczona z programu. Wszystko w Ohio..
Agencja powinna sie bardziej postarac bo opuscilas rodzine nie dlatego, ze Ty zawinilas, tylko rodzina byla okropna. Jak to oczywiscie bywa, dla agencji liczy sie najpierw kasa, potem raz jeszcze kasa.. a gdzies tam na szarym koncu au pair.
Co do szkolenia, tak jak Wam mowilam, w NJ w Sheratonie. Nie wiem, dlaczego agencje w Pl wprowadzaja w blad. Tzn na stronie jest napisane, ale ktos wspominal,ze pytal kogos z agencji i mowili, ze NY...
Co odpowiedzieli w agencji? Wize przeciez masz wazna... nie moga poszukac nowej rodziny?! Moze ich postrasz, ze rozdmuchasz sprawe w mediach i wtedy straca klientow.. to przewaznie na nich dziala...! Cholera, co za pech!!! -
Marta85 > 19-04-2009, 23:03
ja mieszkalam u 2 area director bo jedna z nich mieszkala w malej miejscowosci a druga w cincinnati wiec chcialy zebym chociaz cincinnati zobaczyla i podzielily mi te 2 tygodnia czekania na pol u kazdej. byly bardzo kochane ich rodzinki tez.nie musialam im placic.
wiecie ja czuje sie naprawde oszukana przez ta rodzine...nie wiem jak oni moga miec sumienie..
Agulka a wiesz co aupaircare mi powiedzilaal ze ten program kontroluje rzad i po 2 tygodniacj jak nie mam rodziny to moja wiza wygasa... i teraz nie wiem czy dostane druga czy musze odczekac 2 lata..czemu ja musialam tak trafic?:/ -
agulka > 19-04-2009, 23:06
to szczescie w nieszczesciu , ze LCC okazaly sie pomocne i przyjazne. kurcze, nie wiem jak to jest z wiza, wydawalo mi sie, ze powinna byc wazna. czy kontaktowalas sie z polska agencja? az mi sie wierzyc nie chce, zebys musiala czekac 2 lata. przeciez to nie Twoja wina! -
Marta85 > 20-04-2009, 0:10
a znacie jakis inny sposob niz au pair zebym mogla jechac do usa i dostac wize? -
agulka > 20-04-2009, 0:16
na wizie studenckiej - mozesz to zalatwic bedac w polsce. wydaje mi sie, ze moja szkola jezykowa z DC pomagala w zalatwianiu wizy , sprawdze. wiem, ze jest tez szkola informatyczna w virginii, do ktorej wyjezdza sporo polakow, bo pomaga z wiza. to nie sa studia, ale kursy.
oprocz tego program work and travel albo wiza turystyczna.
dowiedz sie od biura, czy mozesz jeszcze raz sprobowac wyjechac jako au pair. byc moze jest taka opcja.
jak nie, to bedziemy kombinowac , zeby Cie wyslac do USA
ps. ja to chyba zaloze jakas organizacje obroncow praw au pair ! -
Marta85 > 20-04-2009, 0:17
dzieki agulka!!musze cos wykombinowac!!! -
cailet > 20-04-2009, 11:09
agulka ---> to ja się do niej od razu przyłączam :mrgreen:
marta ----> niestety wydaje mi się również, że na au-pair będziesz musiała te dwa lata przeczekać. Sprawdź, czy w ogóle masz wbitą w wizie sekcję 212(e), to znaczy, czy pisze, że ona cię obowiązuje, czy że nie obowiązuje, bo wtedy to już robi różnice.
A z programem au-pair właśnie jest ten problem, że bez względu na to ile on trwa, do niedawna można było być tylko raz, a teraz jak ktoś chce wrócić to musi czekać 2 lata.
Ale jak agulka mówi, są różne inne możliwości. Są W&T, Campy, są internshipy, są też wizy turystyczne i F1. Jeśli nie masz sekcji 212(e), to masz sporo możliwości. Jeśli masz tą sekcję, to trzeba się zorientować, jak ją obejść. Z tego, co wiem, to nawet jeśli ją masz, to na Work & Travel np. możesz pojechać
A najlepiej zadzwoń do jakiejś agencji to się dopytasz dokładnie, a na maila będziesz czekać na odpowiedź. -
kamysia > 20-04-2009, 12:31
.